15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei cișmele monument istoric vor fi reabilitate

Trei cișmele monument istoric vor fi reabilitate

Fântâna Popova (FOTO: Claudiu Tudor)

Trei cișmele din Craiova, toate având statutul de monument istoric, vor fi reabilitate. Administrația locală a decis să investească 532.577 de lei pentru aducerea acestora în bună stare de funcționare. Este vorba de Fântâna Popova din cartierul Romanești, Fântâna Purcarului, situată lângă Piața Veche, și Fântâna Jianu din Grădina Botanică.

Cele trei fântâni sunt funcționale în prezent, dar starea lor este deplorabilă, acestea aducând mai degrabă a platforme de gunoi. În plus, Fântâna
Jianu nu are apă potabilă. Nu de puține ori, operatorul local de apă și canal, atunci când sistează furnizarea apei potabile din rețeaua publică a orașului, îi trimite pe cetățeni la aceste cișmele publice.
Pentru Fântâna Popova investiția se ridică la suma de 214.281 de lei inclusiv TVA. Lucrările vor consta în curățarea jgheabului de scurgere a apei, refacerea tencuielii și a zonelor deteriorate din jurul jgheabului, precum și a soclului din aceeași zona. Se vor construi trotuare din beton în jurul acesteia și se va înlocui cu totul învelitoarea.
Fântâna Popova este una dintre cele mai vechi din municipiu. Construită înainte de anul 1613, a fost refăcută în timpul domniei lui Matei Basarab, de la care i se trage și denumirea de „Basarabeanca“. De-a lungul timpului a suferit o serie de intervenții majore, ultima fiind în 2013.

Fântâna Jianu (FOTO: Claudiu Tudor)

De reabilitare va avea parte și Fântâna Jianu, situată în Grădina Botanică din Craiova, pentru care primăria alocă 176.765 de lei. Aceasta nu are apă potabilă, dar reprezintă un edificiu spectaculos al respectivei grădini publice a orașului.
Aici vor fi desfăcute dalele și vor fi înlocuite cu altele noi, va fi consolidat radierul prin injectarea fisurilor cu lapte de ciment și executarea unei suprabetonări de 5 cm. Sistemul de preluare a apelor izvorului va fi redimensionat astfel încât să nu mai inunde incinta fântânii și să se infiltreze în fundație.
Cărămizile puse sub coloane vor fi desfăcute și înlocuite cu piatră, așa cum a fost inițial. Blaturile parapetului atât pe zona fântânii, cât și a scărilor vor fi refăcute și ele. Coloanele rotunde și capitelurile fisurate vor fi injectate cu rășini. Vor fi înlocuite elementele deteriorate ale construcției, precum și învelitoarea.
Și această fântână are o istorie bogată. A fost construită de Hagi Stan Jianu, epitrop al averii boierilor Obedeanu, în perioada 1790-1796, într-o mahala de la marginea Craiovei de atunci, pe valea pârâului Jianu, loc numit Valea lui Jianu (la intrarea în Grădina Botanică de azi). Locul era un popas al căruțașilor, pentru adăparea animalelor. În timp, fântâna a devenit una din sursele principale de alimentare cu apă ale mahalalei și nu numai, sacagii vânzând apă de aici în tot orașul. În perioada interbelică au fost realizate intervenții asupra formei fântânii, în două etape: una înainte de 1928 și una după 1930. În perioada 1952-1954, cișmeaua a fost integrată în Grădina Botanică. Ultima amenajare a avut loc în anul 2015, când a fost reabilitată grădina.

Fântâna Purcarului (FOTO: Claudiu Tudor)

Fântâna Purcarului este cișmeaua care necesită cele mai multe intervenții, dacă ar fi să judecăm după aspectul acesteia. Pentru reabilitarea ei, administrația locală va aloca suma de 141,531 de lei inclusiv TVA. Lucrările constau în consolidarea și hidroizolarea fundației. Soclul va fi decopertat și fisurile reparate. Totodată, va fi refăcută tencuiala și vor fi înlocuite elementele deteriorate sau lipsă, iar învelitoare din ceramică va fi și ea înlocuită.
Fântâna Purcarului este veche de peste 200 de ani. A fost construită în anul 1818 de Pavel Teodor, zis Purcarul, și Kira Marin Bulibașa, și este situată lângă Piața Veche (fosta Piață Elca) și în vecinătatea unui alt monument istoric, Hanul Puțureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS