11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Drăghiceni, incompatibilitate cu cântec

Primarul din Drăghiceni, incompatibilitate cu cântec

Ștefan Șoancă este primar al comunei Drăghiceni încă din anul 2012 (Foto: linia1.ro)

Situație inedită la Primăria Drăghiceni, județul Olt. Agenția Națională de Integritate a cerut Prefectului Județului Olt, fără succes însă, să dispună încetarea mandatului primarului din Drăghiceni, declarat incompatibil în luna mai a acestui an.
Este vorba de edilul Ștefan Șoancă, care, între timp, a formulat recurs împotriva unei hotărâri a Tribunalului Olt, instanță care a constatat că Șoancă… a renunțat la judecată. Același Ștefan Șoancă face și obiectul unui dosar de abuz în serviciu și delapidare, care este instrumentat de procurorii din Caracal.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a făcut public, la începutul lunii mai, raportul prin care primarul comunei Drăghiceni, Olt, a fost declarat incompatibil. Inspectorii ANI au explicat atunci că Ștefan Șoancă, „în perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul SC Geoșel Măceșanu SRL, încălcând astfel dispozițiile Legii nr. 161/2003“. Potrivit legii, funcția de primar sau viceprimar este incompatibilă, printre altele, cu cea de angajat cu contract individual de muncă, manager, administrator ori cenzor la societăţile comerciale.
Edilul Șoancă a contestat raportul ANI la Tribunalul Olt, acțiunea sa fiind înregistrată pe rolul instanței pe 17 mai. Judecătorii nu au apucat să hotărască dacă anulează sau nu raportul ANI, pentru că, la sfârșitul lunii august, reclamantul Ștefan Șoancă a depus o cerere de renunțare la judecată. La primul termen de judecată, cel de pe 5 septembrie, instanța nu a putut decât să constate că reclamantul a renunțat la judecată (hotărârea nr.1111/2017). Ulterior, pe 26 octombrie, inspectorii ANI au solicitat Prefectului Județului Olt să emită ordinul privind încetarea înainte de termen a mandatului primarului Șoancă. În solicitarea ANI s-a menționat că hotărârea Tribunalului Olt nu a fost atacată cu recurs în termenul legal și a rămas definitivă la 12 octombrie.

Uite recursul, nu e recursul

Procedural, după ce hotărârea Tribunalului Olt a rămas definitivă, pentru ca primarul să-şi piardă mandatul ar fi trebuit ca secretarul Primăriei Drăghiceni să întocmească un referat în care să se precizeze motivul încetării mandatului şi pe care să-l înainteze Prefecturii Olt.
La rândul ei, Prefectura Olt urma să emită un ordin prin care să constate încetarea mandatului primarului înainte de termen.
Secretarul comunei Drăghiceni a întocmit referatul cu pricina, însă mai departe nu s-a întâmplat nimic. Asta pentru că, la aproape trei luni după sentința Tribunalului Olt, pe 22 noiembrie, edilul Șoancă a formulat totuși recurs.
Întrebați despre această situație, reprezentanții Prefecturii Olt au precizat pentru GdS că ordinul cu pricina nu a fost emis pentru că acțiunea formulată de primarul din Drăghiceni împotriva ANI este încă pe rolul instanțelor de judecată.
Totuși, din răspunsul transmis GdS de Prefectura Olt reiese că edilul Șoancă a informat prefectura că a formulat recurs înainte cu două zile de a face acest lucru. „Prin adresa nr. 32098/20.11.2017, domnul Șoancă Ștefan ne-a adus la cunoștință faptul că dosarul nr. 2185/104/2017 se află pe rolul Curții de Apel Craiova. Din extrasul de pe portalul Tribunalului Olt reiese că domnul Șoancă Ștefan a declarat recurs la 22.11.2017 împotriva hotărârii nr. 1111/2017, pronunțată de Tribunalul Olt în dosarul nr. 2185/104/2017. Având în vedere cele menționate, raportat la solicitarea Agenției Naționale de Integritate adresată instituției noastre, am înștiințat ANI despre situația nou creată“, se arată în răspunsul Prefecturii Olt. Prefectura Olt nu a explicat însă de ce, după primirea solicitării ANI (26 octombrie) și până la data transmiterii de către primarul Șoancă a adresei nr. 32098 (20 noiembrie) nu a emis raportul de încetare a mandatului. Cert este faptul că, până miercuri, 20 decembrie, recursul formulat de Ștefan Șoancă nu fusese înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova.

„Procesul este pe rol“

La rândul lui, edilul Șoancă a explicat pentru GdS că procesul cu ANI este însă pe rol, iar despre incompatibilitate nu poate fi vorba. „Eu am depus o cerere la fima respectivă (SC Geoșel Măceșanu SRL – n.r.) pentru încetarea activității, Am o decizie în acest sens, însă firma nu a comunicat mai departe la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dintr-o eroare am renunțat la procesul privind raportul de incompatibilitate. Am formulat recurs și procesul este pe rol. Este vorba de opoziție, care zgârmă niște chestii care nu sunt adevărate“, a spus edilul Șoancă.
Potrivit unor surse judecătorești, hotărârea Tribunalului Olt a rămas definitivă pe 12 octombrie, recursul fiind formulat de reclamant cu mult după termenul legal. În aceste condiții, dosarul va ajunge totuși la Curtea de Apel Craiova, instanță care va respinge acțiunea ca fiind tardiv formulată. Până atunci, Ștefan Șoancă își va putea păstra fotoliul de primar.

Dosar de abuz în serviciu și delapidare

La sfâșitul lunii martie, anul acesta, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal au cerut arestarea preventivă a primarului Șoancă, cercetat într-un dosar de abuz în serviciu.
În referatul prin care au cerut arestarea primarului din Drăghiceni, anchetatorii au reținut că edilul Șoancă a cultivat în interes personal aproximativ șapte hectare de teren din rezerva primăriei conduse chiar de el. În urma anchetei s-a mai constatat că, în perioada 2012 – 2016, la solicitarea primarului, 98 de amenzi nu au fost înregistrate la Primăria comunei Drăghiceni. „Prin această faptă a fost creat un folos în interesul persoanelor sancționate contravențional prin procesele-verbale reținute pe perioade foarte mari de timp de către inculpatul Șoancă Ștefan“, au reținut anchetatorii.
De asemenea, în urma unui control al Curții de Conturi s-a constatat că, în cursul anului 2015, Primăria Drăghiceni consumase aproape 5.000 de litri de motorină și peste 100 de litri de benzină fără a avea documente prin care să justifice această cantitate de combustibili. Prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi este de 31.451 de lei. Alte nereguli ar fi fost făcute cu ocazia renovării a două fântâni din comună ori a reabilitării Căminului Cultural.
Pe 31 martie, Judecătoria Caracal a respins propunerea de arestare a edilului Șoancă și, în schimb, a dispus ca acesta să fie cercetat în continuare sub control judiciar. Măsura preventivă a controlului judiciar a fost revocată la începutul lunii iunie, printr-o hotărâre a Judecătoriei Caracal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS