24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFoști directori, acuzați de falimentul Termo Craiova

Foști directori, acuzați de falimentul Termo Craiova

Foștii șefi ai Termoficării din Craiova au fost dați în judecată de administratorul judiciar Siomax SPRL, care se ocupă de reorganizarea societății, aflată în insolvență la acest moment. În funcție de decizia instanței de judecată, cei patru directori – Tatian Tudorache, Nicolae Degeratu, Mihail Neațu și Florin Lungu – sunt pasibili să răspundă patrimonial pentru că se fac vinovați de ducerea societății în pragul falimentului. Administratorul judiciar spune că suma de recuperat de la aceștia este de peste 12 milioane de lei.

Ultimii patru directori ai SC Termo Craiova SRL (fosta Regie de Termoficare Craiova) au fost aduși în fața instanței de judecată (la Tribunalul Mehedinți, în dosarul 140/63/2015/a16) de administratorul judiciar al societății aflate în pragul falimentului. Maria Somnea, reprezentantul SIOMAX SPRL, a decis să le ceară în instanță acestora să răspundă patrimonial, considerând că există o legătură de cauzalitate între starea de insolvență și faptele acestora, pentru care ei trebuie să răspundă patrimonial în fața creditorilor. „Am acționat în instanță, printr-o acțiune în răspundere patrimonială, pe foștii conducători ai societății, pentru o sumă de peste 12 milioane de lei. Această sumă provine din salarii încasate nejustificat, fiind vorba de acele diferențe care au depășit bugetul aprobat al societății, din diferența de tarif prin micșorarea tarifului energiei termice și alte sume depistate în urma unor constatări făcute de Curtea de Conturi și ANAF. Încercăm să recuperăm datoriile de la debitori, în speță asociațiile de proprietari. Nu suntem în parametri cu plata datoriilor către creditori. Conform planului de reorganizare, la acest moment suntem cu plățile la anul II, trimestrul al VII-lea (planul de eșalonare a debitelor se întinde pe o perioadă de trei ani și XII trimestre – n.r.). Aveam de plătit până la acest moment către toți creditorii un debit în valoare de peste 90 de milioane de lei și am reușit să plătim doar 5.657.571 de lei. Sunt și datorii curente în valoare de 6 milioane de lei la data de 31 octombrie 2017“, a declarat reprezentantul Siomax SPRL, Maria Somnea, administrator judiciar al SC Termo Craiova SRL.

Tatian Tudorache

Cei patru s-au aflat, pe rând, în fruntea societății. Tatian Tudorache a stat la conducerea regiei până în 2012, când, odată cu schimbarea macazului politic în administrația locală, a fost înlocuit cu directorul tehnic de atunci, Nicolae Degeratu. În timpul acestuia, regia s-a transformat în SRL, iar în noiembrie 2013 el a fost înlocuit cu Mihail Neațu. Acesta a ocupat funcția de administrator aproape un an, după care a fost înlocuit cu directorul de la RAADPFL, Florin Lungu.

Florin Lungu

Acum cei patru au calitate de pârâți în dosarul de insolvență și li se cere să răspundă pentru aceasta. „Da, am fost citat pentru data de 11 decembrie a.c. Este vorba de niște salarii nejustificate, se spune în acțiune. Nu am nici un fel de comentariu de făcut. Rămâne să decidă instanța de judecată“, ne-a declarat Tatian Tudorache.

Nicolae Degeratu

Mult mai vocal, Nicolae Degeratu susține: „Am fost acționat în instanță fiindcă în perioada în care am fost director la Termo aș fi mărit nejustificat salariile. Cred că este vorba de vreo 18 milioane de lei. Administratorul judiciar susține că au fost estimate prejudicii cauzate de majorarea nejustificată în anul 2012 a cheltuielilor de personal peste nivelul stabilit prin Legea 293/2011. Eu nu am făcut decât să aplic o decizie, și, la o adică, măririle au fost trecute prin Consiliul Local. De asemenea, micșorarea de tarif s-a adoptat în iunie 2012, tot printr-o hotărâre de Consiliu Local, cu aprobări de la ANRSC și Complexul Energetic“.

Mihai Neațu

Mihail Neațu, după a cărui plecare de la conducerea Termo societatea a intrat în colaps, afirmă că aducerea în instanță este un abuz. „Este un abuz fantastic! Ei invocă un articol din Legea insolvenței, dar nici una dintre prevederi nu mi se aplică. Ne acuză că am folosit fondurile pentru noi sau în numele altei persoane, deși au fost controale înainte și după intrarea în insolvență. Mergem în instanță pentru că este un megaabuz. În plus, ei acționează în afara dreptului de acțiune, deoarece trebuia să ceară atragerea răspunderii materiale în termen de doi ani de la intrarea în insolvență, or de atunci au trecut doi ani și șapte luni“. Am încercat să aflăm și punctul de vedere al lui Florin Lungu, actualul director tehnic al SC Termo Craiova SRL, dar acesta nu a putut fi contactat.

Iarna asta mergem cu Termo, iarna viitoare…

Următorul termen în procesul de insolvență al SC Termo Craiova SRL, aflat pe rolul Tribunalului Mehedinți, este pe 11.12.2017. Tot în prima decadă a lunii decembrie va avea loc și întâlnirea creditorilor. Din punct de vedere al administratorului judiciar, cele două evenimente nu aduc schimbări majore. Chiar dacă instanța va dispune intrarea în faliment a operatorului de căldură local, acesta va asigura în acest sezon rece furnizarea agentului termic către populație. „Iarna asta mergem cu Termo , iarna viitoare…“, a spus Maria Somnea.

Maria Somnea

Între timp, autoritățile locale speră să tranșeze problema termoficării în Craiova. Adică SC Termo Craiova SRL își vede de reorganizare, iar SC Termo Urban SRL (societate înființată în anul 2015 pentru preluarea atribuțiilor falimentarei Termo) bate pasul pe loc în așteptarea fuziunii cu Complexul Energetic Oltenia. Posibilul viitor furnizor de căldură al orașului nu are în prezent nici un angajat remunerat. „În acest moment, nu există nici o persoană angajată la SC Termo Urban Craiova SRL. De la înființare și până în prezent au fost angajate șapte persoane (muncitori) cu timp parțial de două ore pe zi și cu contracte pe perioadă determinată. Venitul lunar brut obținut de fiecare angajat a fost de 350 de lei/lună“, se arată într-un răspuns venit din partea Primăriei Craiova pe adresa GdS.
Din toate semnalele venite din partea administrației locale se pare că aceasta ar fi societatea pregătită să asigure pe viitor, împreună cu producătorul de agent termic primar, căldura craiovenilor. „Pentru că populația Craiovei are, în continuare, încredere într-un sistem de termoficare centralizat, noi venim în întâmpinarea celor care decid să rămână în continuare branșați cu investiții care să asigure distribuția pe rețele principale. Ne gândim ca de anul viitor să avem aprobată această companie care să vină cu modernizări în rețelele secundare, cu posibilitatea de a îmbunătăți parametrii tehnici ai agentului termic pe anumite zone din oraș“, a spus Toma Petcu, ministrul energiei, care a fost pe 24 noiembrie la Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS