11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal cu furci, oi şi ciobani la Valea Stanciului

Scandal cu furci, oi şi ciobani la Valea Stanciului

Poliţiştii îl imobilizează pe unul dintre scandalagii

În faţa primăriei din comună s-au adunat miercuri câţiva ciobani pentru a cere socoteală autorităţilor în legătură cu intenţia de a le dărâma ţarcul de oi şi cu interdicţia de a mai băga oile la păşunat pe izlaz. Ciobanii nu au venit singuri, ci însoţiţi de o turmă mare de oi, cu care au blocat Drumul Judeţean 561B, care trece prin faţa primăriei. Prezenţa ciobanilor la primărie s-a lăsat cu scandal, câteva oi au fost băgate prin primărie, iar o maşină ce aparţine autorităţii locale a fost avariată.

O hotărâre a Consiliului Local din Primăria Valea Stanciului, prin care s-a decis retragerea animalelor de pe izlazul din comună pe perioada iernii, a încins spiritele între câţiva ciobani şi autorităţile locale. Totul a degenerat într-un scandal, în timpul căruia s-au aruncat vorbe grele şi ameninţări cu moartea. Câţiva ciobani nu au fost mulţumiţi de măsura de a ieşi de pe izlaz, dar nici de faptul că reprezentanţii primăriei au mers cu utilajele pentru a le distruge ţarcurile pe care le aveau construite pe izlaz. „Există o hotărâre de consiliu, de pe 31 octombrie, prin care toţi ciobanii sunt obligaţi să părăsească izlazul pentru ca acesta să se regenereze până la primăvară, când revin cu animalele la păscut. Au venit cu oile în faţa primăriei, cu cai, cu căruţe, au făcut dezastru. Au băgat oile şi în primărie. A trebuit după aceea, după ce au plecat cu poliţia, să spălăm şoşeaua, dar şi interiorul primăriei. Eu am fost ieri (miercuri -n.r.) în audienţă la prefectul de Dolj, pentru a cere ajutorul în această situaţie. Eu şi o parte din angajaţii primăriei am fost agresaţi. Au venit cu bâte, au lovit inclusiv maşina primăriei. Este o situaţie destul de urâtă şi vreau ca organele competente să mă ajute să punem punct acestei debandade. Aceşti ciobani au distrus hectare întregi de culturi agricole pentru care oamenii au muncit şi au investit bani. Sunt pur şi simplu disperaţi că au rămas fără ce cultivaseră. Dacă ei ar sta toată iarna pe izlaz, în primăvară nu ar mai fi fir de iarbă acolo, nu ar mai avea animalele ce să mănânce. Sunt ciobani care au înţeles că trebuie să îşi retragă animalele, însă există şi unii care vor să stea pe izlaz tot timpul. În aceste condiţii, şi cei care au înţeles să îşi retragă animalele sunt nemulţumiţi că unii rămân pe izlaz şi alţii nu. Toată lumea trebuie să respecte legea“, a declarat Ionel Ovidiu Gîngioveanu, primarul din Valea Stanciului.
Pe de altă parte, fostul primar al comunei, Vlad Alexandru, în prezent consilier local, spune că modul în care a procedat primarul nu a fost corect. „A mers peste oamenii aceia luni noaptea, cu câţiva oameni şi cu două utilaje ca să le dărâme ce aveau acolo. Au făcut dezastru. Poate le-a pus în vedere să se retragă de acolo, dar pe izlaz sunt mulţi şi oamenii sunt stabiliţi acolo de mai mult de 15 ani. Practic, acolo locuiesc“, a declarat Vlad Alexandru.

Primarul, ameninţat cu moartea

Pentru ca scandalul din faţa primăriei să înceteze, a fost nevoie de intervenţia poliţiei şi a jandarmeriei. „Cei care au făcut scandal au fost amendaţi, s-au deschis şi dosare penale. Noi am depus plângere pentru distrugere şi loviri. Maşina primăriei, un Mitsubishi, are geamurile sparte, tabla îndoită. Au dat cu furca în maşină. Normal este ca pe perioada iernii, animalele să fie duse în locurile pe care le au ciobanii amenajate, dar unii nu au strâns nici un strop de nutreţ toată vara, cu toate că au peste 300 de animale. Ştiu că s-a spus că s-a arat izlazul, dar aşa ceva este imposibil. Nu ai cum să te atingi de izlaz, nici măcar o brazdă nu poţi face pe el. Sunt 11 hectare de teren, efectivul de animale creşte în fiecare an, iar terenul nu se măreşte. Şi primăvara avem probleme cu ei pentru că intră cu bovinele sau caprinele pe terenul pe care trebuie să pască vacile. Dacă i-am lăsa pe izlaz în această perioadă, ar însemna să îl distrugem. Sunt deja plângeri făcute de oamenii cărora le-au fost distruse culturile de aceşti ciobani. Vara trecută, de exemplu, aceşti ciobani au băgat furca într-un fermier, după ce i-au distrus maşina şi tractorul. Nici nu ştiu cum mai sunt în libertate. Eu am fost ameninţat cu moartea. I-am rugat pe angajaţii primăriei să nu coboare din maşină pentru a nu fi în pericol“, a mai spus edilul.

Dosare penale pentru distrugere şi blocarea DJ561B

Polițiștii din Valea Stanciului s-au sesizat, joi, din oficiu despre faptul că patru tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, toți fără ocupație, au blocat, cu o turmă de ovine, partea carosabilă a DJ 561B în comuna Valea Stanciului. „Aceştia au împiedicat circulația autovehiculelor, fiind nemulțumiți că autoritățile le-au interzis pășunatul ovinelor pe izlazul comunal, în baza unei hotărâri a consiliului local. La fața locului s-a deplasat echipa operativă din cadrul Secției nr. 13 Poliție Rurală Segarcea, care cu sprijinul lucrătorilor din cadrul posturilor de poliție Valea Stanciului, Drănic, Gângiova și Gighera au fluidizat traficul rutier pe sectorul de drum respectiv, fiind îndepărtate animalele. Doi dintre tineri, de 28, respectiv 18 ani, au fost conduși la sediul secției pentru continuarea cercetărilor. Polițiștii doljeni au întocmit în cauză un dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice. De asemenea, pe numele unor angajaţi din primărie s-a deschis dosar penal pentru distrugere, întrucât au încercat să desfiinţeze ţarcul împrejmuitor în care erau adăpostite animalele, în mod ilegal, în această perioadă, când este interzis păşunatul.
Tot pentru distrugere sunt cercetaţi şi trei dintre tinerii care au luat parte la scandal“, au declarat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS