20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVoluntarii și medicii, uniți pentru sănătatea copiilor de la sate

Voluntarii și medicii, uniți pentru sănătatea copiilor de la sate

Hotărâți. Neobosiți. Mereu mânați de dorința de a schimba ceva în bine. O mână de voluntari și medici demonstrează că, dacă există voință, și la noi se pot face lucruri care să conteze cu adevărat. 234 de copii din Dolj au beneficiat recent de consultații medicale gratuite datorită unui proiect derulat în patru localități doljene de către voluntarii Fundației Romanian Angel Appeal (RAA). În acest fel, copii cu probleme de vedere și afecțiuni ORL au fost diagnosticați și tratați de specialiști.

Câteva sute de copii din Dolj, care cu greu ar fi putut avea acces la consultații medicale, au fost văzuți de medicii specialiști în ORL și oftalmologie. Peste 200 de copii cu vârste între 2 și 18 ani au beneficiat de servicii medicale. Totul a fost posibil datorită programului „Screening, diagnosticare și educație pentru sănătate în comunități rurale din Dolj“, derulat între 1 septembrie și 29 noiembrie în patru comune desemnate de Direcția de Sănătate Publică Dolj: Caraula, Lipovu, Sadova, Scăești și două dintre satele aferente. Totul a fost organizat de o mână de volunari de la Fundația Romanian Angel Appeal (RAA). Cele patru localități au fost alese după gradul mare de sărăcie, numărul mare de copii de etnie romă și numărul semnificativ de copii lăsați de părinți în grija bunicilor sau altor rude.

„Există copii care vin la şcoală nemâncaţi şi fără pacheţel“

Andrei Dobre este unul dintre voluntarii care a petrecut câteva zile alături de copii din Dolj. Andrei a văzut care sunt condițiile și săracia în care trăiesc mulți dintre copiii din zonele rurale. El a mers în școli să facă educație medicală. „A fost dificil să vedem că există copii care nu au încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvate sezonului rece, care vin la şcoală nemâncaţi şi fără pacheţel, să observăm că au un comportament agresiv, un limbaj nepotrivit şi, în acelaşi timp, să constatăm că nimeni nu lucrează cu aceşti copii pentru dobândirea unor abilităţi simple de comunicare, exprimarea emoțiilor și trai independent, nu sunt întrebaţi ce simt, ce îşi doresc, nu sunt învăţaţi să vorbească şi să gândească liber, pentru că, în acelaşi timp, există o presiune enormă pe cadrele didactice care mai degrabă „trebuie să acopere materia“ decât să fie cu adevărat empatici şi suportivi cu elevii lor“, spune voluntarul.

51 de copii din Sadova au fost consultați

Consultațiile medicale de screening ORL și oftalmologie au avut loc în cabinetele medicilor de familie, care s-au ocupat și de informarea părinților. În urma examenului oftalmologic, pacienții identificați cu probleme de vedere ce necesitau investigații suplimentare au fost transportanți de echipa RAA în comuna Podari, lângă Craiova, la o clinică dotată cu aparatură de ultimă generație. În urma examinării complete, medicul specialist din Podari a fost cel care a stabilit diagnosticul final și a comandat ochelarii copiilor. Ulterior, acești ochelari au fost distribuiți către micii pacienți cu ajutorul echipei RAA sau prin medicii de familie. Dumitra Gindrovel, medic de familie în comuna Sadova, spune că astfel de inițiative contează enorm pentru pacienții din zonele rurale și că ar trebui să fie tot mai dese. „Este o acțiune foarte importantă. Copiii au beneficiat de consultații gratuite și li s-au confecționat și ochelarii potriviți. Asistenții comunitari s-au ocupat cu identificarea copiilor cu probleme, mobilizarea lor, și apoi le-au distribuit ochelarii. Din Sadova au fost consultați 51 de copii, 22 au fost depistați cu diverse probleme, 13 au ajuns la specialist la Craiova și șapte au primit ochelari gratuit“, spune medicul.

Dr. Andreea Nicolcescu: „Trebuie să conștientizăm mai mult rolul prevenției“

Voluntarii Fundației Romanian Angel Appeal spun că a fost destul de greu să găsească medici dispuși să lucreze ca voluntari după programul din spital. „Provocarea cea mai mare a fost să identificăm medici specialiști de pediatrie, oftalmologie și ORL care să accepte să lucreze voluntar, după programul de lucru de la spital, policlinică sau clinică privată, unii dintre ei având angajamente zilnice în una, două sau chiar trei instituții medicale“, spun reprezentanții fundației.
Dr. Andreea Nicolcescu, medic în cadrul Secției de Oftalmologie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova, spune că a participat la această acțiune, fiind conștientă că mulți pacienți care trăiesc la sate ajung foarte greu la medic. „Am rămas impresionată de acești copii. La oraș fug de medic. Acolo au venit sute de copii impresionați că un medic a ajuns la ei în localitate. Am descoperit destul de mulți copii cu probleme de vedere. Unii dintre ei au primit gratis ochelari. Prin medicul de familie o să îi urmărim în continuare. Este foarte mare nevoie de astfel de proiecte și de campanii la nivel național și în județul nostru. Trebuie să conștientizăm mai mult rolul prevenției“, explică dr. Nicolcescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS