11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj12 bebeluși născuți în ziua de Crăciun

12 bebeluși născuți în ziua de Crăciun

 

Moş Crăciun nu a ocolit maternitățile spitalelor din Craiova. A fost dublă sărbătoare pentru mai multe doljence care au devenit mame chiar în ziua de Crăciun. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi bebeluşi au primit numele Cristina sau Cristian. Doi băieței frumoși și sănătoși s-au născut la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. Medicii au fost bucuroși să îi aducă pe lume și să îi pună în brațele părinților, care au primit cel mai frumos cadou. Copiii rămân internați pentru supraveghere în Secția de Neonatologie. În medie, 170 de bebeluși cu probleme de sănătate sunt internați lunar aici. În ultimii ani, medicii îngrijesc copii născuți înainte de termen și cu greutate tot mai mică. Altădată, aceștia erau considerați avortoni. Acum mulți dintre ei sunt salvați. „Suntem bucuroși că aici au fost aduși pe lume doi băieței, care sunt bine. S-au schimbat multe în ultimul timp. Condițiile de cazare sunt mai bune. Iar în ceea ce privește aparatura, am reușit să punem în funcțiune toate sistemele de suport respirator pe care le aveam și am primit și multe alte aparate. În acest an, Moș Crăciun a fost darnic cu noi. Am primit monitoare, lămpi de fototerapie, ventilator, masă radiantă și multe alte aparate importante“, a spus dr. Mirela Siminel, șefa clinicii.

„Din păcate, natalitatea a scăzut în ultimii ani“

Șase copii au venit pe lume de Crăciun și în maternitatea celui mai mare spital din Oltenia. Familiile copiilor născuţi de Crăciun cred că bebeluşii vor avea mai mult noroc în viaţă pentru că s-au născut într-o zi sfântă. Cadrele medicale sunt mulțumite că de această dată pot să primească copiii în cele mai bune condiții. În acest an, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova a fost renovată pentru prima dată în totalitate. După mulți ani de așteptare, saloanele cu pereți mucegăiți, cădițele ruginite și mobilierul învechit au fost înlocuite. Mămicile care aleg să își aducă pe lume copiii aici spun că „schimbarea este foarte mare“ și că, în sfârșit, au scăpat de teama infecțiilor. Pe lângă saloanele în care sunt internați copiii și mămicile, au fost igienizate toate sălile de operație, dar și Compartimentul de Terapie Intensivă-Neonatologie și sălile de scurtă terapie. „Ne bucurăm că putem să le oferim copiilor și mămicilor condiții decente. Lucrurile s-au schimbat mult odată cu renovarea, părinții sunt mulțumiți. Din păcate, natalitatea a scăzut în ultimii ani. Astăzi, însă, suntem bucuroși că în secție avem și o pereche de gemeni“, a spus asistenta Secției de Neonatologie.

Patru fetițe au venit pe lume la Maternitatea Slatina

Două fetițe s-au născut în ziua de Crăciun și alte două în a doua zi în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Slatina.
Fetițele care s-au născut pe 25 decembrie 2017 au primit numele Cristina Maria, respectiv Cristiana Maria. Nașterea a avut loc pe cale naturală, iar copiii și mămicile se simt bine, a asigurat șefa Secției Neonatologie, dr. Lucica Alexe.
Elena Alexandra Guță, din localitatea Schitu, județul Olt, a devenit, la 20 de ani, pentru a doua oară mamă, având acasă încă o fetiță. Spune că aștepta ca noua minune din viața ei să vină câteva zile mai târziu, dar este bucuroasă că de Revelion vor fi acasă, în mijlocul familiei.
Ana-Maria Neacșu, din Făgețelu, este tot o mămică tânără, are 21 ani. A născut fetița pe cale naturală și, deși stabilise împreună cu soțul ca micuța să se numească Antonia Maria Crina, pentru că a venit pe lume de Crăciun se va numi Cristina. „E normal să marcăm, cumva, ziua aceasta“, a justificat tânăra femeie. Fetițele sunt sănătoase, au peste 3 kilograme și sunt alăptate la sân. Tot două fetițe au venit pe lume, la aceeași maternitate, și în cea de-a doua zi de Crăciun, însă prin operație de cezariană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS