10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrama unei femei de 77 de ani, bolnavă şi fără nici un sprijin

Drama unei femei de 77 de ani, bolnavă şi fără nici un sprijin

În grădina din faţa blocului femeii încă sunt multe lucruri aruncate

La 77 de ani, Floarea Chiciu, o femeie din cartierul Rovine, trăieşte un coşmar. Aceasta locuieşte singură, nu are nici un sprijin, iar de cele mai multe ori, din cauza problemelor de sănătate, pleacă de acasă, rătăceşte prin oraş, îşi pierde actele şi cheile şi este dusă acasă de poliţie. Acum se află internată la Clinica de Psihiatrie, iar familia ei este de negăsit.

Floarea Chiciu are 77 de ani, iar familia pare că a uitat-o. Vecinii o văd de ceva vreme rătăcind pe străzi sau căutând în gunoaie. De nenumărate ori a fost adusă acasă de poliţişti fiindcă nu mai ştia unde să se întoarcă. Îşi pierde actele de identitate şi cheile de la locuinţă adesea. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost duminică, 19 noiembrie, când vecinii au găsit-o la uşă, fără chei şi fără să mai poată intra în casă. O femeie din bloc a sunat la poliţie şi la salvare, iar femeia a fost dusă la Clinica de Psihiatrie I, unde se află şi acum. „La ora 22.00 am găsit-o în faţa uşii ei, stătea pe scări. Tocmai ce ieşise o vecină, din cauză că femeia începuse să încerce la toate uşile să le deschidă. Pierduse cheile, vorbea singură. Am stat cred că o jumătate de oră neştiind ce să îi fac. Până la urmă m-am hotărât să sun la poliţie şi la salvare. Mi-au pus o grămadă de întrebări, câţi ani are, unde a pierdut cheile, de ce boală suferă, dacă a mai păţit aşa, unde îi sunt rudele. A ajuns, în final, şi salvarea. Au dus-o la Spitalul de Psihiatrie de la parc. Am vorbit şi la spital. Mi-au spus că nu o vor da afară din spital, momentan, că nu au unde să o lase şi că ei aşteaptă asistenţa socială să rezolve“, a povestit o femeie care locuieşte în acelaşi bloc cu Floarea Chiciu. Cea mai mare problemă este că bătrâna nu mai are acte şi nimeni nu s-a interesat de soarta ei de când a fost internată în spital. „Pacienta se află încă la spital, sub îngrijiri medicale. Asistenţa socială deja se ocupă de caz şi nu o vom externa până ce situaţia nu va fi clarificată. Nu au existat niciodată cazuri în care să nu se rezolve astfel de probleme“, a declarat Ramona Denise Mălin, directorul medical al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.

Bătrâna, dată în judecată pentru neplata întreţinerii

Nici la Asociaţia nr. 2 Rovine, de care aparţine blocul în care stă Floarea Chiciu, nu se ştie nimic despre vreo rudă de-a acesteia. „Când avem situaţii de genul acesta le spunem celor în vârstă să ne dea un număr de telefon de la rude. Dumneaei nu ne-a dat şi nici nu a vrut să coopereze, deci nu ştim de nici o rudă, nu putem lua legătura cu nimeni. De la 1 ianuarie nu a mai plătit întreţinerea, a zis că ea nu consumă. Cu siguranţă ceva se întâmplă cu dumneaei că altfel nu-mi explic. Eu i-am spus că am dat-o în judecată că nu pot altfel să soluţionez. Nu ştiu să vă spun pe numele cui e apartamentul. Oricum nu îmi permit să vorbesc despre acest lucru, nu am acest drept. Am făcut adresă de la primărie că este un caz social. Nu am primit răspuns până acum. Eu am sunat şi la Evidenţa Populaţiei, însă nu am CNP-ul dumneaei şi toată lumea îl cere“, a declarat preşedintele asociaţiei.
Vecinii o cunosc de mulţi ani, însă spun că despre familia bătrânei nu ştiu prea multe. Nimeni nu le-a lăsat un număr de telefon în eventualitatea în care s-ar întâmpla ceva rău cu bătrâna. Oamenii care locuiesc în bloc cu Floarea Chiciu ştiu că ar avea o fată care locuieşte în Italia. „O ştiu de aproape 15 ani pe doamna Floarea pentru că lucrez în acest bloc. Înainte era o femeie extrem de elegantă. Avea o mulţime de bijuterii din aur, însă, de ceva vreme, nu ştiu ce s-a întâmplat, nu mai e aceeaşi persoană. Umblă tot timpul prin oraş, pierde actele şi cheile, o aduce poliţia sau sectoristul. Noi am sunat şi la primărie, am cerut ajutorul pentru că începuse să strângă multe gunoaie în grădiniţa din faţa blocului. Nu ştim nimic despre familie, nimeni nu a vorbit vreodată cu noi despre ea. Am văzut, în urmă cu câţiva ani, o femeie care a venit să o caute. Cred că era fiica ei, despre care am auzit că locuieşte în Italia, dar îmi amintesc că nu a găsit-o acasă sau nu a vrut să îi deschidă. Ea ne-a mai spus că ar avea două nepoate, dar nu ştim nimic sigur. Totul este un mister şi există mai multe variante, aşa că nu ştim cu certitudine“, a spus o vecină a femeii. Chiar dacă au trecut deja câteva zile de când Floarea Chiciu nu a mai putut să intre în propria locuinţă pentru că a pierdut cheile, apoi a fost internată la psihiatrie, încă nu s-a aflat nimic despre vreo rudă de-a acesteia. Direcția Publică Comunitară de Asistență Socială a început demersurile pentru ca situaţia femeii să fie rezolvată. „Facem anchetă socială, încercăm în continuare să luăm legătura cu familia, ne interesăm la vecini. Dacă doamna are probleme de sănătate şi nu se mai poate întreţine singură noi vom propune instituţionalizarea, nu va rămâne în stradă“, a declarat Ileana Păuneaţă, şef birou în cadrul Direcției Publice Comunitare de Asistență Socială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS