Debranșări ilegale din disperare

Proprietarii spun că își aleg ce sistem de încălzire vor în propriile apartamente (Foto: Lucian Anghel)


Este cunoscut faptul că în Craiova, proprietarii care locuiesc în blocurile prinse în zonă unitară nu au voie să părăsească sistemul centralizat de încălzire. Numai că, sătui de poticnelile furnizorului de căldură al orașului, SC Termo Craiova SRL, și de neregulile de la asociațiile din care fac parte, mulți craioveni și-au montat centrală de apartament fără să mai țină seama de lege. În astfel de situații izbucnesc tot felul de discuții între locatari, pe de o parte și cei debranșați și reprezentanții asociației, pe de alta. Autoritățile îndreptățite să ia măsuri închid ochii. În Craiova nu s-a aplicat până la această dată nici o sancțiune pentru debranșări ilegale.

Într-o astfel de situație se află o parte a proprietarilor din blocul F10, scara 1 din cartierul craiovean Brazda lui Novac, despre care președintele asociației susține că s-au debranșat ilegal și nu știe cum să le calculeze întreținerea. În plus, acesta afirmă că nu și-a dat acordul pentru desprinderea de la sistemul centralizat de încălzire a celor 12 proprietari cu scopul de a-și monta centrale de apartament. „Blocul este în zonă unitară și nu se pot face debranșări. Totuși, 12 dintre proprietari mi-au cerut acordul să-și tragă conducte de gaze pentru bucătărie, dar în schimb și-au montat centrale de apartament, fără autorizație, fără acordul nostru. S-a ajuns în situația în care cei rămași pe termoficare, deși sunt mai puțini la număr, acum plătesc pentru căldură mai mult decât scara vecină cu un număr similar de apartamente. Cei debranșați spun că sunt stăpâni în apartamentele lor și aleg ce sursă de încălzire vor ei. Acum eu sunt contrariat, fiindcă nu știu cum să le repartizez căldura în listele de plată. Adică să plătească și cei debranșați sau nu? Nici cei de la firma de repartitoare nu au găsit o cale de mijloc, pentru că avem în acest bloc repartitoare. De la primărie îmi spun că este contravenție, dar nimeni nu știe cine aplică sancțiunile. Tot ei spun că repartizarea costurilor rămâne la latitudinea asociației de proprietari, adică un consum minim, mediu sau maxim din blocul respectiv“, susține președintele Asociației de proprietari nr. 14 Brazda lui Novac, Mihail Bozdogescu.

În replică, unii dintre proprietarii debranșați au precizat că nu decide nimeni ce face fiecare în apartamentul său. „Ne-am săturat să fim furați de cei de la asociație și să depindem de termoficare. Nu decide nimeni ce fac ca proprietar în apartamentul meu“, spune Oprea Busuioc, proprietar în blocul F10.

Nici firma de repartitoare care calculează listele de plată la asociația în cauză nu vede o alternativă de ieșire din această situație. Recunoaște că s-a încălcat legea cu aceste debranșări, dar totodată nu poate calcula un consum care nu există.

„Căutăm o soluție de compromis. Președintele asociației spune că vrea să respecte legea. Noi trebuie să calculăm corect consumul fiecărui apartament. Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul repartitoarelor de costuri. În acest caz, cele 12 apartamente au pe partea individuală consum zero. Starea de fapt este că locatarii au uitat că este o legislație în domeniu, care spune că nu ai voie să te debranșezi în zonele unitare, că este contravenție. Numai că nimeni nu aplică sancțiuni. După debranșarea celor 12 apartamente, cei rămași pe termoficare pe scara respectivă au un consum mai mare decât o scară similară. Este cunoscut faptul că în Craiova s-au mai făcut debranșări neautorizate, dar nimeni nu a luat măsuri“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentant Techem.


Tăvălugul contravențiilor

Normele legale în domeniu spun că debranșarea de la sistemul centralizat fără respectarea legii constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. Facem aici referire la Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. „Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 51/2006, și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei următoarele fapte: debranșarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispoziţiilor prezentei legi“, se arată la art 45. Următorul articol precizează: „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 45 se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţilor de reglementare competente şi/sau ai autorităţii administraţiei publice locale, conform atribuţiilor stabilite în prezenta lege şi în Legea nr. 51/2006“.

Contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele prevăzute în actul normativ, denumite în mod generic agenți constatatori, care stabilesce și sancționează contravenția. „Pot fi agenți constatatori: primarii, ofițerii și subofițerii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitați, persoanele împuternicite în acest scop de miniștri și de alți conducători ai autorităților administrației publice centrale, de prefecți, președinți ai consiliilor județene, primari, precum și de alte persoane prevăzute în legi speciale“, se arată în art. 15 din Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Reprezentanții Primăriei Craiova spun că au calitate de agenți constatatori angajații Poliției Locale. „În această speță, cei care pot constata astfel de contravenții și aplica sancțiuni sunt polițiștii locali cu atribuții în domeniu“, a precizat viceprimarul municipiului Craiova, Stelian Bărăgan.

Constituie contravenție reținută în sarcina președintelui asociației de proprietari conform art. 34 din Regulamentul de înființare, organizare și funcționare a asociațiilor de proprietari din Craiova „neanunțarea Poliției Locale în cazul în care se constată modificarea de elemente constructive sau a instalațiilor de încălzire din apartamente sau din spațiile comune cu încălcarea legislației în vigoare. Contravențiile prevăzute în acest regulament se aplică de persoane împuternicite în acest scop prin dispoziția primarului“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 24 noiembrie 2017

Actualitate

» Zeci de infecţii nosocomiale înregistrate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu
» Două stații de metrou de la Londra au fost evacuate în urma unui incident terorist
» Iohannis, la Bruxelles: România este foarte hotărâtă să sprijine Republica Moldova în parcursul ei european
» Codruţa Kovesi, interviu pentru Euronews: Modificările propuse de Comisia parlamentară specială vor afecta “grav” independenţa justiţiei
» Termenul în dosarul în care Liviu Dragnea contestă sechestrul pe avere, stabilit pentru 29 noiembrie
» Prețul electricității a crescut cu 38% față de vinerea trecută; turbinele eoliene nu mai produc, ci consumă energie
» MAI: Atenţionare de călătorie în Portugalia din cauza grevei generale a personalului auxiliar din instituțiile de sănătate
» Egipt: Atentat cu bombă într-o moschee soldat cu peste 150 de morți
» Dragnea a contestat în instanță sechestrul pus de DNA pe averea sa
» PSD şi-a respins în Comisia lui Iordache propria propunere de modificare e legilor justiţiei: Procurorii şefi vor fi propuşi şi revocaţi la fel ca în prezent, preşedintele rămâne parte a mecanismului
» Iohannis, după decizia referitoare la numirea conducerii ÎCCJ: Lucrurile trebuie clarificate; o să mă implic constituțional
» Cauza decesului Stelei Popescu
» Stela Popescu va fi înmormântată duminică la Cimitirul Cernica
» Fenomene meteo severe în Regatul Norvegiei
» Preşedintele Klaus Iohannis la cel de-al 5-lea summit al Parteneriatului Estic de la Bruxelles
» Sute de infracţiuni constate într-o singură zi

Local

» 32 de tineri din 14 ţări participă la proiectul „Ethnicity and Integration in Multicultural Europe” Etnic – Drăgăşani

Dolj

» Cum se va rezolva problema Termo Craiova
» Ministrul Energiei, Toma Petcu: CE Oltenia este pregătit pentru programul de iarnă
» Craiova: Mediul local de afaceri, premiat în cadrul Galei Topul Firmelor
» Craiova: Activităţi pentru prevenirea violenţei domestice desfăşurate de poliţiştii de la Secţia 3
» Dolj: Ministrul Energiei a vizitat Termocentrala Işalniţa
» Workshop tematic “Studenție la Științe. Pași în viitor”, la Universitatea din Craiova
» Dolj: Prins la volan sub influența băuturilor alcoolice
» Biblioteca Aman participă la “Winter Bazaar Craiova 2017”
» Doljeancă arestată pentru furt calificat
» Restricţii de circulaţie pe mai multe străzi din centrul Craiovei
» Razie pe şoselele din Dolj
» Craiova: Ediţia a XVI-a a Concursului Interjudeţean de Matematică „Micul Arhimede” la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu”
» Dolj: Trei răniţi într-un accident rutier la Gighera
» Cursele aeriene Valencia-Craiova şi retur nu au putut ateriza/decola din Craiova

Gorj

» Slujiri ale ierarhilor din Mitropolia Olteniei
» Gorj: Un hoţ de biciclete a fost dat pe mâna poliţiei şi a ajuns în arest
» Gorj: Reţinut după ce a furat un cazan de țuică
» Un bărbat din Petroşani, reţinut după ce a fost prins la furat în Târgu Jiu
» Om de afaceri urmărit internaţional, încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu

Olt

» Jandarmii olteni „au predat ștafeta” pentru câteva ore

Mehedinţi

» Acţiune de educaţie rutieră în două şcoli mehedinţene
» Mehedinţi: 130 de şomeri s-au angajat după Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi
» Mehedinţi: Cercetat pentru braconaj, după ce a fost prins cu fazanul în maşină

Vâlcea

» Protestele continuă la APIA, iar funcționarii vor să blocheze plățile de la 1 decembrie
» Vâlcea: Poliţiştii au descins la domiciliul unei persoane care a furat două genţi cu bani
» Vâlcea: Arestat după ce în urmă cu 8 luni a încercat să fure un seif în Germania
» Vâlcea: Biciclist de 87 de ani, accidentat mortal la Bujoreni
» Râmnicu Vâlcea: Bradul de Crăciun a fost montat  

Sport

» Fotbal / Ne-am ales doar cu regrete în Moldova
» Fotbal / Craiova, la a treia înfrângere din campionat. Alb-albaștrii s-au trezit prea târziu la Botoșani
» Handbal (f):România, învinsă de Polonia în primul meci de la Trofeul Carpaţi
» Fotbal / Basic a făcut diferența pe „Chimia”
» Handbal (f): Craioveanul Bogdan Burcea, secundul lui Gheorghe Tadici la naționala de tineret

Top