10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProtest pentru salvarea Defileului Jiului

Protest pentru salvarea Defileului Jiului

Protestul a avut loc sâmbătă şi duminică
Protestul a avut loc sâmbătă şi duminică

Mai multe asociații ale caiaciștilor din România și societăţi care organizează activități de rafting au protestat la sfârşitul săptămânii trecute în Parcul Naţional „Defileul Jiului“, de pe raza judeţului Gorj. Peste 15 persoane cu echipamente pentru rafting şi afişe au protestat împotriva amenajării hidrotehnice a râului Jiu, unde se află în construcţie două hidrocentrale cu aducţiune subterană. Potrivit proiectului, Jiul ar urma să fie captat printr-un tunel, debitul fiind micşorat de aproape şase ori. Proiectul hidrocentralei a fost blocat recent de o decizie a Curții de Apel București care stabilește faptul că Garda de Mediu are tot dreptul de a cere revizuirea studiului de mediu al viitoarei hidrocentrale Bumbești Livezeni. Caiaciştii şi practicanţii de rafting au anunţat că vor reveni în Defileul Jiului pentru a organiza proteste împotriva realizării hidrocentralelor care vor afecta râul, flora şi fauna din Parcul Naţional Defielul Jiului.

Petiţie online

Şi organizaţiile de mediu încearcă să salveze Parcul Naţional „Defileul Jiului“, prin lansarea unei petiţii, care să blocheze punerea în funcţiune a celor două microhidrocentrale, de la Dumitra şi de la Bumbeşti Jiu. Călin Dejeu, unul din iniţiatorii demersului, doreşte să strângă un total de 30.000 de semnături. Petiţia intitulată „Opriți distrugerea Defileului Jiului!“ va fi trimisă către: Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, ministrul mediului, Guvernul României, CSAT, CSM, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului. Porivit iniţiatorului campaniei, după ce vor fi puse în funcţiune cele două hidrocentrale, un total de 33 km de curs de râu vor dispărea. Jiul, pe toată lungimea din defileu, va deveni o amintire. „Acesta va fi înlocuit cu un firicel jalnic de apă, pierdut printre pietre. În 2016, după patru ani de sistare, au fost reluate “lucrările” la cel mai devastator pentru natură proiect implementat în țară în ultimii 27 de ani. Defileul Jiului este protejat de lege, fiind declarat şi parc naţional, şi sit Natura 2000. Proiectul sinistru presupune ghilotinarea cursului Jiului printr-un baraj la Livezeni, de unde apa este deviată prin tunel până la ieşirea din defileu. Mai mult, la treimea defileului fac alt baraj, care să stoarcă şi să trimită spre aducţiune şi puţina apă adunată pe prima treime a defileului. Şi râul Bratcu, o perlă ascunsă a parcului, va fi deviat. Pârâul Dumitra, care încă adăposteşte specii protejate de peşti, va fi și deviat şi regularizat până la distrugerea completă a cursului inferior. Prin urmare, reţeaua hidrografică a parcului naţional va fi nimicită. Se adaugă defrişări, drumuri industriale, un alt pod, şantiere, utilaje care poluează şi tulbură ani în şir liniştea naturii, ferestre de atac… Întrucât, din 16.01.2016, distrugerea apelor, a fondului piscicol și forestier, reprezintă amenințări la adresa securității naționale, iar instituțiile sesizate refuză să aplice legea, este necesară intervenția CSAT pentru stoparea lucrărilor ilegale din Defileul Jiului. Denunțul cu privire la infracțiunile din Defileul Jiului a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București cu nr. 2769/VIII/1/2015 în 17.11.2015. De atunci, nu doar că nu a fost nimeni tras la răspundere, dar activitatea infracțională în curs a continuat și s-a amplificat fără ca procurorii să intervină. În aceste circumstanțe, extrem de grave, solicităm o anchetă a CSM. Solicităm Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului să ancheteze acest caz“, potrivit lui Călin Dejeu. Potrivit coordonatorului campaniei, în Parcul Naţional „Defileul Jiului“ încă se mai regăsesc păduri virgine, iar acestea sunt protejate de lege. Reprezentanţii Hidroelectrica au anunţat, legat de investiţiile din Defileul Jiului, că vor fi respectate normativele în vigoare şi va fi asigurat debitul necesar pentru râul Jiu, începând din zona captării.

Când va fi gata proiectul

Este de amintit că la finalizarea proiectului, centralele Dumitra și Bumbești-Jiu vor avea o putere instalată totală de 65 MW și un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totală a investiției se ridică în total la 230 de milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor fiind în prezent de peste 85%. În urmă cu doi ani au fostt alocate fonduri pentru finalizarea hidrocentralelor. Un secretar de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, a fost prezent în luna septembrie în Defileul Jiului şi a anunţat că se înregistrează întârzieri la execuţia ultimelor lucrări care mai sunt de efectuat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS