17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe platforma de gunoi

Scandal pe platforma de gunoi

Trei asociații de proprietari din Craiova se „bat“ să arunce gunoiul menajer în cinci containere pe care li le pune la dispoziție Salubritatea. Este vorba de peste 500 de apartamente, care într-o singură zi încarcă cele cinci europubele și platforma din jur, după care resturile se revarsă în afară. Cum Salubritatea ridică gunoiul din două în două zile, platforma și uneori și locul din jurul ei gem de mizerie. „Mai multe sute de persoane care locuiesc pe strada Spania, la blocurile O8-O16, plus un bloc nou și trei cămine de nefamiliști ducem gunoiul la o singură platformă de gunoi. Aceasta este mică, are doar cinci containere, din care unul este defect de câteva luni. Am discutat cu lucrătorii care ridică gunoiul și au spus că nu mai sunt altele cu care să le înlocuiască pe cele defecte. În cazul acesta, autospecialele Salubrității ar trebui să ridice zilnic gunoiul“, spune Marius Braia.
Cele spuse de locatar sunt confirmate și de administratorul celor două asociații de proprietari, 1 Spania și 2 Spania. „Platforma deservește două asociații de proprietari, cu 500 de apartamente, și căminele de la Asociația 21 Putnei. Așa este mereu aici, pentru că sunt prea multe persoane care folosesc câteva containere, iar Salubritatea ridică gunoiul la două zile“, spune Ioana Tudor, administrator asociație.
Salubritatea susține că este în grafic cu ridicarea gunoiului de la platforma în cauză. Faptul că aceasta este mai tot timpul încărcată peste capacitatea ei s-ar datora persoanelor care sunt din afara asociațiilor și care aduc aici deșeuri și gunoi menajer.
„Deșeurile sunt ridicate o dată la două zile de la platforma respectivă. Marți, 12 decembrie, au fost colectate, conform graficului, inclusiv deșeurile municipale aflate lângă recipiente. Cum am procedat și în alte situații similare, vom supraveghea zona pentru a stabili dacă platforma este folosită și de persoane care nu au acest drept, având în vedere că numărul de recipiente existent la platformă este suficient raportat la numărul de persoane declarat și frecvența de ridicare“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.
Într-adevăr, platforma de gunoi este una deschisă, în care nu mai investește nici administrația locală, nici asociațiile de proprietari, cunoscut fiind faptul că în Craiova vor fi construite platforme de gunoi îngropate.

Cine aruncă gunoiul sub balcon?

Unii dintre proprietarii din blocul A9 din cartierul Rovine au altă problemă. Pe ei nu platforma de gunoi îi supără, ci vecinii care aruncă gunoiul direct de la balcon, transformând terenul din jurul blocului în groapă de gunoi. Vecinii de bună-credință sunt disperați din cauza celor care consideră că un drum până la tomberon este prea greu de făcut și aruncă pungile pline cu resturi menajere, dar și peturile și resturile de țigări în spatele blocului. „Terenul din spatele blocului s-a transformat într-o groapă de gunoi. Sunt locatari care aruncă gunoiul direct pe fereastră. Eu bănuiesc că fac acest lucru vecinii de la parter și cei de deasupra mea, eu locuind la etajul întâi. Aceste locuințe sunt închiriate, nu sunt ocupate de proprietari, și chiriașii fac acest dezastru“, se plânge Paul Savu, proprietar în blocul A9.
S-a ajuns în această situație și din cauză că, în urmă cu mai mulți ani, proprietarii au închis spațiul din spatele blocului (care aparține domeniului public) cu plăci metalice, au construit balcoane și au îngrădit accesul femeilor de serviciu aici. Drept urmare, cum unii dintre locatari și-au făcut obiceiul să nu se mai deplaseze până la platforma de gunoi, locul din spatele blocului este în prezent plin de tot felul de resturi. Reprezentanții asociației nu au reușit până acum să rezolve problema. „Știu de situația din blocul A9, dar nu văd acolo o rezolvare. În urmă cu câțiva ani, o parte a proprietarilor, între care și domnul Savu, pe atunci președinte, au închis spațiul din jurul blocului, deși terenul aparține domeniului public. De atunci, nimeni nu mai are acces acolo. Sunt proprietari care și-au construit balcoane și îngrădesc accesul. Pe de altă parte, am înțeles că fac probleme cei de la apartamentul doi, aruncă gunoiul, fac grătare pe acest spațiu. Și că ar mai fi și cei de la etajele superioare. Eu am vorbit cu proprietarii, fiindcă actualii ocupanți sunt chiriași. Văd că nu au înțeles nimic“, a declarat Constantin Stănescu, președintele Asociației de proprietari 14 Rovine.
Întrebați de situația de la blocul A9, reprezentanții Poliției Locale spun că nu cunosc acest caz, nu au nici o sesizare în acest sens, dar vor verifica.

Îngrădirea domeniului public constituie contravenție

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei – pentru persoane fizice și 1.000 și 2.500 lei – pentru persoane juridice împrejmuirea sau rezervarea unor suprafețe aparținând domeniului public fără autorizare legală“.
HCL nr. 319/2009

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS