17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovean condamnat la şapte ani de închisoare pentru evaziune

Craiovean condamnat la şapte ani de închisoare pentru evaziune

Procurorii DNA au reținut că Păstorel a declarat și înregistrat în contabilitate achiziții nereale de cereale

Craioveanul Păstorel Florescu, de 42 de ani, a fost deferit justiției de procurorii anticorupție în august anul trecut, într-un dosar în care a fost acuzat de evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în perioada mai-septembrie 2008, „inculpatul Florescu Păstorel, în calitate de administrator în fapt și în drept al unei societăți comerciale, a livrat efectiv cereale către alte cinci societăți comerciale, însă nu a înregistrat în contabilitate operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, și a declarat și înregistrat în contabilitate achiziții nereale de marfă de la alte trei societăți comerciale“. Același Păstorel Florescu a mai fost acuzat că, în plus, a dedus nelegal TVA, scopul fiind sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. „În perioada septembrie 2008 – ianuarie 2009, inculpatul Florescu Păstorel, în calitate de administrator în drept și în fapt al altei societăți comerciale, a declarat și înregistrat în contabilitate achiziții nereale de cereale de la persoane fizice și de la patru societăți comerciale, pe baza cărora a dedus nelegal TVA în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, toate acestea cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma totală de 5.687.595 de lei reprezentând TVA și impozit pe profit“, au mai precizat anchetatorii. Aceștia au mai explicat că nu au pus sechestru pe bunurile inculpatului pentru recuperarea prejudiciului pentru că acesta… „nu figurează cu bunuri mobile sau imobile impozabile în evidențele fiscale“. Dosarul penal a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat vineri, 22 decembrie.
Păstorel Florescu a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală și a fost obligat să achite statului suma de 5.687.595 de lei. Hotărârea tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Condamnat într-un dosar cu un prejudiciu uriaș

Același Păstorel Florescu a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pe 3 noiembrie, printr-o hotărâre a Curții de Apel Oradea.
În plus, Păstorel Florescu, împreună cu inculpatul Vasile Boer și SC Oilserv Total SRL, a fost obligat să achite statului suma de 2.224.062 de lei, reprezentând accize, TVA şi impozit pe profit. Restul prejudiciului din acest dosar, care trece de 60 de milioane de lei, ar trebui achitat de Vasile Boer și SC Oilserv Total SRL, în solidar cu restul inculpaților din dosar.
În acest dosar, procurorii DNA au reținut că, în perioada 2008-2012, omul de afaceri Vasile Boer a iniţiat şi coordonat un circuit evazionist, folosindu-se de o serie de firme cu comportament „fantomă“. Societăţile în cauză au simulat vânzări de produse petroliere (în special motorină accizabilă) către Oilserv Total SRL cu toate că, în realitate, firma achiziţiona produsele direct de la depozite. Introducerea în circuitul comercial a firmelor-fantomă, denumite şi tip „bidon“, era doar formală, cu scopul de a acumula datoriile către stat.
La rândul ei, Oilserv vindea mai departe produsele petroliere la pompă, dar cu aplicarea de TVA. În urma cercetărilor s-a mai stabilit că circuitul evazionist se întindea pe aproape întreg teritoriul ţării, fiind implicate zeci de firme, unele dintre ele din Craiova. Prejudiciul total adus bugetului statului a fost calculat de procurori la suma totală de 62.819.772 de lei.

Păstorel Florescu, încarcerat la începutul lunii noiembrie

Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, în cursul zilei de 3 noiembrie, Păstorel Florescu a fost ridicat și dus la Penitenciarul Craiova în baza mandului de executare a pedepsei emis de Tribunalul Bihor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS