17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNunta, o „scumpete“ de eveniment

Nunta, o „scumpete“ de eveniment

Fotografiile de la o nuntă pot fi catalogate, de multe ori, artă fotografică (foto Laurentiunica.ro)
Fotografiile de la o nuntă pot fi catalogate, de multe ori, artă fotografică (foto Laurentiunica.ro)

Conform calculelor făcute de GdS, după consultarea prețurilor din piață, organizarea unei nunți poate să îi coste pe miri și pe familiile acestora de la echivalentul prețului unui autoturism de ultimă generație și până la valoarea de piață a unui apartament cu trei camere. Iată prețurile minime și maxime pe fiecare serviciu prestat pentru o nuntă. 

Industria nunților a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani. Evenimentele care marchează unirea destinelor a doi tineri au devenit din ce în ce mai somptuoase, iar mirii sau socrii scot bani mulți din buzunar pentru a plăti toate cheltuielile. Restaurantele, firmele de organizare de evenimente, cei cu decorațiuni, florăriile, saloanele de înfrumusețare, casele de modă, specialiștii în filmări și fotografie, interpreții de muzică ușoară și mai ales cei de muzică populară și chiar și preoții câștigă bine de pe urma organizării unei nunți.
GdS a efectuat o analiză și a calculat toate prețurile pentru o nuntă cu aproximativ 250 de persoane, estimând costurile minime și maxime care trebuie suportate de o familie în momentul în care planifică acest eveniment. Analiza prețurilor a fost efectuată după consultări cu persoane care au avut recent nunta sau care o pregătesc.

La restaurant, rezervare cu doi ani înainte

Pregătirea unei nunți începe cu alegerea locului petrecerii. Deși sunt foarte multe restaurante în Craiova și unii antreprenori au chiar mai multe localuri și corturi bine decorate în care organizează evenimente, viitorii miri trebuie să rezerve sala cu doi ani înainte de ziua cea mare. Cu cât mirii au mai mulți invitați, cu atât sala trebuie rezervată mai devreme, mai ales dacă este organizată sâmbăta. Unele restaurante organizează nunți și duminica, cu adaosuri comerciale care ajung la 400-500%, iar după calculele GdS, unii deținători de restaurante câștigă până la 70-80% din costurile totale achitate de nuntași. La fiecare nuntă, antreprenorii care au restaurante sau corturi pentru nunţi câștigă sute de mii de lei pe seară.
O cheltuială suplimentară se face cu aranjamentele pentru mese și scaune, decorațiunile speciale ale sălii, care pot ajunge la 70 de lei pentru fiecare masă, deci la un total de 1.400-1.500 de lei pentru nunta de dimensiunile luate în calcul.
În Oltenia mai sunt la modă și „mărturiile“ pe mese, care costă între 1,5 și 8 lei de persoană, deci prețul total pe o nuntă poate fi între 375 și 2.000 de lei. Dacă într-un colț se dorește amenajarea unui spațiu pentru fotografii numit „foto corner“, atunci aranjamentele mai costă încă 600-800 de lei.
La modă sunt și deserturile frumos decorate – „candy bar“, precum și băuturile fine și cocteilurile care întâmpină musafirii la intrarea în restaurant – „open bar“, unde nuntașii se pot servi în voie. Pentru fiecare dintre ele se plătesc între 1.000 și 1.500 de lei, iar pentru barman, care prepară băuturile și prestează un show specific, se mai achită 150-200 de euro, adică 600-900 de lei.
Meniul diferă în funcție de ștaiful restaurantului și de alegerea organizatorilor nunții, iar anul acesta tarifele s-au scumpit puțin. Un meniu de nuntă poate varia între 180 și 500 de lei de persoană. La 250 de persoane, masa ajunge să coste între 45.000 și 125.000 de lei.
Băutura pentru meseni este o altă componentă de bază și se calculează separat. În ultima perioadă, organizatorii unei nunți vor să pună pe mese whisky și lichioruri sau aperitive scumpe, după care apare vinul la felul principal, șampania la debutul evenimentului și/sau la tort, plus sucuri și apă plată și minerală. Costurile cu băuturile alcoolice, nealcoolice și cu apa variază între 4.000 și 6.000 de lei, în funcție de pretenții. Desigur, pot fi și excepții, prețul băuturilor ajungând să fie mai mic sau mai mare decât estimările noastre.

Formația și interpreții costă o avere

După stabilirea datei nunții și rezervarea restaurantului, viitorii miri trebuie să își aleagă formația. Tarifele percepute de interpreți au crescut destul de mult în ultimii ani, pornind de la 2.000 de euro (9.000 de lei), până la sume record de 4.800-5.000 de euro (22.000 – 23.000 de lei), în cazul în care sunt mai mulți artiști la o nuntă. Unii interpreți de muzică populară, din rândul celor foarte cunoscuți, percep tarife de 1.000-1.500 de euro pentru un program artistic de 45 de minute, maximum o oră, iar cei „de top“ cer chiar 2.000 de euro la o reprezentație (circa 9.000 de lei). Maneliștii au tarife similare. Sute de euro percep și interpreții de muzică ușoară.
Dacă mirii vor și alte momente artistice, cum ar fi dansuri clasice, orientale sau altele, atunci mai scot din buzunar 300 sau 500 de lei.

Alte servicii pentru nunți au evoluat rapid

În ultimii ani, filmările și fotografiile realizate la o nuntă, respectiv după eveniment, în locații exotice (în excursii, în acțiuni numite „trash the dress“) au căpătat o amploare nebănuită. Operatorii video și fotografii fac adevărate opere de artă din filmările și fotografiile de la nuntă. Dar totul costă. Tarifele pornesc de la 3.000-4.000 de lei și ajung până la 2.500-3.000 de euro (11.500-13.800 de lei), în cazul în care mirii doresc și filmare cu drona sau cu o macara care poartă camera.
În loc de „mărturii“, mirii aleg uneori „cabina foto“, în sensul că nuntașii își pot face în timpul nunții fotografii pe care le pot lua acasă. Distracția aceasta costă între 1.200-1.300 de lei.
Preţul invitațiilor este între 1,5 și 7-8 lei bucata, deci costul lor pentru o nuntă ca aceea pe care am luat-o ca reper este între 375 și 2.000 de lei.
De asemenea, cei care vor ca dansul mirilor să aibă o alură de basm, pot comanda fum special, cu 200-300 de lei. Tot cu 200-300 de lei se pot comanda și porumbei albi, care să marcheze, cu zborul lor, începutul căsniciei mirilor. Deci, alți bani, altă distracție!

Rochia de mireasă și costumul ginerelui necesită alte cheltuieli mari

O adevărată industrie s-a dezvoltat și în ceea ce privește vestimentația mirelui și a miresei, plus accesoriile necesare. Fiecare mireasă dorește să fie unică, iar bugetul destinat toaletei de nuntă poate atinge sume fabuloase. O rochie de mireasă costă între 2.500 de lei și 2.000 de euro (circa 9.000-10.000 de lei) sau chiar mai mult, în cazul în care miresele doresc să fie senzaționale sau excentrice și vor să accesorizeze rochiile cu perle sau pietre semiprețioase, cusute manual. Costumul de ginere costă şi el între 700 și 1.500-2.000 de lei sau chiar mai mult. Pantofii, cămășile, ținutele pentru cununia civilă și alte accesorii le-am estimat la un total între 4.000 și 8.000 de lei.
Un detaliu deloc de neglijat sunt verighetele mirilor. Acestea pot fi simple, din aur, dar cei cu dare de mână pot comanda, până și din străinătate, verighete din aur alb, din platină, cu diverse combinații de aur alb cu aur galben ori placate cu diamante. Ultima „fiță“ în materie sunt verighetele cu amprentele celor doi miri. Prețurile variază de la 1.500 de lei până la mii de euro, pentru cei care dispun de mulți bani.

Coafură și machiaj – o altă industrie în dezvoltare

Programările la saloanele de înfrumusețare pentru o nuntă trebuie făcute cu multe luni înainte. O coafură pentru mireasă poate să coste între 250 și 500 de lei, iar machiajul profesional între 200 și 400 de lei.
Să nu uităm de flori! Fie că este vorba despre aranjamente florale pe mesele din restaurant ori de buchetul miresei și al nașei sau de lumânările frumos împodobite, toate acestea necesită un buget alocat. Florăriile se întrec în aranjamente pentru toate gusturile, ornamentele sunt din ce în ce mai bogate, mai sofisticate, dar și arta florală costă. Cererea este pe măsură. Buchetele miresei și al nașei costă de la 300 la 600 de lei, iar lumânările, deși scad în dimensiuni, sunt din ce în ce mai împodobite cu flori și pot costa între 700 și 1.000 de lei.

Biserica, tarife scumpe

Taxa de oficiere a căsătoriei în sediul Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova costă 50 de lei, la care se adaugă taxa pentru fotografii, 35 de lei, și încă o taxă de 35 de lei pentru accesul cu camera video.
O slujbă la catedrală costă 900 de lei, iar dacă nuntașii vor să aibă și cor, atunci trebuie să scoată din buzunar încă 300 de lei. În total, cununia religioasă ajunge la 1.200 de lei și durează în jur de o oră sau puțin peste. Pentru nicio altă activitate „lumească“ din Craiova nu se cunoaște să existe un câștig de 900 de lei pe oră, cu atât mai puțin de 1.200 de lei. La bisericile din cartier, ceremonia religioasă pentru o nuntă costă 500-600 de lei.
Tortul are și el un loc aparte în bugetul nunții. De la unul mai simplu, care costă 45 de lei pe kilogram, la altele mai scumpe, cum ar fi cele îmbrăcate în marțipan (care atârnă mai greu), tortul pentru nuntă ajunge să valoreze între 1.200 și 2.000 de lei, pentru un eveniment de 250 de persoane.

O nuntă, cât un apartament!

La estimările făcute de GdS, o nuntă organizată în Craiova, cu circa 250 de invitați, ajunge să coste între 78.500 (17.000 de euro) și 208.520 de lei (45.000 de euro). Dacă ar fi să facem o comparație, pentru o nuntă mai ieftină se cheltuieşte cât pentru un autoturism nou din ultimele generații, iar una scumpă costă cât un apartament cu trei camere.
Dacă ne punem „în pielea“ mesenilor care participă la o nuntă, darul oferit mirilor atinge sume importante, poate chiar mai mari decât un salariu minim pe economie, în funcție de gradul de rudenie cu mirii și de… portmoneu. În Craiova, darul pornește de la 1.000 de lei și poate ajunge la 1.500, 2.000 de lei sau mai mult. Și nașii scot din buzunar undeva la 10.000 de lei, cu tot cu ținutele pentru nuntă, dacă vor să fie părinți spirituali pentru rude sau prieteni.
Calculele sunt orientative, în funcție de prețurile și tarifele din piață. Ele pot varia de la caz la caz, în funcție de particularitățile fiecărei nunți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS