6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEducație medicală pentru elevii craioveni

Educație medicală pentru elevii craioveni

Sute de copii doljeni ajung periodic în cabinetele medicale din cauza problemelor de greutate și a dereglărilor hormonale pe care le au la vârste fragede. Elevii din România mănâncă prost, mai ales la şcoală. Dulciuri cu prea mult zahăr şi chimicale, sucuri acidulate se regăsesc în meniul lor zilnic. Studiile arată că 70% dintre adolescenți mănâncă alimente nepotrivite. Medicii spun că obezitatea infantilă a ajuns la niveluri alarmante în România. Aproape 40% dintre copii sunt supraponderali. Grav este că din cauza obezității mulți ajung să aibă și alte boli asociate, cel mai adesea diabet. Cu toate acestea, programele de prevenție lipsesc. Ieri, medicul Iuliana Petrișor a făcut educație pentru elevii Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. 

Dr. Iuliana Petrișor le-a vorbit elevilor de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova despre cum pot preveni diabetul și obezitatea
Dr. Iuliana Petrișor le-a vorbit elevilor de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova despre cum pot preveni diabetul și obezitatea

Peste 4.000 de copii din România suferă de diabet. Educația medicală este esențială în școli, dar de puține ori se întâmplă ca medicii să ajungă în unitățile de învățământ. În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriţie. Hrana mult prea bogată în zaharuri și grăsimi nocive și sedentarismul sunt cauzele îmbolnăvirii. În România nu există programe de educație medicală în grădinițe și școli. Cu toate acestea, sunt și profesori cărora le pasă de sănătatea elevilor lor. Este cazul celor de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Pentru că dascălii de aici au observat că tot mai mulți copii mănâncă nesănătos, au probleme cu greutatea au chemat un medic care să le explice cât de nocive sunt aceste obiceiuri și cum trebuie să aibă grijă de sănătatea lor.

„În ultimul timp, am depistat multe cazuri de diabet la copii și adolescenți“

Medicul Iuliana Petrișor, specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a fost de acord să vină în liceu și mai bine de o oră le-a vorbit adolescenților, pe înțelesul lor, despre alimentația sănătoasă. Aceștia au învățat cât de importantă este hidratarea, cât de nocive sunt sucurile acidulate din comerț și ce trebuie să pună în farfurie. „La inițiativa doamnei profesor Poiană am venit să le vorbim copiilor despre stilul de viață sănătos, despre diabet și obezitate. Este nevoie de educație medicală în rândul copiilor pentru a putea preveni apariția acestor afecțiuni care sunt tot mai întâlnite. În ultimul timp am depistat multe cazuri de diabet la copii și adolescenți. Din păcate, a crescut procentul obezității la copii, diabetul zaharat de tip II este tot mai frecvent. Întâlnim des o cuplare a bolilor metabolice: diabet și obezitate“, a explicat dr. Iuliana Petrișor.

România ocupă locul trei la obezitatea infantilă

Românii sunt în fruntea clasamentului în Europa la majoritatea bolilor, iar de cele mai multe ori cauza este aceeași, alimentația incorectă. Conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă. 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de un regim alimentar dezechilibrat. În România, situația este cu atât mai gravă cu cât nu există programe de durată pentru prevenția și educarea populației. Copiii sunt bombardați cu reclame digitale ascunse și anunțuri publicitare care promovează alimentele bogate în grăsimi, zahăr și sare, ce le dăunează sănătății. Așa se face că tot mai mulți copii sunt supraponderali sau chiar obezi. În Europa, sunt 14 milioane de copii obezi, iar România ocupă locul trei la obezitatea infantilă, arată OMS. Din cauza alimentației nesănătoase, copiii sunt predispuși din copilărie la boli cardiovasculare și diabet, afecțiuni care se găseau până acum la adulți, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des și la copii. „Este foarte important să îi facem pe copii de mici să înțeleagă cât de important este să aibă gijă de sănătatea lor. Astăzi le prezentăm filmulețe pe înțelesul lor despre alimentație, digestie. Ei sunt la liceu, unii vor să devină medici, fac anatomie și înțeleg mai bine cum funcționează organismul.
Diabetul la copii, adolescenți apare din cauza alimentației nesănătoase, bogate în grăsimi, carbohidrați, produse procesate. Sunt mulți adolescenți care nu mai fac mișcare, sport, devin sedentari, stau în fața calculatorului. Hidratarea se face mai mult prin sucuri dulci, acidulate, colorate și mai puțin prin apă, ceea ce nu este sănătos. Principiile alimentației sănătoase trebuie învățate încă din grădință. Noi am mai avut astfel de acțiuni la copii mai mici“, adaugă dr. Iuliana Petrișor.

„Am învățat astăzi cât de important este să ai un stil de viață sănătos“

Medicii spun că americanizarea societă­ții și, implicit, a alimentației a introdus mai ales printre adolescenți o nouă modă: hamburgeri, pizza, sucuri acidulate, cartofi prăjiți. Sunt adevărate bombe calorice care ne ucid treptat organismul, atrag atenția medicii, care spun că este foarte important cum alegem mâncarea de zi cu zi. Există tot felul de strategii de marketing folosite de marile branduri al căror scop este să ne atragă cu orice preț. Elena Răduț este elevă în casa a XII-a la Liceul Pedagogic și recunoaște că atunci când merge în oraș cu prietenii mănâncă fast-food. „Nu ieșim niciodată să mâncăm fructe, spre exemplu. De cele mai multe ori mergem în oraș și mâncăm nesănătos. Am învățat astăzi cât de important este să ai un stil de viață sănătos. Eu trec peste mese de multe ori și nu pot să am un echilibru în alimentație, aceasta este principala greșeală pe care o fac. Contează foarte mult pentru noi să primim sfaturile unui medic specialist“.
Elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ștefan Velovan“, Bogdan Vanghelie este de părere că medicul ar trebui să vină mai des în școală. „Am primit sfaturi foarte bune. Lucruri pe care până acum poate nu ni le-a spus nimeni, deși sunt foarte importante. Am învățat că nu este bine să mănânc repede și că este foarte importantă și hidratarea. Este prima dată când un medic vine să ne vorbească despre cum să avem grijă de sănătate. Ar trebui să fie încurajate mai mult aceste acțiuni. Avem nevoie de ele“, a spus elevul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS