10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMai ajunge asfaltul în parcările din cartierul 1 Mai?

Mai ajunge asfaltul în parcările din cartierul 1 Mai?

Mai mulți cititori GdS ne-au sesizat în legătură cu situația parcărilor din cartierul craiovean 1 Mai, a căror reabilitare a început în luna mai și s-a oprit subit în iunie. Constructorii au apucat să repare trotuarele, să toarne pe ici pe colo ceva asfalt, după care au abandonat lucrările, lăsând în spate un șantier cu multe gropi și denivelări. Cum iarna bate la ușă, oamenii se întreabă dacă parcările vor mai fi asfaltate până la urmă anul acesta sau lucrările se vor relua în primăvara viitoare. Reprezentanții Primăriei Craiova dau asigurări că parcările din 1 Mai vor fi asfaltate în curând, totul depinzând de modul în care se organizează constructorul cu lucrările aflate încă în derulare. „Asfaltatorii“ mai au de rezolvat și problema gurilor de canal care nu au fost aduse la nivel, iar între timp au mai apărut și alte deficiențe: o groapă pe strada Păltiniș și alta pe strada Brestei, în dreptul Tribunalului Dolj. 

Firma Delta ACM, cea care se ocupă de repararea străzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din Craiova, în baza unui acord cadru în valoare totală de 135 de milioane de lei încheiat în octombrie 2014, a rămas repetentă la asfaltarea parcărilor din cartierul 1 Mai. Aici, lucrările au început în luna mai, odată cu asfaltarea străzilor din zonă, dar s-au oprit subit în iunie. Constructorii au abandonat șantierele deschise, după ce au apucat să repare trotuarele și să toarne, pe ici, pe colo ceva asfalt, lăsând în spate gropi și denivelări. În unele parcări, cum sunt cele de la blocurile I 33 – I 36, au rămas zone cu un singur strat de asfalt, în altele asfaltul se îmbină cu pietrișul și betonul (zona blocurilor I 20 – I 30), în timp ce la altele au fost reabilitate doar trotuarele (parcările de la blocurile V 17 – V 20, V 9 – V 11). Chiar și aleile de acces în parcări au fost lăsate de izbeliște, traversarea lor fiind o adevărată aventură off-road pentru șoferi.
Situația descrisă mai sus a fost relatată de GdS și în vară, atunci când unii craioveni care locuiesc la blocurile din zonă s-au declarat nemulțumiți de faptul că lucrările din parcări au fost abandonate de câteva luni. La acea vreme, GdS a dezvăluit și misterul dispariției subite a muncitorilor care se ocupau de reabilitarea parcărilor din cartierul 1 Mai: Delta ACM și-a concentrat toate forțele în centrul orașului, la modernizarea străzii Alexandru Ioan Cuza. „Mai multe echipe de la Delta ACM sunt angrenate, în prezent, la lucrările de reabilitare a străzii A.I. Cuza, care trebuie finalizate în septembrie. După aceea, se vor relua și asfaltările în parcările respective“, explica un reprezentant al Primăriei Craiova.

Se asfaltează „până la prima zăpadă“

Strada A.I. Cuza a fost dată în folosință pe 10 septembrie (partea carosabilă), de atunci au mai trecut două luni, iarna bate la ușă, dar în parcările din cartierul 1 Mai nu a mai revenit nici un muncitor. Mai mulți cititori GdS ne-au sesizat zilele trecute acest aspect, întrebându-se dacă va mai ajunge asfaltul în această zonă. „Nu înțeleg de ce lasă lucrările neterminate tot timpul! În cartierul 1 Mai au asfaltat strada Victor Gomoiu, dar parcarea din spatele blocurilor I 8, I 9, I 10 arată ca după război. Și mai sunt și altele la fel“, ne-a transmis Valentin Staicu. „Constructorii mi-au spus că parcarea se termină la anul, deși lucrările au început în primăvară. Lasă că vine zăpada și se astupă gropile!“, este mesajul primit de la alt cititor. Și localnicii se întrebau dacă se vor mai relua anul acesta lucrările începute în primăvară. „Ce au făcut aici este bătaie de joc! Mai bine nu se apucau, dacă știau că le lasă așa. Vine iarna și ne prinde cu parcările neasfaltate. Nici măcar lucrările la borduri nu le-au terminat, pe la unele îmbinări nu au mai apucat să bage cimentul“, spunea, marți, un craiovean de la blocul I 28.
De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei Craiova dau asigurări că parcările din cartierul 1 Mai vor fi asfaltate în curând, totul depinzând de modul în care se organizează constructorul cu lucrările aflate încă în derulare. „Până la prima zăpadă, parcările din Craiova în care au început lucrările de reabilitare vor fi asfaltate. Lucrările vor fi reluate în curând, după cum îşi creează frontul de lucru constructorul. În prezent, se mai lucrează la ridicare la nivel a gurilor de canal pe anumite străzi, dar și la asfaltarea unor artere din oraş“, a precizat Lucian Prejbeanu, consilier de imagine la Primăria Craiova. Acesta a mai menționat că toate lucrările demarate în ultima perioadă în Craiova se vor finaliza până la sfârșitul anului, iar problema parcărilor din cartierul 1 Mai se poate rezolva în câteva zile, din momentul în care în zonă vor ajunge utilajele folosite la asfaltare.

Ce ar mai avea de făcut „asfaltatorii“

Nu doar parcările din 1 Mai ar mai fi pe lista celor de la Delta ACM, ci și gurile de canalizare de pe unele străzi din oraș, care ar trebui ridicate la nivel. Constructorii au decopertat asfaltul din jurul capacelor de canal nu doar pe strada General Dragalina, ci și pe strada Dr. Constantin Angelescu, arteră asfaltată tot în primăvară, iar acum ar urma să monteze ramele și să toarne asfalt de jur-împrejur. Și asta nu ar fi tot. Un cititor GdS ne-a sesizat că și pe strada Vântului, asfaltată de mai mult timp, gurile de canal au rămas neridicate la nivelul asfaltului, iar alt cititor a readus în discuție situația trotuarelor de pe strada A.I. Cuza. „Când estimează primăria refacerea trotuarelor de pe strada Popa Șapcă și A.I. Cuza? Pentru o corectă «estimare», precizez că echipa lucrează cu sârg de vineri dimineață la umplerea spațiului rămas liber între trotuar și bordură, pe partea cu parcul, și a ajuns de la semafor la jumătatea distanței dintre stâlpul 2 și 3“, ne-a transmis Gheorghe Adriana.
Probleme sunt și pe strada Păltiniș, unde o groapă apărută de câteva zile chiar în dreptul Secției de Poliție, cauzată de o lăsare a asfaltului, dă mari bătăi de cap șoferilor, iar traficul este intens în această zonă, mai ales în jurul prânzului. Și pe strada Brestei, în dreptul Tribunalului Dolj, șoferii erau nevoiți, marți, să ocolească o groapă apărută în asfalt. În încercarea de a remedia problema, constructorii puseseră aici câteva resturi de pavele. Ieri, peste acestea se turnase un strat de asfalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS