10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj80 de copii instituţionalizaţi au urcat în trenul lui Moș Crăciun

80 de copii instituţionalizaţi au urcat în trenul lui Moș Crăciun

Emoție, nerăbdare, bucurie. Este atmosfera pe care am regăsit-o ieri în Gara Craiova, unde zeci de copii instituționalizați așteptau să sosească Trenul lui Moș Crăciun. Mulți dintre ei au pășit pentru prima dată într-un astfel de mijloc de transport, iar călătoria a fost cu atât mai emoționantă cu cât în tren aveau să își primească și darurile pe care le doreau.

Peronul gării din Craiova s-a umplut joi de copii. Aproximativ 80 de minori instituționalizați în cadrul Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj așteptau sosirea trenului care avea să îi ducă pe mulți dintre ei în prima călătorie cu un astfel de mijloc de transport. Emoția și bucuria unui astfel de început se citeau pe chipul fiecăruia dintre ei și toți își îndreptau privirea în direcția din care urma să își facă apariția Săgeata Albastră. Pe lângă sosirea trenului, copiii erau nerăbdători să îl întâlnească pe Moș Crăciun, cu atât mai mult cu cât lista de cadouri era deja făcută. „Mă bucur că merg cu trenul, este prima dată și am mari emoții. De la Moș Crăciun îmi doresc să îmi aducă o pernă cu Soy Luna“, a spus Bianca, o fetiţă de opt ani. „Nici eu nu am mai fost niciodată cu trenul și abia aștept să o fac. M-aș bucura dacă Moș Crăciun mi-ar aduce o chitară“, a spus o altă fetiţă.

„E mai frumos decât îmi imaginam!“

Alexandru, un alt copil din numerosul grup, a mai călătorit cu trenul, dar a spus că emoția întâlnirii cu Moş Crăciun îl copleșește. „Am mai fost cu trenul și îmi place să merg din nou. Îmi place faptul că se organizează o astfel de acțiune. Eu vreau să îmi aducă Moș Crăciun o mașină cu telecomandă“, a spus băiatul de 11 ani.
Maria Alexandra are nouă ani și aștepta demult această zi. „E prima dată când merg cu trenul și am mari emoții. Aștept de mult ziua asta și vreau ca Moșul să îmi aducă role, o maimuțică, și mă mai gândesc“, a spus fetița.
Puțin după ora 12.30, trenul Săgeata Albastră a sosit în gară la linia 1, iar copiii l-au așteptat aplaudând și cântând colinde. Preț de câteva minute, pe peronul gării s-a desfășurat un adevărat spectacol, la care au asistat toți ceilalți călători. După ce ușile s-au deschis, copiii au pășit nerăbdători în tren, curioși să afle cum arată și, mai ales, ce surprize îi așteaptă. „E foarte frumos, mai frumos decât îmi imaginam!“, a spus Nicholas.

„Îi transmit mamei să vină acasă!“

În câteva minute, micuții și-au ocupat locurile în tren și au așteptat venirea Moșului, care și-a făcut apariția încărcat de cadouri. Cât timp a durat călătoria, fiecare dintre ei și-a primit cadoul mult dorit. Acțiunea a fost organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, în colaborare cu CFR Călători și un supermarket din Craiova. „Nu este prima dată când facem o astfel de inițiativă pentru copiii instituționalizați, chiar miercuri am avut o astfel de acțiune la Piteşti. Astăzi (ieri – n.r.), trenul lui Moș Crăciun a sosit la linia 1, iar călătoria se derulează în limitele stației Craiova, de la linia 1 la linia 28. Am fost și noi copii și e înălțător că poți să dăruiești celor mici bucurii în preajma unei astfel de sărbători“, a spus Mihail Grigorie, șef serviciu la CFR Călători Craiova.
Evenimentul organizat joi se înscrie în seria acțiunilor care au ca scop principal îndreptarea atenției către copiii instituţionalizaţi, pentru a-i face să se simtă în centrul atenţiei în pragul Sărbătorilor. Pe parcursul întregii săptămâni, aceștia au luat parte la diferite activități menite să le aducă pe chip un zâmbet și o rază de speranță. Luni, mai mulți copii instituționalizați au participat la un spectacol la Casa Studenților şi au primit cadouri, iar marți au fost la cinematograf. După plimbarea de joi cu trenul, vineri copiii urma să fie gazde. Ei vor primi vizita unor oameni generoşi, care le vor aduce cadouri. „În perioada Sărbătorilor, împreună cu organizații nonguvernamentale, cu persoane fizice, alte instituții sau sindicate, desfășurăm tot felul de activități, copiii primesc cadouri, iar toată această săptămână a fost dedicată unor astfel de evenimente. În sistemul de protecţie se află 1.400 de copii, cu vârste între 0 şi 18 ani. Noi le asigurăm nevoile de bază, dar în ceea ce priveşte afecţiunea, atenţia, întotdeauna e loc de mai bine şi apreciem gestul celor care ne sunt alături în îngrijirea lor. Practic, tot ce facem facem pentru a reintegra copiii în familie pentru că fiecăruia dintre ei îi este mai bine alături de părinți. Noi nu putem să îi înlocuim pe părinţi, ci doar să îi imităm“, a spus Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
Că părinții sunt de neînlocuit ne-a spus și Ionuţ, un băiețel de zece ani aflat în plasament, care, pe lângă emoția primei călătorii cu trenul și a întâlnirii cu Moș Crăciun, a avut un mesaj și pentru mama lui, plecată în America: „Îmi lipseşte mama mea şi vreau să îi transmit să vină acasă!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS