10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădinițele cu activitatea suspendată, lăsate în așteptare

Grădinițele cu activitatea suspendată, lăsate în așteptare

Grădinița cu program normal nr. 7 din Craiova, pentru care DSP Dolj a dispus suspendarea activității

În luna septembrie, în urma controalelor întreprinse de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj, la unitățile de învățământ preuniversitar s-a luat decizia de a se suspenda activitatea a două grădinițe, una din Craiova și alta din Argetoaia. Din lipsa spațiilor, managerii au ales ca activitatea să continue în imobilele respective, până la remedierea problemelor. Nici una dintre unitățile școlare nu a reușit până acum să obțină schimbarea deciziei Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Grădinița cu program normal nr. 7 din Craiova a fost una dintre unitățile de învățământ la care s-a decis suspendarea activității. Ea funcționează la parterul blocului S33 din cartierul 1 Mai, iar copiii au aceeași intrare cu locatarii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care s-a decis suspendarea activității. Unitatea respectivă funcționează cu trei grupe de copii și se subordonează Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“, iar managerul Verginica Roșca a precizat că nu are alt spațiu pentru derularea activității, motiv pentru care a decis ca unitatea să nu fie închisă până la remedierea situației. „Am fost într-o audiență la DSP Dolj pentru a cere permisiunea să ne continuăm activitatea tot acolo, pentru că nu avem alt spațiu. Sunt trei grupe, cu 62 de preșcolari. Copiii au venit în fiecare zi la grădiniță, activitatea nu a fost întreruptă. Trebuie să găsesc soluții de remediere. Este vorba de realizarea unei intrări separate de cea a locatarilor și cred că se poate soluționa în scurt timp pentru că blocul de locuințe în care ne derulăm activitatea are două intrări. Am fost și la primărie și am găsit sprijin, cred că se va rezolva foarte repede“, declara, la începutul lunii octombrie, managerul unității. Între timp însă, la unitatea de învățământ nu a avut loc nici o schimbare. „Trebuie buget pentru acele modificări. Situația, cu siguranță, se va rezolva. Nu știm exact când, o să mai merg la primărie. Deocamdată, activitatea este suspendată, dar nu este anulată. Mai avem timp pentru remedieri“, a spus managerul. Întrebați despre situația grădiniței din Craiova, reprezentanții administrației locale au răspuns sec: „Faceți cerere scrisă“, aceasta fiind o procedură prin care se răspunde în cel puțin două săptămâni.

La Argetoaia, primarul pasează grija DSP-ului la director

O altă unitate de învățământ pentru care Direcția de Sănătate Publică Dolj a dispus suspendarea activității este grădinița din satul Piria, comuna Argetoaia. „La inspecția tematică s-a constatat că grupul sanitar era foarte degradat, s-au observat fisuri la acoperiș și la pereți și lipsa igienizării, lipsa apei potabile și a apei curente“, a precizat, în luna octombrie, dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt în cadrul DSP Dolj.
Primarul localității a spus că problemele au apărut pentru că unitatea școlară funcționează într-o clădire veche, care a fost reabilitată cu aproximativ 17 ani în urmă. Problema principală era la acoperiș și la grupul sanitar și spune că s-au făcut reparațiile. „Nu au fost probleme foarte mari, a fost un scurtcircuit de informație. Am făcut repede tot ce au cerut cei de la DSP Dolj. Nu era apă potabilă și am adus aparate cu apă. Igienizarea se face cu apă menajeră. La acoperiș s-au făcut reparații, ca să nu mai fie un pericol pentru copii. Am făcut totul cu forțe proprii“, a precizat Lucian Vînătoru, primarul comunei Argetoaia.
În ceea ce privește reluarea activității, edilul spune că depinde de directorul școlii. „A rămas ca directorul să facă demersurile. Până acum nu ne-au comunicat nimic“, a precizat primarul. Grădinița din Piria este structură a Școlii de Arte și Meserii din Argetoaia, iar directorul Robert Stroe a precizat că „toate remedierile s-au terminat în vacanța pentru preșcolari, pentru că au fost mai multe sarcini care implicau nu numai clădirea pentru grădiniță, ci și alte clădiri. Cele mai grave constatări au fost făcute la clădirea grădiniței, unde s-a reparat totul, inclusiv acoperișul, care s-a considerat a fi un pericol pentru copii pentru că erau bucăți de lemn ce puteau să se desprindă. S-a reparat totul de atunci. Am făcut informarea către DSP Dolj după vacanța pentru învățământul primar și preșcolar, după ce s-au făcut remedierile la toate clădirile. Până acum nu am primit vizita reprezentanților DSP Dolj“.
Reprezentanții DSP Dolj spun că în cazul unităților școlare la care s-a luat decizia de a suspenda activitatea, managerii trebuie să facă cerere pentru a se reevalua situația. Grădinița din satul Piria funcționează într-o clădire cu etaj și, potrivit conducerii instituției, la grădiniță sunt zece copii, iar la învățământul primar mai este o clasă cu 12 copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS