O singură ofertă pentru consolidarea Colegiului „Carol I“

Colegiul Național „Carol I“ ar trebui să intre în reabilitare de anul viitor
Autori


Două firme concurente, Construcții Erbașu SA și Delta ACM, care se luptă, spre exemplu, pentru a câștiga contractul de 20 de milioane de euro pentru modernizarea străzilor din Craiova, și-au dat mâna la licitația privind reabilitarea și consolidarea clădirii în care funcționează Colegiul Național „Carol I“ și Opera Română Craiova. Cele două firme, alături de alte două societăți și doi subcontractanți, formează asocierea care concurează de una singură pentru obținerea contractului estimat de primărie la valoarea de 27.284.744 de lei, fără TVA.

Primăria Craiova nu are de unde să aleagă cea mai bună ofertă pentru demararea proiectului „Reabilitare și consolidare corp central Colegiul Național «Carol I» și Opera Română Craiova – (Proiect Tehnic + execuție)“, pentru că în cursa de obținere a acestui contract s-a înscris un singur concurent: o asociere de patru firme, cu doi subcontractanți. Este vorba de asocierea Construcții Erbașu SA București – SC Euras SRL Satu Mare – Delta ACM 93 SA București – SPA Inovations SRL București, cu subcontractanți RCH Con Instal SRL Călărași și SC Concivic SRL Slobozia. Prin urmare, deși a ales drept criteriu de atribuire „cel mai bun raport calitate – preț“, municipalitatea nu poate lua decât de bună singura ofertă primită până la data-limită de 31 octombrie și aflată acum în evaluare.

Fiind un contract cu o valoare destul de mare (suma estimată de autoritățile locale este de 27.284.744 de lei, fără TVA, adică peste șase milioane de euro), oferta ar fi evaluată nu doar de primărie, ci și de o comisie de la minister, mai ales că imobilul Colegiului Național „Carol I“ este monument istoric de categoria A. Tocmai din aceste considerente, primăria nu s-ar grăbi să atribuie contractul până la sfârșitul anului, urmând să analizeze bine fiecare detaliu al ofertei. Potrivit caietului de sarcini, câștigătorul licitației trebuie să facă dovada, printre altele, că deține un expert în restaurare arhitecturală sau un expert în consolidare sau restaurare structuri istorice. Aici a fost nevoie și de clarificări din partea primăriei, după ce asocierea înscrisă la licitație a întrebat dacă astfel de specializări pot fi cumulate de o singură persoană. Autoritățile locale au răspuns cu „da“: „Având în vedere deosebita valoare istorică și arhitecturală a imobilului și complexitatea lucrărilor se pot cumula mai multe specializări dintre cele solicitate pentru personal“.

Licitația pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului „Carol I“ a demarat, inițial, pe 23 iunie, a avut ca termen de primire a ofertelor 10 august, dar a fost anulată „pentru că nu s-a respectat în totalitate procedura“, după cum a explicat, la acea vreme, primarul Mihail Genoiu. Procedura a fost reluată pe 21 septembrie, termenul de depunere a ofertelor a fost 31 octombrie, iar data-limită de evaluare a lor – 27 noiembrie. Cum nu a existat decât o singură ofertă, analiza ei s-a prelungit. De altfel, municipalitatea anticipase o situație de acest gen și nu prevăzuse în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2017 o sumă foarte mare pentru demararea acestui proiect, doar 1,5 milioane de lei. Bani care vor rămâne până la urmă necheltuiți, având în vedere că s-a intrat în iarnă, iar de începerea lucrărilor nu se mai poate vorbi mai devreme de primăvara anului viitor.

Construcții Erbașu SA și Delta ACM s-au „înfrățit“ pentru „Carol I“


La o primă analiză a asocierii de firme care s-a înscris în competiția pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului Național „Carol I“ iese în evidență un aspect cel puțin interesant: înfrățirea dintre SC Construcții Erbașu SA București și SC Delta ACM 93 SA București, două firme cunoscute în țară și, de obicei, concurente. Cele două societăți chiar se luptă în prezent pentru obținerea unui alt contract scos la licitație de Primăria Craiova, cel pentru reabilitarea și modernizarea străzilor din oraș, în valoare de circa 20 de milioane de euro. Delta ACM deține, în prezent, și acordul-cadru pentru repararea străzilor, aleilor, parcărilor și trotuarelor din Craiova, lucrări pentru care a încasat, din octombrie 2014 și până acum, peste 110 milioane de lei.

SC Euras SRL Satu Mare este o societate înființată în anul 1994, având ca activitate de bază restaurarea monumentelor istorice, construcții civile și industriale, fiind și membră a UNRMI (Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice) și autorizată de către Ministerul Culturii și Cultelor pentru execuția lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice. La rândul ei, SPA Inovations SRL București, cea de-a patra firmă din asociere, este o societate înființată în 2013 cu domeniu principal „activități de arhitectură“. În ceea ce privește subcontractanții, SC RCH Con Instal SRL își desfășoară activitatea în domeniul proiectării și execuției instalațiilor electrice, termice, sanitare, de climatizare și ventilație, în timp ce SC Concivic SRL este o firmă înființată în 1993, care se ocupă de construcții și care figura în bilanțul depus pe anul 2016 cu 140 de angajați.

Cum se vor cheltui banii din contract

Pentru obiectivul „Reabilitare și consolidare corp central Colegiul Național «Carol I» și Opera Română Craiova – (Proiect Tehnic + execuție)“, primăria a estimat o valoare de 27.284.744 lei (fără TVA). Potrivit datelor din SEAP, din acești bani, 3.600 de lei ar fi pentru amenajarea terenului, 250.980 de lei pentru serviciile de proiectare, 20.915 lei – asistența tehnică din partea proiectantului, 23.526.312 lei – lucrările de construcții și instalații, 342.275 lei – montaj utilaj tehnologic, 1.854.185 lei – utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj, 40.500 de lei – utilaje fără montaj și echipamente de transport, 768.534 lei – dotări și 477.444 lei – organizarea de șantier.Comenteaza acum

Alte stiri

11 decembrie 2018

Craiova: Studenție la Științe. Pași în viitor

Facultatea de Științe a Universității din Craiova organizează, joi, workshop-ul tematic Studenție la Științe. Pași în viitor. Evenimentul, organizat în cadrul proiectului Implementarea unei strategii specifice de retenție a studenților din ...

Sumarul ediției de miercuri, 13 decembrie 2017

Actualitate

» Agresoarea de la metrou a fost arestată pentru 30 de zile
» Ministrul Sănătății a aprobat ordinul privind modul de implementare a acţiunilor pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri grave
» Atenţionare de călătorie în Grecia. Greve ale marinarilor şi ale angajaţilor din diferite sectoare de activitate
» Premieră în Franţa: Grupul auto Renault devine acţionar la un grup de presă
» Senatorul ALDE Ilie Niţă a fost plasat sub control judiciar de procurorii DNA
» Sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns la Castelul Peleş
» 99.000 de autoturisme noi înmatriculate în România în primele 11 luni / maşinile rulate sunt de 5 ori mai multe
» Trafic complet blocat pe Valea Oltului, după ce două microbuze s-au ciocnit (VIDEO)
» Judecătoarea Camelia Bogdan, care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, a fost reprimită în magistratură
» TVA redusă la încă 8 tipuri de lucrări agricole (proiect)
» Modificarea Regulamentului Camerei Deputaților – publicată în Monitorul Oficial
» CCR a respins sesizările PNL şi USR privind înfiinţarea Comisiei pentru legile Justiţiei
» Craiova: Alaiul datinilor “Din bătrâni, din oameni buni” ediţia din 2017

Publireportaj

» Investiţii de milioane de euro în Aeroportul din Craiova (VIDEO)

Local

» Tinere prinse în flagrant la furat dintr-o maşină de curierat
» Aproape 5.000 de şomeri au fost încadraţi în muncă de la începutul anului
» 800 de olteni pot pleaca la muncă în Spania prin AJOFM (VIDEO)
» Primăria Craiova organizează dezbaterea publică a „Proiectului de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2018”

Dolj

» Asociație de proprietari din Craiova, delapidată prin metoda chitanțierului dublu
» Proaspăt eliberat din pușcărie, reținut pentru tâlhărie
» Vechimea în muncă se poate cumpăra retroactiv și în 2018
» Elevă din Craiova, laureată la un festival din Lituania
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Tânără din Dolj, ucisă de o craioveancă la metrou
» Parcările din cartierul 1 Mai, la rând pentru asfaltare
» Spărgătorii de străzi
» Craiova: Maşină de poliţie, implicată într-un accident
» Craiova: Volumul “Și-am spart gheața…”, lansat joi la Biblioteca “Aman”
» Craiova: Manifestări dedicate sărbătoririi membrilor Asociaţiei Veteranmont România
» Doljeni prinși la furat în supermarketuri craiovene
» Craiova: Principalul suspect al tâlhăriei din Parcul Corniţoiu, reţinut

Gorj

» Peste patru milioane de lei pentru Programul Start Up pentru Excelenţă în judeţul Gorj
» Parapeţi de protecţie pentru DN 67C Novaci – Rânca 
» Ziua Porţilor Deschise la AJOFM Gorj 
» Un profesor va fi propus pentru titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Bumbeşti-Jiu
» Gunoiul din Târgu Jiu va fi ridicat după un program special 
» Târgu Jiu riscă să rămână fără Casă de Cultură
» Gorj. Tineri reţinuţi pentru că ar fi şantajat un om de afaceri
» Autoturism din Suedia, implicat într-un accident rutier în Gorj

Olt

» Protest spontan la AJPIS ȘI ITM Olt
» Olt: Angajații APIA, și cu salarii mai mici de la 1 ianuarie 2018, și cu bani de dat
» Olt: Material lemnos confiscat de jandarmi la Strejeşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Aproape 5.000 de şomeri au fost încadraţi în muncă de la începutul anului

Vâlcea

» Vâlcea: Pomi de Crăciun transportaţi ilegal la Vaideeni

Sport

» Echipa Fulger, cea mai tare de la Turneul „Paul Stuparu“
» Volei (m): SCM-U Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei României
» Fotbal / Răzvan Marin a contribuit la calificarea lui Standard Liege în semifinale Cupei Belgiei

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Cinema Colours Craiova pentru perioada 15-21 decembrie

Top