21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBal de caritate pentru copiii și tinerii cu autism

Bal de caritate pentru copiii și tinerii cu autism

Are 26 de ani și o nevoie permanentă de îngrijiri speciale. Fără suportul unui adult, nu s-ar descurca. Întreaga lui existență orbitează în jurul mamei și a terapeuților din centrul pentru copii și adulți cu autism din Craiova. Lupta lui Bogdan și a familiei sale a început cu mulți ani în urmă, atunci când diagnosticul a venit necruțător și fără echivoc: autism. Într-o societate prea puțin pregătită pentru a înțelege, a accepta și a se adapta nevoilor unui copil cu autism, în momentul confirmării diagnosticului, familia lui Bogdan a fost sfătuită să lase copilul într-un centru de plasament. Nu au făcut așa ci, contrar tuturor piedicilor și a durerii, părinții lui Bogdan, alături de alte 20 de familii încercate de aceeași soartă, au pus bazele asociației ANCAAR, filiala Craiova.
Din 2003, luptă împreună cu un sistem care nu pare să aibă interes sau timp să își asume problemele celor care suferă de autism și lasă în responsabilitatea părinților copiii pentru care terapia este la fel de importantă ca hrana de zi cu zi. Un copil suferind de autism sau tulburări din spectrul autist are nevoie de aproximativ patru-șase ore de terapie zilnică. Fără aceasta, rămâne blocat într-o stare de autostimulare și poate deveni chiar agresiv față de el însuși sau față de cei din jur.
Terapia este costisitoare și variază între 1.000 și 2.000 de lei pe lună, în funcție de gradul de afectare a pacientului. „Pentru multe familii, costul acesta este foarte greu, dacă nu imposibil de suportat, mai ales având în vedere că o parte dintre copiii și tinerii cu autism din centrul nostru provin din familii monoparentale sau din medii vulnerabile din punct de vedere financiar“, spune Lumința Sandu, vicepreședinte al Centrului de zi pentru recuperarea copiilor și tinerilor cu autism din Craiova.
În acest context, părinții și reprezentanții asociației ANCAAR organizează în luna decembrie două evenimente în scopul strângerii de fonduri necesare terapiilor din centrul de zi. „În data de 7 decembrie, începând cu ora 19.00, la restaurantul Meliss din Craiova, str. Carol I, organizăm un bal de caritate, la care ne propunem să reunim 70 de persoane. Participarea se va face prin achiziționarea unei invitații cu valoare de 200 de lei/persoană. Am reușit să strângem lângă noi o mulțime de artiști și oameni extraordinari care ne ajută cu organizarea evenimentului. Vor cânta Zorina Bălan, Alla Cebotari, Liviu Chisăr. Vom avea și momente de dans, dar și o licitație caritabilă cu produse hand-made și obiecte de artă. Pe 8 decembrie organizăm un eveniment dedicat copiilor. Între orele 18.00 și 21.00 am pregătit o mulțime de momente artistice pentru ei, dar și suprize. Acesta se desfășoară în locația de pe centura Craiovei a restaurantului Meliss, iar costul participării este de 100 de lei. La ambele evenimente avem meniu românesc și toate fondurile pe care le vom strânge vor fi folosite pentru asigurarea costurilor cu terapia de care au nevoie copiii și tinerii cu autism“, explică Lumința Sandu.
ANCAAR Craiova a organizat de-a lungul timpului o serie de proiecte în scopul conștientizării și strângerii de fonduri pentru copiii cu autism. În centrul de zi pentru recuperarea copiilor și tinerilor cu autism din Craiova au fost sprijiniți în cei 14 ani de activitate peste 100 de copii și familiile acestora. În judeţul Dolj, conform statisticilor, există aproximativ 200 de copii și adulți diagnosticați cu autism sau tulburări din spectrul autist. În realitate, însă, numărul acestora este mult mai mare și există pacienți nediagnosticați și neluați în evidențe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS