16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria „aleargă“ după milioanele de euro pierdute din fonduri UE

Primăria „aleargă“ după milioanele de euro pierdute din fonduri UE

Primăria Craiova recunoaște, într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, că a dat în judecată mai multe firme care au lucrat la proiectele pe fonduri europene. Printre ele se găsește și asocierea de firme care a reabilitat străzile Râului, Caracal și Bariera Vâlcii, condusă de societatea Tel Drum, despre care procurorii DNA spun că a fost folosită de președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru înființarea unui grup infracțional organizat. Primăria are de recuperat de la Tel Drum circa două milioane de euro, bani pierduți de Craiova din cauza întârzierii lucrărilor peste termenul impus de Comisia Europeană. Pe de altă parte, primăria a refuzat să spună în ce stadiu este recuperarea celor două milioane de euro de la Tel Drum și a invocat o dispoziție emisă de fostul viceprimar Mărinică Dincă în februarie 2011.

Primăria Craiova are de recuperat 12,6 milioane de lei (2,7 milioane de euro) de la unele dintre firmele care au câștigat contracte de lucrări din fonduri europene, bani pe care primăria a fost nevoită să-i plătească din bugetul local pentru a nu pierde integral finanțarea de la Uniunea Europeană. Cea mai mare sumă o datorează asocierea de firme Dancor Romconstruct, Imob Lux Construct și Garden Center Grup cu lider de asociere Tel Drum – 9,7 milioane de lei (circa 2 milioane de euro). Diferența până la 12,6 milioane de lei o reprezintă lucrări de reabilitare termică a unor blocuri, reabilitarea Teatrului de Vară din Parcul „Romanescu“ și construirea clădirii Business Sud Center. Suma finală va fi însă mai mare, deoarece, așa cum spune primăria în răspunsul către GdS, în cazul construirii Water Park-ului, autoritatea locală va demara procedurile legale pentru recuperarea tuturor sumelor rezultate din executarea cu întârziere sau necorespunzător a obligațiilor asumate prin contractul de lucrări.
La o întrebare, cea mai importantă, primăria nu a răspuns și s-a ascuns în spatele unei dispoziții semnate în februarie 2011 de viceprimarul Mărinică Dincă în perioada în care primarul Antonie Solomon avea probleme cu procurorii DNA, și anume: în ce stadiu este recuperarea celor 9 milioane de lei de la Tel Drum și a sumelor din celelalte proiecte. De asemenea, municipalitatea a ignorat alte două întrebări legate de Tel Drum: care este suma corecțiilor financiare cerute de Comisia Europeană și care au fost neregulile constatate. Răspunsul ar fi fost foarte important în același context al anchetei DNA pornite la sesizarea Oficiului de Luptă Antifraudă care a constatat fraudarea fondurilor europene de către Tel Drum.
„În urma cererii dvs nr. 162248 din data de 15.11.2017, formulată în temeiul Legii nr 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public (…) prin care solicitați informații privind stadiul recuperării celor 9 milioane de lei de la SC Tel Drum SA, precum și stadiul recuperării celorlalte sume aferente proiectelor europene, vă comunicăm următoarele: prin dispoziția Primarului Municipiului Craiova nr 4309/22.02.2011, fundamentată pe prevederile Legii nr 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public (…) se exceptează de la liberul acces la informațiile de interes public dosarele aflate pe rolurile instanțelor de judecată și documentele ce le compun în care Instituția Primarului, Consiliul Local sau una din instituțiile subordonate este parte, informații identificate în anexa 3, punctul 17 care face parte integrantă din actul administrativ menționat“, spune primăria în răspuns. Apoi enumeră proiectele pentru care cere înapoi bani de la firmele care au executat lucrări.
„Recuperarea sumelor aferente proiectelor europene: «Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relația Nord – Sud – Est a Polului de Creștere Craiova, în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană Craiova (străzile Bariera Vâlcii, Caracal și Râului)», «Reabilitarea Cămin Cultural Pielești», «Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe în Municipiul Craiova – Effect 20.1», «Creșterea eficienței energetice a blocurilor(…) – Effect 30.1», «Business Center Sud Craiova» face obiectul unor dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești competente. Față de această împrejurare, întrucât cererea dumneavoastră vizează dosare aflate pe rolul instanței de judecată care au ca parte municipiul Craiova, vă comunicăm că aceasta nu poate fi soluționată favorabil“, mai spune primăria.

Primăria cere bani și pentru Water Park și Business Sud Center

Municipalitatea precizează că suma totală solicitată în instanță va fi mai mare decât cea calculată până acum, deoarece în „hora“ proceselor vor intra alte două firme care au lucrat la reabilitarea Teatrului de Vară, respectiv Water Park. „În ceea ce privește proiectul «Reabilitare Teatru de Vară din Parcul Nicolae Romanescu», autoritatea locală a emis către executantul lucrării facturile 703/2017 și 704/2017, precum și somația pentru achitarea acestora, și având în vedere refuzul societății, se vor demara procedurile legale ce se impun pentru recuperarea sumelor facturate. De asemenea, cu privire la proiectul «Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic», vă facem cunoscut că data finalizării contractului de finanțare aferent acestuia a fost 30.10.2017. Drept urmare, după îndeplinirea tuturor formalităților prevăzute de legea achizițiilor publice, autoritatea locală va demara procedurile legale pentru recuperarea tuturor sumelor rezultate din executarea cu întârziere sau necorespunzător a obligațiilor asumate prin contractul de lucrări“, spune primăria. Suma calculată în cazul reabilitării Teatrului de Vară este de circa o sută de mii de euro – 452.456 de lei. Inițial, în tabelele primăriei figurau cu probleme alte două proiecte. Este vorba despre reabilitarea grupului școlar ICM „George Bibescu“ din Craiova – 327.000 de lei și dezvoltarea transportului ecologic în Craiova – 1,57 de milioane de lei. Municipalitatea susține acum că ele au fost introduse din greșeală. „Precizăm că proiectele «Reabilitare Grup Școlar ICM George Bibescu Craiova ca școală de arte meserii» și «Dezvoltarea transportului ecologic în municipiul Craiova» au fost introduse în mod eronat în cadrul proiectelor pentru care executanților cu care au fost încheiate contractele de lucrări le-au fost calculate și solicitate de către autoritatea locală penalități de întârziere și finanțarea nerambursabilă pierdută ca urmare a nefinalizării contractului de lucrări în interiorul duratei de execuție a contractului.
Drept urmare a celor expuse, tabelul prezentat anterior (ianuarie 2017 – n.r.), în cadrul căruia sunt prezentate proiectele finalizate după data de 31.12.2015, data-limită a eligibilității cheltuielilor efectuate în cadrul POR 2007-2013 și pentru care UAT Municipiul Craiova a aplicat prevederile contractelor de lucrări încheiate, fiind solicitate executanților penalități de întârziere și sume reprezentând finanțare nerambursabilă pierdută, se prezintă astfel:
– Reabilitare Cămin Cultural Pielești – 540.892 de lei
– Reabilitare Teatru de Vară din Parcul „Romanescu“ – 452.456 de lei
– Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe Effect 20.1 – 450.924 de lei
– Creșterea eficienței energetice Effect 30.1 – 403.850 de lei
– Business Center Sud Craiova – 1.018.263 de lei
– Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relația Nord – Sud – Est a polului de creștere Craiova în vederea fluidizării traficului în zona metropolitană Craiova – 9.736. 560 de lei.
Total – 12.602.945 de lei“, se arată în răspunsul trimis GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS