17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociația 14 Romanescu, un dezastru

Asociația 14 Romanescu, un dezastru

Blocurile din Asociația 14 din cartierul 1 Mai nu au apă caldă și căldură (FOTO: Claudiu Tudor)
Blocurile din Asociația 14 din cartierul 1 Mai nu au apă caldă și căldură (FOTO: Claudiu Tudor)

Cu un președinte fictiv, fără Comitet executiv, cu o datorie de 6.900.000 de lei către furnizorul de căldură al orașului, cu dosare la poliție, cu proprietari care stau fără căldură și apă caldă și care susțin că banii din încasări nu ajung la furnizori, Asociația 14 Romanescu este un adevărat dezastru.

O datorie de 6.900.000 de lei, atât au de plătit către furnizorul de căldură al orașului proprietarii din Asociația nr. 14 Romanești din cartierul craiovean 1 Mai. Locatarii ridică din umeri și se întreabă de unde această sumă. Mulți spun că își plătesc întreținerea, dar nu știu unde ajung banii, iar ei stau de luni bune fără apă caldă și căldură. În plus, locatari susțin că nu știu cine îi reprezintă, iar frâiele asociației sunt în mâinile „doamnei Ionica“ și ale administratorului. „În această asociație s-a depășit orice limită. Nu știu unde ajung banii noștri. Eu nu cred că nu plătește nimeni întreținerea. Stăm de șase luni fără apă caldă și acum fără căldură. Ni se îmbolnăvesc copiii. Nu știm cine este președinte. Femeia aia de la asociație nu știu ce face. Eu o cunosc, are afacerile ei și pe noi ne scoate datori. Și eu mai aveam niște restanțe. Știam de o sumă și când am mers la asociație ne-a triplat suma. Concluzia este că locatarii plătesc, dar banii ajung în alte buzunare, nu la furnizori“, afirmă George Leontinescu, locatar în blocul S38 din cartierul 1 Mai.
Cu toate că fac parte din una dintre cele mai îndatorate asociații de proprietari din oraș și apar mereu pe lista neagră întocmită de furnizori, proprietarii au stat liniștiți atâta timp cât nu li s-au sistat utilitățile. Nu s-au interesat de mersul asociației, de reprezentanții lor și de angajații care manevrează banii din încasări, iar acum dau din colț în colț. „Suntem fără căldură și apă caldă. Nu cunoaștem ce se întâmplă la asociație. Nu știu cine este președinte, cine face parte din comitet. Suntem într-un bloc în care nu sunt datorii și suferim din cauza celor rău-platnici. Nu înțeleg, unde ajung banii din încasări?! Eu încerc să-mi montez centrală de apartament, pentru că așa nu se mai poate! Este debandadă“, spune un locatar din blocul S48.

Unde ajung banii de întreținere?

Problema datoriilor și cea a neregulilor care se țin lanț la Asociația 14 Romanescu este confirmată de reprezentanții furnizorului de căldură al orașului și de cei ai Primăriei Craiova.
„Asociația are o datorie de 6.900.000 de lei, ceea ce reprezintă 10% din totalul pe care noi avem să-l recuperăm de la asociațiile cu debite din Craiova. La nivelul anului 2017, ei ne-au plătit 6% din factura pe acest an. Au venit doi proprietari la sediul Termo și ne-au spus că ei își plătesc, spuneau că un vecin și-a vândut apartamentul și a plătit datoria de câteva zeci de mii de lei. Am verificat, nici o sumă nu a ajuns la noi! Am încheiat cu asociațiile debitoare înțelegeri să plătească în tranșe ca să putem relua furnizarea căldurii. Asociația 14 Romanescu trebuie să ne plătească 1.250.000 de lei, adică jumătate din factura pe 2017, iar până în data de 17.11 nu ne-au plătit decât 654.000 de lei. Este un dezastru în această asociație! Cert este că banii din încasări nu ajung la noi“, afirmă Sorin Iordache, directorul economic al SC Termo Craiova SRL.
Nici verificările făcute de inspectorii primăriei nu au făcut lumină în activitatea asociației. „La această asociație sunt foarte multe probleme. Inspectorii primăriei au făcut aici mai multe verificări. S-au întocmit dosare care, în prezent, sunt
înaintate organelor de cercetare penală, așteptăm rezultatul. Inspectorii noștri nu pot decât să suspende atestatul administratorului și să aplice amenzi, proprietarii sunt cei care trebuie să-și facă ordine în asociație. Am înțeles că este un Comitet de inițiativă care vrea să se implice în activitatea asociației“, a precizat viceprimarul municipiului Craiova, Adrian Cosman.

Cine „manevrează“ asociația?

Ieri, la sediul asociației, am găsit-o întâmplător pe „doamna Ionica“. A ridicat din umeri când i-am spus despre sesizările locatarilor. Ne-a informat că pe administratorul Tatian Vasile îl găsim la ora 15.00. Contactat telefonic, acesta a spus că nu mai vine pentru că a avut program de încasări duminică, a mers din ușă în ușă să strângă sumele necesare plăților către furnizorul de energie termică. A încercat, însă, să ne lămurească cum stau lucrurile. „Oamenii spun că ținem banii asociației la bancă și încasăm dobânda… Este așa mare dobânda că nu ai ce să iei! Eu sunt casier, cunosc situația, președintele nu mai este interesat, este plecat în Timișoara. Administrator nu este, doamna Ionica îi ține locul. Se face totul de către toți, important este să ne dea căldură. Eu am vrut să fac Adunare Generală. Să știți că toți banii ajung la furnizor. Oamenii s-au învățat așa, sunt niște debitori înrăiți. Am descoperit că Termoficarea umfla consumul. I-am dat în judecată, avem hotărâri judecătorești, am ajuns la expertize și le-am demonstrat că modifică datele din factură. Ei ne tot încarcă la datorii, ne pun penalizări, iar lor nu le mai pune nimeni penalități. Ei ne pun pe noi să plătim onorarii de avocat! Păi ei nu au juriști, de ce mai angajează avocat? Plus comisioane pentru executorii judecătorești. Celor de la primărie le-am pus la dispoziție documentele și le-au aruncat. Ne-au dat amendă, mie 2.500 de lei, președintelui 3.000 de lei, iar doamna Ionica a fost amendată cu 8.000 de lei. Subiectul este închis. Eu am mers cu un proprietar, Diaconu, și altul, Târnăveanu, să încasăm din ușă în ușă. Am zis să luăm fond de rulment 100 de cameră, dar nu am strâns decât 500 de lei. Ionica merge peste tot, ea este de la început, de când s-a făcut asociația. A încheiat proces-verbal cu Termo să dea 1.000.000 de lei, mai avem 300.000. Acum să le dăm mai mult, ca să ne dea căldură“, susține Tatian Vasile, casierul Asociației de proprietari 14 Romanescu.
În concluzie, este cert că, dincolo de datorii, Asociația 14 Romanescu are și mari probleme de organizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS