6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCoșmarul frigului în blocurile cu restanțe

Coșmarul frigului în blocurile cu restanțe

Veștile sunt sumbre pentru craiovenii care locuiesc în blocurile din asociațiile de proprietari cu mari datorii către furnizorul de căldură al orașului. SC Termo Craiova SRL, aflată în insolvență, spune că reluarea furnizării căldurii nu va avea loc până când asociațiile nu-și plătesc cotele din datorie, așa cum au promis în protocolul încheiat cu operatorul. Totodată, acesta avertizează asociațiile care au achitat parte din restanțe și beneficiază de utilități că este doar o repornire provizorie a sistemului și dacă nu-și sting întreaga restanță vor rămâne în cele din urmă în frig.

Maria Piculeață, din Asociația 4 Mareșal Antonescu,  stă în frig, deși este bun-platnic
Maria Piculeață, din Asociația 4 Mareșal Antonescu, stă în frig, deși este bun-platnic

În prezent, zeci de blocuri din Craiova nu primesc căldură și apă caldă pentru că proprietarii nu-și plătesc restanțele la întreținere. Sute de craioveni îngheață de frig în propriile apartamente din cauza datoriilor pe care le au asociațiile din care fac parte, către furnizorul local de căldură, SC Termo Craiova SRL. Temperaturile exterioare au scăzut cu multe grade în ultimele zile, ajungând noaptea până la 4-5 grade Celsius, și odată cu ele și temperaturile din apartamentele lăsate în frig de Termo. Este o situație dramatică mai ales pentru craiovenii care sunt bun-platnici, fiindcă au rămas cu facturile plătite și cu casele înghețate din cauza vecinilor restanțieri. Oamenii au apelat la tot felul de surse de încălzire: radiatoare, aeroterme, aragaz, cu care încălzesc cel mult o cameră a locuinței. „Nu am căldură, deși sunt cu plățile la zi. Am mers peste tot: la asociație, la Serviciul asociații, la primărie, la Termo, la Protecția Consumatorului, dar nu am rezolvat nimic. Cei de la asociație nu ne-au spus nimic. Am ajuns să încălzesc apartamentul cu un radiator electric, pe care îl mut dintr-o cameră în alta. În bloc avem trei vecini cu datorii foarte mari, dar nu este treaba mea să recuperez datoriile. Cei de la asociație trebuie să se mai ridice de pe scaun, să se ducă la ușa restanțierilor, să-i someze! Știau de la Termo că vom avea căldura sistată, ce au făcut ei între timp? Sunt proprietari cu 20.000 de lei datorie care și-au montat centrală și nu-i mai interesează. Ei au căldură, iar noi stăm în frig. Nu știu ce vom face în această iarnă!“, spune Maria Piculeață, proprietar în blocul D7.
În acest timp, Termo și primăria îi invită la discuții pe reprezentanții proprietarilor, somându-i să plătească măcar o parte din sumele datorate. În caz contrar, măsurile vor fi dintre cele mai dure, iar unii dintre craioveni vor fi condamnați să-și petreacă iarna în frig. „Mâine (astăzi – n.r.) voi avea o întâlnire cu asociațiile care nu au plătit nici măcar 10% din datoria către furnizorul de căldură al orașului și vom lua măsurile cele mai dure“, a spus viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, fără să facă precizare despre ce măsuri este vorba.

Rămân în frig până la plata datoriilor

Cu toate că ne aflăm în ultima lună de toamnă și frigul este tot mai accentuat, locatarii din asociații precum Bloc 1 Dâmbovița, Bloc 161 Craiovița Nouă, 4 Mareșal Antonescu, 7 Rovine, 14 Romanescu și 12 Valea Roșie nu primesc căldură și apă caldă. Numărul asociațiilor de proprietari care au avut sistate aceste utilități a fost mult mai mare, dar pentru că și-au mai plătit din restanțe au beneficiat de o repornire provizorie a sistemului de încălzire.
„Au sistată căldura și apa caldă Asociația Bloc 1 Dâmbovița, Asociația 161 Craiovița Nouă, două scări din Asociația 7 1 Mai, Asociația 14 Romanescu, Asociația 3 George Enescu este fără apă caldă, în Asociația 4 Mareșal Antonescu șase scări nu au apă caldă și căldură, Asociația 7 Rovine (o scară), Asociația 8, trei scări din Asociația 11 din 1 Mai și Asociația 9 Rovine. Au primit căldură doar asociațiile de proprietari care au plătit măcar 70%-80% din factura curentă și ceva din restanțele vechi. Menționez că repornirea sistemului în cazul acestora este totuși provizoriu. Dacă nu plătesc până la 30 noiembrie sau 31 decembrie, așa cum s-au angajat față de noi, vom sista din nou serviciul. Asociația 12 Valea Roșie a fost debranșată cu două zile în urmă, fiindcă din cele 25.000 de lei datorate au plătit în 2017 doar 600 de lei“, a precizat Sorin Iordache, director economic la SC Termo Craiova SRL.

Condiții ca în perioada comunistă

În Blocul 1 Dâmbovița, din cartierul George Enescu, locatarii trăiesc ca în perioada comunistă, fără gaze, fără căldură, fără apă caldă. Imobilul insalubru este un fost cămin de nefamiliști cu băi comune și bucătării asemenea, cufundat în prezent în frig. Asociația nu și-a mai plătit datoriile către Termo din anul 2014, înregistrează un debit de peste 200.000 de lei și sunt slabe șanse de recuperare. Locatarii spun că se descurcă greu. „Nu avem căldură pentru că sunt mulți datornici. Eu îmi plătesc întreținerea și am ajuns să mă încălzesc cu radiatoare electrice, cu o aerotermă. Nu avem nici gaze, ne descurcăm cu butelia. Asociația spune că nu are ce să facă. Au zis că merg cu restanțierii în instanță și acum susțin că durează mult timp în instanță“, a declarat Teodor Florescu, proprietar în Blocul 1 Dâmbovița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS