14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMașinile parcate ilegal vor fi ridicate și în Slatina, de la începutul anului viitor

Mașinile parcate ilegal vor fi ridicate și în Slatina, de la începutul anului viitor

Regulamentul de ridicare, transport, depozitare și restituire a autovehiculelor parcate ilegal, supus transparenței în vară și retras, a revenit pe site-ul Primăriei Slatina, alături de un altul, care vizează mașinile aflate în stare de degradare, abandonate pe domeniul public.
Cele două documente au fost postate vineri, 3 noiembrie, pe site-ul Primăriei Slatina, fiind supuse procedurii de transparență, după care vor fi aprobate prin hotărâre de consiliu local.
Regulamentele fac referire la condițiile în care se va proceda la ridicarea autovehiculelor parcate ilegal în municipiul Slatina sau abandonate pe domeniul public, fiind descrisă, cel puțin în cazul mașinilor fără stăpân, pe larg procedura.
Conform acesteia, pe mașina abandonată se lasă mai întâi o somație, proprietarul fiind înștiințat că are la dispoziție zece zile să ridice mașina aflată în stare de degradare și despre care cel puțin doi martori spun că se află de vreme bună pe acel amplasament. După cele zece zile, dacă nimic nu se întâmplă, proprietarul, identificat de primărie, va fi somat nominal, somația fiind transmisă prin poștă, cu confirmare de primire. De la primirea acesteia mai pot trece cinci zile, după acest interval putând fi emisă dispoziția primarului prin care mașina este declarată abandonată, iar Direcția Administrarea Străzilor și Iluminat Public o poate ridica. Chiar și după ridicare, deși mașina intră de drept în proprietatea municipiului, proprietarul se poate adresa cu o contestație în contencios administrativ sau pur și simplu se poate prezenta să ridice mașina. Pentru a-și recupera rabla va fi nevoit, însă, să achite amenda pentru abandonul autovehiculului și taxele impuse de primărie pentru ridicare și depozitare. Taxa primăriei a fost fixată în regulament la 200 de lei dacă proprietarul se prezintă în 24 de ore, în caz contrar celor 200 de lei adăugându-li-se câte 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
Deloc mici vor fi taxele pentru recuperarea autovehiculelor ridicate pentru că au fost parcate ilegal. Persoanele fizice vor putea să revendice autovehiculul după plata unei taxe de 350 de lei (în primele 48 de ore), pentru ficare zi care trece fiind percepută o taxă suplimentară de 50 de lei. Tariful inițial este dublu, în schimb, pentru autovehiculele aparținând persoanelor juridice, taxa pentru zilele în plus este tot de 50 lei/zi. Valoarea maximă la care se poate ajunge este de 700 de lei în cazul persoanelor fizice și 1.400 de lei în cazul persoanelor juridice.
În vară, municipalitatea le propunea slătinenilor să-și spună părerea și cu privire la alt regulament, de închiriere a locurilor de parcare din municipiul reședință de județ, proiect la care, însă, s-a renunțat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS