8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn fost primar PSD a scăpat de puşcărie

Un fost primar PSD a scăpat de puşcărie

Judecătorii craioveni au hotărât să-l condamne la un an de închisoare cu suspendare pe fostul edil al comunei Braloștița, trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni
Judecătorii craioveni au hotărât să-l condamne la un an de închisoare cu suspendare pe fostul edil al comunei Braloștița, trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, joi, să-l condamne definitiv la un an de închisoare cu suspendare pe Ioan Sârbu, fostul primar PSD al comunei doljene Braloștița. Acesta a fost acuzat că, pe vremea când era administratorul unei firme de construcții, a obținut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleșoi pentru o serie de lucrări fictive.
Primar al comunei doljene Braloștița până în 2016, Ion Sârbu a fost trimis în judecată în decembrie 2014, fiind acuzat de comiterea a două infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Anchetatorii au reținut că, la sfârșitul anului 2007, în calitate de administrator al SC Stevas Impex SRL, Ioan Sârbu, care a fost și viceprimar al comunei Braloștița în perioada 2008-2012, a făcut o afacere destul de păguboasă pentru Primăria Pleșoi. În noiembrie 2007, SC Stevas Impex SRL, reprezentată de Ioan Sârbu, semna un contract cu Primăria Pleșoi în valoare de 1.217.592 de lei cu tot cu TVA. În schimbul acestei sume, SC Stevas urma să proiecteze și să ridice o grădiniță în comuna Pleșoi.
Problemele ar fi apărut ulterior, în timpul derulării contractului, după cum au susținut procurorii craioveni. „În cursul derulării contractului menționat, în perioada 2007-2009, inculpatul Sârbu Ioan a emis situații de plată, respectiv situația de lucrări «Infrastructură» – noiembrie 2009, situația de lucrări «Arhitectură» – noiembrie 2009 și facturi, în baza cărora au fost efectuate plăți nejustificate în valoare de 348.500 de lei“, au reținut anchetatorii.
De altfel, în urma anchetei s-a stabilit că grădinița din Pleșoi nu a fost ridicată niciodată de SC Stevas. Lucrările s-au oprit în iulie 2010, la nivelul fundației. Întrebat despre acest dosar, Ioan Sârbu a explicat pentru GdS că nu mai deține din anul 2008 firma cu pricina. „Sunt încurcături mari acolo, care trebuie rezolvate. Am avut o societate pe care am transferat-o fiului meu în 2008, când am devenit viceprimarul comunei. Acel contract s-a întrerupt pentru că au fost probleme“, a susținut Sârbu.
Ioan Sârbu a fost deferit justiției la sfârșitul anului 2014, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care s-a pronunțat în iunie 2016. Inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare. După contopirea celor două pedepse, instanța a dispus ca Sârbu să execute cinci ani de închisoare. De asemenea, judecătorii craioveni au hotărât să admită numai în parte acțiunea civilă formulată de Primăria Pleșoi și l-au obligat pe Sârbu să înapoieze acesteia suma de 150.000 de lei, mai puțin de jumătate din prejudiciul calculat de anchetatori. Pentru recuperarea acestei sume, instanța a menținut sechestrul pus pe casa lui Sârbu din Braloștița, dar și pe 23.764 mp de terenuri arabile, vii și păduri.
Hotărârea Judecătoriei a fost atacată cu apel atât de inculpat, cât și de procurori, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 15 iulie 2016. Instanța s-a pronuțat joi, hotărârea fiind de această dată definitivă.
Magistrații au reținut că fapta de fals în înscrisuri sub semnătură privată s-a prescris, așa că inculpatul a fost achitat pentru această infracțiune. Ioan Sârbu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, faptă pentru care primise cinci ani de închisoare la Judecătoria Craiova. În schimb, instanța l-a obligat pe inculpat să achite Primăriei Pleșoi suma de 220.615 lei, cu peste 70.000 de lei mai mult decât dispusese instanța de fond.
Mai trebuie spus că Ioan Sârbu a candidat din partea PSD pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din iunie 2016, însă a pierdut în fața lui Dumitru Amza (PNL).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS