Românii s-au săturat să fie sclavi

Autori


Angajatorii din străinătate care caută în România lucrători pentru plantațiile în câmp sau sere se confruntă, ca și cei din România, cu probleme mari la rectrutarea forței de muncă. Județele din Oltenia rămân, cu toate acestea, primele în topul național realizat după numărul șomerilor trimiși la muncă prin rețeaua Eures. 

Județul Olt deține supremația în topul județelor care au recrutat cei mai mulți lucrători pentru plantațiile străinilor. În șapte ani, perioada 2010-2016, Oltul a ocupat de patru ori locul I și de trei ori locul II, cu mii de lucrători recrutați și trimiși peste hotare prin rețeaua EURES. Următoarele două județe sunt Doljul și Gorjul, constant în top V apărând și Vâlcea. În anumiți ani, în primele cinci județe s-au mai situat: Teleorman, Călărași, Vaslui, Prahova și chiar Bihor și Sibiu. Consilierii EURES din cadrul agențiilor județene de ocupare sunt, însă, nostalgici după vremurile în care la o selecție se prezentau, pentru câteva sute de locuri de muncă, mii de persoane interesate.

În prezent însă, deși ofertele de muncă vin în continuare, multe dintre acestea de la angajatori cu tradiție în recrutarea pe piața forței de muncă din România, interesul șomerilor români a scăzut drastic. Dacă în urmă cu câțiva ani erau sute de dosare ale șomerilor care așteptau un telefon pentru o invitație la o selecție, acum de-abia se strâng câteva zeci, iar situația este cam aceeași în toată țara, spune consilierul EURES din cadrul AJOFM Olt, Elena Țane.

Salarii mai mari, condiții mai bune, dar interes mai scăzut

Recrutorii serviciului public de ocupare își explică situația creată pe de o parte prin faptul că lucrătorii care de mulți ani încheie contracte sezoniere au ajuns, în timp, la relații bune cu angajatorii și nu mai au nevoie de intermediari, negociindu-și singuri contractele, iar pe de alta, prin interesul scăzut al tinerilor, în special, pentru integrarea pe piața muncii. Șomerii ieșiți de pe băncile școlii, deși nu au experiență în muncă și nici cunoștințe solide, vor din start salarii mari și nu acceptă orice fel de muncă. Trec, astfel, ani, poate, până ajung să-și găsească o slujbă, sau se obișnuiesc cu venituri mici și se mulțumesc, în cele din urmă, o parte, cu ajutorul social. Angajatorii, obligați de piața muncii, și-au schimbat, la rândul lor, condițiile, fără prea mare succes. Au crescut oferta de la 30 de euro, la selecțiile din primii ani, la peste 40 euro/zi, au crescut limita superioară de vârstă până la 50 de ani (la început acceptau femei cu vârsta de maximum 40 ani), iar de ani buni vin și cu oferte pentru cupluri (la început angajau doar femei). Cu toate acestea, le este în continuare greu să recruteze forță de muncă.

Oferte active și atractive, consideră consilierii EURES

În prezent sunt active patru oferte de la angajatori din străinătate, pentru domeniul agricol. Recrutările au loc, în majoritate, în luna decembrie, iar persoanele interesate trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM.

Cel mai vechi angajator care recrutează pe piața din regiune este din Spania, spune consilierul Elena Țane, iar în prezent are o ofertă de 800 de locuri de muncă la cules de căpșuni, 400 dintre acestea fiind destinate cuplurilor. Programul de lucru este de 6,5 ore/zi, se lucrează 6 zile pe săptămână și se oferă 40,43 euro brut/zi, bani din care lucrătorii își plătesc costurile cu utilitățile și cazarea, 1,6 euro/zi. La finalul contractului, dacă angajatorul este mulțumit suportă și costul transportului înapoi în țară.


Un alt angajator, din Portugalia, are o ofertă de 300 locuri de muncă, la cules, împachetat și etichetat zmeură. Contractele sunt pentru perioade între două și trei luni, programul standard este de 40 ore/săptămână, dar se poate lucra și suplimentar. Câștigul poate ajunge la aproape 1.200 de euro, angajatorul percepând pentru cazare 2 ore/zi, dar decontând, în schimb, prânzul sau cina (sau se acordă o alocație de hrană de 4,52 euro/zi).

La cules de afine, zmeură și mure, un alt angajator din Portugalia are 30 de locuri vacante, iar contractele sunt pentru o perioadă de opt luni. Oferta este suplimentată cu o alocație de hrană de 275 euro/lună, iar la finalul celor opt luni se mai poate acorda un bonus de 200 de euro. Salariul la care se poate ajunge este, în medie, de 780-1.220 euro/lună, în funcție de orele lucrate.

Un angajator danez are o ofertă activă de 200 de locuri de muncă, pentru Danemarca și o filială din Portugalia. Contractele pentru Danemarca vizează perioada iunie-octombrie 2018, cu program de 30-40 ore/săptămână. Se plătesc 0,6 euro/kg la recoltat de mazăre, la care se adaugă 12,5% alocație de concediu. Cazarea se face în rulote dotate cu toate cele necesare, costul fiind de 8 euro/zi.

În Portugalia, prin oferta aceluiași angajator danez, programul săptămânal are același număr de ore, salariul fiind de 700 euro brut/lună, la o cantitate de peste 1.950 kg recoltate acordându-se un bonus de 0,3 euro/kg. Cazarea costă între 100 și 120 de euro. Angajatorul danez are însă și o condiție, cunoașterea limbii engleze la nivel conversațional.

„Condițiile sunt mult mai bune decât în urmă cu câțiva ani, îmi spun cei care au lucrat și merg în continuare. Câștigul salarial a crescut de la 30 euro/zi, la peste 40 de euro, sunt angajatori care vin cu oferte de mulți ani, cu toate acestea nu mai sunt persoane interesate. După trei luni de muncă, se întorc acasă cu 2.000 de euro, bani pe care în România nu-i pui deoparte“, a declarat consilierul EURES din cadul AJOFM Olt, Elena Țane.

Un alt aspect de care ar trebui să țină cont cei dispuși să lucreze în străinătate atunci când aleg intermediarul unui contract de muncă este seriozitatea acestuia. „Sunt anumite firme care le percep comisioane, nu pentru încheierea contractului, ci pentru mediere, îi țin în evidență șase luni, nu le găsesc de lucru și asta e tot, când nu se întâmplă lucruri mai grave. Oamenii vin și spun după. Nu se întâmplă astfel de lucruri în sistemul public, nu lucrăm cu firme de mediere, chiar dacă multe dintre acestea spun în ofertă că sunt partenerii AJOFM“, a precizat consilierul Elena Țane.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 14 noiembrie 2017

Actualitate

» Poliția slovacă a reținut 78 de imigranți ilegali în două camioane, îmbarcați probabil în România
» Companiile germane din România contestă noile măsuri fiscale ale Guvernului
» Fostul director al CNADNR Dorin Gavril Debucean, trimis în judecată de DNA
» Dezbaterile din comisii, la modificările Codului Fiscal, amânate cu o săptămână
» Spion sârb, membru al unei grupari paramilitare, declarat indezirabil la propunerea SRI
» 13 mii de vieţi. Scrisoare deschisă
» Comisia Europeană: România a acceptat corecţiile imputate în proiectele UE din dosarul Tel Drum
» Aproape 160.000 de angajatori au restanţe de 15,99 miliarde de lei la plata asigurărilor sociale
» Grecia va distribui 1,4 miliarde de euro cetățenilor afectați de măsurile de austeritate
» DNA: Şeful Sectorului poliției de frontieră Giurgiu, pus sub control judiciar pentru comiterea infracţiunilor de şantaj şi cumpărare de influenţă

Interviu

» Zece ani fără antidot: No Antidote, povestea din spatele cortinei

Local

» Turneul Național „Cu inima la teatru” – heART ajunge şi la Craiova
» Programul Colours Cinema Craiova în perioada 17-23 noiembrie

Dolj

» A murit strivit de un buldoexcavator
» Las’ că ne jucăm și așa!
» Școala „Elena Farago“ din Craiova, lăsată cu gardul tăiat
» Avioane și Fotbal Club U Craiova SA, datoare vândute la stat
» Deszăpezirea „topește“ banii din buget
» Zeci de bătrâni din Dolj, înșelați prin „metoda accidentul“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Ateliere de creaţie animalieră plastică Bios Art, la Muzeul Olteniei
» 11 zile de concerte şi recitaluri la Festivalul Internaţional “Craiova Muzicală”
» Dolj: Activităţi desfăşurate de poliţişti cu scopul prevenirii violenţei domestice
» UPDATE – Craiova: Un tânăr a murit după ce a fost prins sub un excavator
» Examen de rezidenţiat în Craiova şi alte cinci centre universitare
» Masă rotundă la Universitatea din Craiova pe tema recentelor modificări fiscale
» Conferința Internațională “Martin Luther: 500 Years after the Reformation”

Gorj

» Bradul de Cărciun va fi instalat doar cu aviz de la juriştii primăriei
» Primăria din Motru a reuşit să închidă după 8 ani groapa de gunoi a oraşului
» Chirie mai mică pentru viitorul târg de haine second-hand
» Parcările cu plata prin SMS vor fi introduse şi în Târgu Jiu
» Gorj: Accident rutier mortal la Bumbești-Pițic
» Târgu Jiu: Cinci persoane fără adăpost au fost depistate în urma unei razii
» Gorj: Fostul şef al CEO, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare
» Nereguli depistate la Poliţia Locală Târgu Jiu
» Gorj: Un microbuz de pasageri, implicat într-o tamponare
» Gorj: Contribuabilii vor primi clarificări referitoare la noutăţile legislative fiscale
» Gorj: Bătrân mort după ce a fost strivit de un lemn

Vâlcea

» Vâlcea: A furat ţigări şi băutură de 1400 de lei şi a fost depistat după o jumătate de an

Sport

» Fotbal / Olandezii ne-au scos la „tablă“ pe „Arena Națională“. Gică Popescu l-a certat pe Contra pentru olteni
» Fotbal / Naționala de tineret a remizat în Țara Galilor
» Fotbal / Trupa lui Boingiu a făcut scor cu Gibraltarul. Screciu nu a jucat
» Bat azi la Cisnădie, încheie anul pe locul doi
» Fotbal / Olanda și-a arătat clasa pe „Arena Națională“
» Fotbal / Alb-albaștrii vor juca în Cupă cu Afumați pe stadionul din Berceni

Sanatate

» Vaccinul antigripal lipsește în sezonul rece
» Cancerul la sân omoară prea multe femei: Prevenția face diferența între viață și moarte

Educatie

» Școlile din Dolj, obligate să publice posturile didactice vacante

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top