7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul ministru Vâlcov, chemat la poliție și de sărbători

Fostul ministru Vâlcov, chemat la poliție și de sărbători

Fost ministru al finanțelor în guvernul Ponta și fost primar al municipiului Slatina,  Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în ultimii doi ani în trei dosare de corupție
Fost ministru al finanțelor în guvernul Ponta și fost primar al municipiului Slatina,
Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în ultimii doi ani în trei dosare de corupție

Judecătorii Tribunalului Dolj au hotărât, ieri, să mențină măsura controlului judiciar dispusă de procurorii DNA încă din noiembrie 2015 față de Darius Vâlcov, fostul primar al Slatinei și fost ministru al finanțelor. Tot ieri, magistrații doljeni au respins cererea formulată de inculpat de a nu se prezenta la Poliția Slatina în perioada sărbătorilor de iarnă (23 decembrie 2017 – 6 ianuarie 2018).
În acest dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reținut că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, „inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunțător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei, astfel încât denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate“. Este vorba de un contract cu o valoare de 24.833.258 de lei fără TVA, ce a avut ca obiect izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina. Anchetatorii susțin că în același fel a procedat Vâlcov și cu ocazia reabilitării centrului istoric al municipiului Slatina, dar și în cazul reabilitării reţelelor de apă din localitățile Potcoava şi Scorniceşti.
Acest dosar de corupție a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București în noiembrie 2015, iar în ianuarie 2016, instanța a admis o excepție invocată de Vâlcov și au dispus ca acest dosar să fie judecat de magistrații Tribunalului Olt. Ulterior, la sfârșitul lunii iunie, anul acesta, Darius Vâlcov a formulat la Curtea de Apel Craiova o cerere de strămutare a dosarului, iar pe 14 iulie instanța i-a admis acțiunea și a dispus ca inculpatul să fie judecat de Tribunalul Dolj.
La termenul de ieri, judecătorii doljeni au menținut măsura controlului judiciar dispusă față de inculpat și au respins cererea acestuia de a nu se prezenta la poliție în perioada sărbătorilor. „Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan. Respinge cererea formulată de inculpat de a nu se prezenta la organul de supraveghere în perioada 23.12.2017 – 06.01.2018“, se arată în hotărârea instanței, care nu este definitivă. Vâlcov poate formula contestație la Curtea de Apel Craiova.

Un dosar la Curtea Supremă, altul la Târgu Jiu

În iulie, același Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în alt dosar de corupție, unul în care este acuzat că a determinat angajații unei firme controlate de el să mituiască, ani la rând, un funcționar al Oficiului de Cadastru Olt.
Anchetatorii din Olt au reținut că Darius Vâlcov a înființat trei societăţi comerciale, „care acţionau ca un tot unitar“, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii. Ulterior, același Vâlcov ar fi convins un funcționar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt ca, în schimbul unor sume de bani, să verifice documentația întocmită de una dintre firme. „Întrucât nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, inculpatul a decis să coopteze un funcţionar de la OCPI Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL (având ca activitate cadastru), astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI“, au precizat procurorii olteni. În urma anchetei s-a stabilit că funcționarul cu pricina a primit lunar, timp de mai bine de trei ani, cu titlul de mită, câte 1.000 de lei de la reprezentanții SC Millenium Topographica SRL.
Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015, într-un prim dosar deschis pe numele său de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția deținută și spălare de bani. În același dosar, care se află pe rolul Curții Supreme, au mai fost trimiși în judecată alți patru inculpați, printre care se numără Minel Prina, și el fost primar al municipiului Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS