22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNemții nu prea găsesc muncitori calificați în România

Nemții nu prea găsesc muncitori calificați în România

 O delegație a Ambasadei Germaniei a vizitat, joi, Craiova, unde s-a întâlnit cu autoritățile locale și județene (Foto: Marian Apipie)
O delegație a Ambasadei Germaniei a vizitat, joi, Craiova, unde s-a întâlnit cu autoritățile locale și județene (Foto: Marian Apipie)

O delegație a Ambasadei Germaniei în România, în frunte cu ambasadorul Cord Meier-Klodt, s-a aflat, joi, pentru câteva ore, în Craiova, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai autorităților locale și județene, de la care a dorit să afle ce potențial economic există în această zonă și ce investiții s-ar mai putea face aici. Ambasadorul Meier-Klodt a ascultat cu atenție ceea ce i-au transmis autoritățile, și-a și notat unele din facilitățile oferite de Craiova și de fiecare dată când a avut ocazia a întrebat: „Ce planuri aveți și ce putem să facem noi pentru a vă sprijini?“. Cord Meier-Klodt a aflat că există deja firme din Germania care au investit în această zonă și au creat locuri de muncă, dar a ridicat problema lipsei pe piața din România a forței calificate de muncă. „Sunt de aproape un an în România, vin pentru prima dată la Craiova, dar vă pot spune, din experiența mea, că nu există condiții chiar atât de dificile de dezvoltare a potențialului extern, dar ele trebuie luate în serios. Una dintre problemele cu care se confruntă companiile germane în România este însă dificultatea cu care găsesc muncitori calificați pentru ceea ce au nevoie. Ați zis că există un angajament economic german în regiune. Eu sper să ajungem pe primul loc în ceea ce privește investițiile străine de aici“, a spus Cord Meier-Klodt.
„Obiectivul nostru este simplu, să cunoaștem potențialul acestei regiuni, și suntem aici pentru a identifica noi oportunități de afaceri și de a vedea cum v-am putea sprijini în acest sens. Companiile germane sunt deja bine reprezentate aici, oferă locuri de muncă pentru sute de angajați și am înțeles că se pot baza pe o infrastructură solidă în domeniul industriei și în cel al educației“, a mai spus ambasadorul Germaniei. Acesta s-a arătat încântat de faptul că orașul Craiova are elevi excepționali, care cunosc limba germană, lucru de care s-a convins după o vizită la Colegiul Național „Elena Cuza“, și a oferit și soluția pentru ca Bănia să poată oferi acea forță de muncă de care au nevoie firmele germane. „Craiova are acest climat al forței de muncă calificate, dar este foarte important învățământul dual, pentru care am văzut că există exemple încurajatoare la Universitatea din Craiova“, a precizat Cord Meier-Klodt. Acesta și-a încheiat discursul cu o zicală germană: „Binele se exprimă prin fapte“, dând de înțeles că pentru a reuși contează ceea ce faci, nu ceea ce spui.
La rândul lor, autoritățile județene au susținut că zona are nevoie de investitori, având în vedere rata mare a șomajului din Dolj. „Noi am scos în evidență la această întâlnire toate punctele tari și am înaintat invitația către firmele germane serioase de a investi în Dolj. Am vorbit de agricultură, de industrie și de firmele germane care sunt pe primele locuri la investițiile din județ. Dar este loc și de mai bine. Când vine un investitor, orice loc de muncă nou creat ne interesează, pentru că, din păcate, suntem pe primele locuri în țară la șomaj“, a menționat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS