14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilieri locali în conflict de interese

Consilieri locali în conflict de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) a făcut publice joi rapoartele privind doi consilieri locali din comunele Malovăț (Mehedinți) și Racovița (Vâlcea), care s-ar fi aflat în conflict de interese cu ocazia adoptării a două hotărâri de consiliu local.
Este vorba de Dumitru Ciurel, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Malovăț, și de Dumitru Brădeanu, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Racovița.
Potrivit inspectorilor ANI, Dumitru Ciurel „a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local Malovăț privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune-izlaz comunal al comunei Malovăț, pentru anul 2010, în baza căreia a fost încheiat și s-a derulat contractul de arendare între Primăria Malovăț, în calitate de arendator, și soția persoanei evaluate, în calitate de arendaș, având ca obiect terenul în suprafață de 19,92 ha, situat în extravilanul localității Negrești“. Cu alte cuvinte, consilierul Ciurel ar fi votat o hotărâre prin care soția sa a primit în arendă aproape 20 de hectare de pășune.
Inspectorii ANI mai susțin că lucrurile au stat aproape la fel și în cazul fostului consilier Brădeanu, care ar fi votat o hotărâre prin care o suprafață de pășune a ajuns la o asociație condusă chiar de el. Acesta este acuzat că, „a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii consiliului local prin care s-a aprobat închirierea pășunilor aflate în proprietatea privată a comunei Racovița, județul Vâlcea, și ulterior, în calitate de președinte al Asociației crescătorilor de bovine, ovine, caprine, porcine și albine Racovița, județul Vâlcea, a încheiat cu Consiliul Local al comunei Racovița contractul de închiriere având ca obiect închirierea pășunilor aflate în domeniul privat al comunei Racovița pentru pășunatul animalelor, în suprafață de 85,5 ha“, după cum au precizat reprezentanții ANI.
Potrivit legii, nu poate lua parte la deliberarea și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin rude are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor. Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept. Cele două rapoarte emise de ANI pot fi contestate în instanță de cei doi aleși.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS