6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Explozie“ de înmatriculări auto în acest an, în Dolj

„Explozie“ de înmatriculări auto în acest an, în Dolj

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj (SPCRPCIV) a fost luat cu asalt, anul acesta, de doljenii care şi-au cumpărat maşini şi au vrut să profite de eliminarea taxei de timbru. Zeci de mii de autoturisme au primit numere de înmatriculare, iar funcţionarii din instituţie abia au făcut faţă valului de persoane care s-au grăbit să îşi înmatriculeze maşinile de teama introducerii unei noi taxe.

În anul 2017, doljenii şi-au cumpărat maşini pe bandă rulantă, odată cu schimbările legislative care au vizat eliminarea timbrului de mediu. „În acest an, odată cu scoaterea timbrului de mediu, a crescut numărul de înmatriculări de vehicule, fiind cele mai mare din ultimii zece ani. De la începutul anului au fost înmatriculate 38.179 de vehicule, cu 86% mai mult faţă de anul anterior. Dintre acestea, aproximativ 20.000 au fost vehicule noi şi uzate importate, aflate la prima înmatriculare în România, iar restul au fost transcrieri ale dreptului de proprietate pentru vehiculele deja înmatriculate în România“, a declarat comisarul-șef Maria Vasile, împuternicit șef al Serviciului permise și înmatriculări.

Parcul auto din Dolj, mai bogat cu 20.000 de maşini

În aceste condiţii de înmatriculări pe bandă rulantă, numărul maşinilor din parcul auto doljean a explodat în acest an. Mare parte dintre maşinile existente în judeţ se află în Craiova, iar oraşul devine din ce în ce mai aglomerat şi fără locuri de parcare suficiente. „În acest moment, la nivelul judeţului Dolj figurează înmatriculate 226.000 de vehicule, din care aproximativ 140.000 aparţin proprietarilor din municipiul Craiova. La sfârşitul anului 2016, parcul auto doljean înregistra un număr de 204.176 de vehicule înmatriculate în circulaţie“, a mai spus Maria Vasile. Pentru anul viitor, s-a pregătit o noutate legislativă. Astfel, începând cu 20 mai 2018, va intra în vigoare suspendarea de drept a înmatriculării. „Suspendarea de drept a înmatriculării, care a fost introdusă prin OG nr. 14/2017, este «operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public». Aşadar, cât timp înmatricularea este suspendată de drept, autoturismul nu poate circula pe drumurile publice. Înmatricularea se suspendă de drept dacă se constată că un autoturism circulă fără să fi făcut Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) sau dacă circulă cu ITP expirat. După ce vehiculul trece de o nouă inspecţie periodică, suspendarea încetează. Al doilea caz în care intervine suspendarea înmatriculării este cel în care se achiziţionează un autoturism, iar noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului“, a precizat Maria Vasile.

Solicitările pentru obţinerea permisului, în creştere cu peste 10.000

În anul 2017, au existat şi foarte mulţi doljeni care au solicitat obţinerea permisului de conducere, numărul acetora fiind cu 10.522 mai mare faţă de anul precedent. „În cazul permiselor de conducere s-au înregistrat foate multe solicitări. Anul acesta au fost eliberate 37.371 de permise, faţă de 26.849 în anul 2016. Motivul acestei creşteri a fost faptul că s-a încheiat perioada de valabilitate a permiselor de conducere emise în anul 2007 – anul aderarii la UE, în timpul căruia s-au emis un număr mare de astfel de documente. Pentru a reduce disconfortul determinat de aşteparea la ghişeele noastre, a fost pusă în funcţiune aplicaţia de programări on line care permite depunerea documentelor la ghişeele dedicate, la momente stabilite şi respectate. În paralel cu acest sistem, poate fi folosit şi sistemul electronic de bonuri de ordine. La această dată există locuri libere pentru înmatriculări la data de 16 ianuarie, iar pentru preschimbări permise de conducere sunt locuri libere în fiecare zi. Cu toate acestea, există un interes scăzut pentru depunerea documentelor în baza programărilor on line. Este bine de ştiut că proprietarii de vehicule se pot programa din timp pe aplicaţia noastră, chiar înainte de a efectua formalităţile la Registrul Auto Român, întrucat aplicaţia solicită doar informaţii despre proprietar şi seria de şasiu a vehiculului, deci nu este condiţionată de seria cărţii acestuia“, a mai explicat comisarul-șef Maria Vasile, împuternicit șef al Serviciului permise și înmatriculări.

Guvernul pregăteşte o nouă taxă

Pe parcursul acestui an, au avut loc discuţii şi strategii pentru implementarea unei noi taxe auto, care cel mai probabil va fi introdusă de anul viitor. Noua taxă auto ar putea fi aplicată tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au plătit sau nu timbrul de mediu sau orice altă taxa auto, și va fi percepută anual, urmând să fie calculată în funcție de gradul de poluare al autovehicului, informează profit.ro. Pe baza acestui sistem, proprietarii mașinilor cu norma de poluare Euro 1 sau Non Euro, de exemplu, vor plăti o taxă anuală substanțială, de circa 200 de euro/an, iar cei care dețin mașini cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6 vor achita în jur de 50 de euro/an, indică președintele Asociației Societăților de Service Auto, Cristian Muntean, citând cifre aflate în analiză și obținute din interiorul Ministerului Mediului, care pregătește noua taxă auto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS