11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul „Constantin Brâncuși“, executat tot de italieni

Centrul „Constantin Brâncuși“, executat tot de italieni

Centrul Internațional „Constantin Brâncuși” se va construi în curtea Muzeului de Artă Craiova, rămasă un șantier deschis după nereușita de la prima tentativă de realizare a proiectului

Lucrările de construire a muzeului-pavilion dedicat lui Constantin Brâncuși vor fi executate de două firme din Italia. Asocierea Manelli Impresa SRL – Scotta SRL a câștigat licitația de 23 de milioane de lei derulată de Consiliul Județean Dolj, iar ieri a semnat contractul pentru continuarea și finalizarea lucrărilor începute în mai 2015 de o altă firmă italiană, San Giorgio Appalti, care a eșuat însă în realizarea acestui proiect.

Proiectul futurist de realizare, în curtea Muzeului de Artă Craiova, a unui Centru Internațional „Constantin Brâncuși“ unicat va fi continuat tot de firme din Italia. După ce, la prima tentativă de construire a unui astfel de muzeu-pavilion, societatea italiană San Giorgio Appalti a dat greș, realizând în 18 luni doar 6% din lucrare, o nouă asociere din Italia și-a asumat acest proiect. Firmele Manelli Impresa SRL și Scotta SRL au fost desemnate câștigătoare în urma celei de-a doua licitații derulate de Consiliul Județean (CJ) Dolj, beneficiarul proiectului, iar ieri a fost semnat contractul pentru continuarea și finalizarea lucrărilor începute în mai 2015, cu o valoare de circa cinci milioane de euro. Italienii de la Manelli Impresa SRL, în calitate de lider al asocierii, au obținut contractul după ce au oferit cel mai mic preț, 23.145.378 de lei (inclusiv TVA), și au 12 luni la dispoziție, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor (cel mai probabil din primăvara anului viitor), ca să ducă la bun sfârșit ceea ce nu au putut realiza conaționalii lor.
În acest context, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, le-a transmis firmelor italiene că trebuie să abordeze acest proiect cu maximă responsabilitate, având în vedere că este vorba de realizarea unui edificiu cultural emblematic. „Așa cum le-am precizat și reprezentanților celor două companii, suntem foarte preocupați de finalizarea acestei investiții, care constituie nu doar un obiectiv însemnat pentru noi, ci și un proiect reprezentativ la nivel național, pentru că vorbim despre un complex cultural dedicat în întregime unuia dintre cei mai cunoscuți și mai valoroși artiști români, inegalabilul Constantin Brâncuși (…) Le-am pus în vedere constructorilor că și-au asumat responsabilitatea unei lucrări pe care trebuie s-o abordeze cu toată seriozitatea și care se impune să fie executată la cele mai înalte standarde, întrucât, la final, rezultatul va trece prin filtrul analizei întregii lumi culturale. În egală măsură, le-am transmis faptul că inițiativa pe care s-au angajat s-o ducă la bun sfârșit nu este deloc una facilă, dată fiind complexitatea sa, iar specialiștii CJ Dolj implicați în implementare vor monitoriza cu toată exigența derularea investiției, după cum credem că o va face și opinia publică“, a spus Ion Prioteasa. Complexul muzeal „Constantin Brâncuși“ va cuprinde o galerie subterană cu suprafața de aproape 1.200 de metri pătrați, cu ateliere de discurs și de creație, săli de spectacol, de conferințe și de expoziție, iar la suprafață – o prismă din sticlă, cu înălțimea de peste 12 metri, conținând interpretări la scară mare ale operelor brâncușiene „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“.

Sergio Onofrio Manelli, al doilea din stânga, la semnarea contractului cu conducerea Consiliului Județean Dolj, pentru construirea Centrului „Brâncuși“

Cu ce lucrări se laudă italienii de la Manelli Impresa

Pe site-ul firmei italiene Manelli Impresa apar trecute lucrările executate de societate și considerate reprezentative. Printre acestea se numără construirea unui campus universitar la Bologna (lucrare în valoare de 12 milioane de euro), consolidarea și restaurare unei clădiri de birouri, construirea unui incubator pentru cercetare și a unei parcări pentru biciclete acoperită cu panouri fotovoltaice, tot în Bologna (lucrare în valoare de 3 milioane de euro), realizarea unui cămin și a unei grădinițe în zona Maserati (lucrare în valoare de 3,6 milioane de euro), renovarea spitalului din Bisceglie (lucrare în valoare de 2,7 milioane de euro), renovarea și extinderea Centrului de Servicii pentru Vârstnici „Villa San Giuseppe“ (lucrare în valoare de 2,5 milioane de euro) și realizarea, pentru Primăria Milano, a unei clădiri multifuncționale din prefabricate pe structură de lemn (lucrare în valoare de 275.000 de euro).
Societatea Manelli Impresa, condusă de Sergio Onofrio Manelli, susține, pe site-ul său, că este prezentă atât pe piața lucrărilor publice, cât și pe cea a lucrărilor private de pe întreg teritoriul Italiei, și că, de aproape un deceniu, este renumită în zona centrală și de nord a țării pentru „competențele și aptitudinile profesionale“ de care a dat dovadă. Firma mai spune că se ocupă de lucrări civile, de restaurări, de lucrări de infrastructură (rețele și instalații speciale pentru mobilitatea stradală și feroviară), de apeducte, gazoducte, lucrări fluviale și de sistematizare, dar și de proiectare.

Continuă procesul cu italienii care au dat greș cu Centrul „Brâncuși“

În paralel cu derularea proiectului privind construirea Centrului Internațional „Constantin Brâncuși“, CJ Dolj continuă procesul cu firma italiană San Giorgio Appalti SRL, cea care a obținut inițial acest contract și care a dat greș în realizarea lui. San Giorgio Appalti s-a angajat, în mai 2015, să construiască în 12 luni Centrul „Brâncuși“, după ce a câștigat licitația în valoare de 20.789.230 de lei (fără TVA), demarată la acea vreme de Consiliul Județean Dolj. După un an și jumătate, italienii nu au reușit să execute decât 6% din lucrări, motiv pentru care CJ Dolj, care a pierdut din această cauză și fondurile europene obținute pentru acest proiect, a reziliat contractul cu firma și a mers în instanță pentru recuperarea pagubei. Consiliul Județean le cere italienilor de la San Giorgio Appalti suma de 50 de milioane de lei (banii europeni pierduți, plus dobânzi penalizatoare), procesul aflându-se pe rol la Curtea de Apel Craiova. Ultimul termen a fost pe 5 decembrie, instanța amânând judecarea cauzei pentru data de 16 ianuarie 2018, timp în care să fie depuse copii conform cu originalul după dosarul de achiziție și după actele care au stat la baza încheierii actului adițional nr. 1/23 martie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS