16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBradul și masa de Crăciun costă mai mult anul acesta

Bradul și masa de Crăciun costă mai mult anul acesta

În timp ce comercianții și unii cumpărători spun că nu s-au scumpit nici brazii și nici produsele tradiționale care se pun, de regulă, pe masa de Sărbători, cele mai multe dintre persoanele intervievate joi, în Piața Centrală din Craiova, au spus că vor cheltui mai mulți bani decât anul trecut, cumpărând aceleași produse, din cauza scumpirilor. GdS a făcut un calcul estimativ. Iată cât ar putea să vă coste anul acesta pregătirea mesei de Crăciun.

Carnea de porc, toba, cârnații, caltaboșii, șoriciul, sarmalele, salata de boeuf, cozonacii, prăjiturile și chiar o sticlă de vin sunt produsele nelipsite de pe masa de Crăciun. GdS a efectuat un fel de mercurial al prețurilor, în Piața Centrală din Craiova, la alimentele necesare pentru masa de Sărbătorile care se apropie. Cotletul de porc era la prețuri cuprinse între 15 și 17 lei pe kilogram. Ceafa de porc cu os costa joi tot 17 lei pe kilogram, în hala de carne din piață. La același preț era și pulpa de porc fără os, în timp ce carnea de porc cu grăsime costa 15,5 lei pe kilogram. Preţul gușei de porc varia între 12-13 lei. Cei care nu consumă carne de porc au ca alternativă pulpa de vițel, care avea un preț de 20 de lei pe kilogram.
La magazinele din piață, produsele cu specific de Crăciun sunt expuse în galantare. Șoriciul costă 40 de lei pe kilogram. Toba ajunge la 19 lei pe kilogram, iar un kilogram de cârnați costă 15,5 lei.
În timp ce vânzătorii susțin că nu au majorat prețurile de anul trecut și până acum, în rândul cumpărătorilor părerile sunt împărțite. În timp ce unii spun că scumpirile nu prea se simt la buzunar, alții consideră că produsele tradiționale sunt foarte scumpe.
„Am cumpărat carne pentru Crăciun. Mi se pare totul foarte scump. Am luat două pulpe de porc pe care am dat 200 de lei. Domnilor guvernanți nu le pasă de asta, că ei au salarii mari, iar noi avem 700 de lei pensie. S-a scumpit absolut totul, și benzina, și ouăle. Cred că anul acesta nu prea voi pune aceleași lucruri pe masă, ca anii anteriori“, a spus Barbu Goangă, cumpărător din piață. „Sunt ceva scumpiri anul acesta. Vom scoate puțin mai mulți bani pentru masa de Crăciun, dar să fim sinceri, la noi în Craiova piața este mai ieftină decât în alte părți“, a mai spus o craioveancă.

„La ce preț au ouăle, nu mai facem prăjituri de casă“

Un cozonac ambalat costă 8 lei, în piață, o ruladă 6 lei, iar o cutie cu prăjituri ajunge la 13 lei. La producători locali un ou se vinde la 1,2 lei, iar în magazinele din piață, un ou costa 0,85 lei. Dacă o persoană alege să facă acasă cozonaci, la care să pună 7-8 ouă, plus făină, lapte, cacao, nucă și mirodenii, ajunge la un cost mult prea ridicat. Doi cozonaci făcuți în casă costă circa 30 de lei, pe când doi cozonaci cumpărați de la magazin ajung la 16 lei. Unele craiovence preferă să cumpere decât să stea toată ziua în bucătărie să prepare cozonaci, la costuri mai mari. „Prețurile de anul acesta nu mi se par prea exagerate. Anul trecut am luat mațe cu 5 lei, acum le-am luat cu șase lei, iar carnea de porc s-a scumpit cu 15-20%. Tot cu atâta o luăm și de Crăciun. Din toată sărăcia asta, ne permitem toate produsele pe masa de Crăciun. Anul acesta, cu tot cu cadourile pe care le iau nepoților să zicem că o să mă coste 500 – 600 de lei, mai mult decât anul trecut cam cu 100 de lei. Nu fac prăjituri în casă, ci face o fată a mea. Cumpărăm prăjituri că sunt la același preț ca și anul trecut. La ce preț au ouăle, nu mai facem prăjituri de casă“, a spus Marioara Marin, din Craiova. „Din puținul care este facem și sarmale, și cozonac. Pentru doi – trei cozonaci punem cam șapte – opt ouă. Noi la țară îl facem mai ieftin, dar aici la oraș este foarte scump să faci cozonac“, a spus Ioana Biriș, din satul Sărbătoarea, comuna Bucovăț. „Am luat carne de porc atât cât avem în plasa asta. Am dat 220 de lei pe zece kilograme. Mi se pare scump, pentru că noi nu avem serviciu și din ce am cumpărat trimitem și la copii, că îi avem în Germania. Suntem de la țară, de la Calopăr. N-am crescut porc că am avut soția mult timp internată în spital, iar eu am fost plecat pe la copii“, a spus Sabin Fetoiu.
La prețurile enumerate anterior, o familie cheltuiește pentru masa de Crăciun minimum 200-300 de lei, în condițiile în care am totalizat cantități pentru două persoane din produsele enumerate mai sus, plus alte produse tradiționale de Sărbători, precum și carnea pentru sarmale (în Piață era evidențiată drept carne de lucru, la 13 lei pe kilogram), fructe și legume. Dacă familia are și un copil sau doi și decide să cumpere și brad de Crăciun, atunci costurile cu pregătirea mesei ajung, în medie, la 500-600 de lei.

Brazii se vând cu prețuri între 70 și 100 de lei

În Piața Centrală, brazii mai mici costă între 70 și 100 de lei, inclusiv cei din producție românească, puși în ghiveci, iar cei înalți de 2 metri, importați din Olanda, costă între 150-200 de lei. Molizii costă 40 de lei. Într-un supermarket (de bricolaj) din Craiova, brazii de import costă 50 de lei, cei de aproximativ un metru, iar cei între 1,3 metri și 2 metri costă 70 de lei. În acel supermarket, în cazul în care cumpărătorii returnează bradul după Sărbători și prezintă și bonul fiscal cu care l-au cumpărat primesc înapoi un voucher în valoare de 25 de lei. Un brăduț artificial costa, în funcție de înălțime, între 119 lei și 169 de lei.
Pentru a împodobi bradul mai este nevoie de o instalație, care costă între 15 și 25 de lei, în funcție de numărul de beculețe, de beteală care se găsește și cu 1,5 lei și cu 3 lei și chiar mai mult, respectiv un set de globuri, care sunt la prețuri variate, dar „contabilizăm“ cel mai mic preț întâlnit în piață – 15 lei cutia. Este nevoie și de bomboane de pom, care costă 10-15 lei.
În Piața Centrală, mulți trecători se uitau și doar puțini cumpărau. „Am cumpărat de acum bradul. Iau doi în fiecare an. Nu mi se pare că s-au scumpit anul acesta, ci sunt mai ieftini. Eu cumpăr doi, pentru că am și casă, și apartament“, a spus un craiovean aflat în Piața Centrală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS