17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPedepse cu suspendare pentru luare și dare de mită

Pedepse cu suspendare pentru luare și dare de mită

Potrivit anchetatorilor, un bărbat de 40 de ani a încercat să mituiască un polițist cu 100 de euro și două sticle de whisky
Potrivit anchetatorilor, un bărbat de 40 de ani a încercat să mituiască un polițist cu 100 de euro și două sticle de whisky

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să condamne la trei ani de închisoare cu suspendare un agent din cadrul Postului de Poliție Verbița, acuzat că a primit șpagă 150 de lei. În schimbul banilor, polițistul urma să „ierte“ un bărbat depistat transportând lemne pentru care nu avea acte de proveniență. Tot săptămâna trecută, un doljean acuzat că a încercat să mituiască un polițist a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
Agentul de poliție Ștefan Popîrțan, de 25 de ani, a intrat în atenția ofițerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj în urma unui denunț, depus de un bărbat din comuna Verbița.
Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii decembrie 2016, agentul Popîrțan l-a depistat pe denunțător în timp ce transporta o cantitate de lemne fără să deţină documente de provenienţă. Pentru a nu-l amenda și a nu dispune confiscarea căruței, polițistul i-ar fi cerut bărbatului diverse sume de bani. În final, agentul de poliție a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 150 de lei de la denunțător. Astfel, anchetatorii au stabilit că agentul Popîrțan „l-a abordat în mai multe rânduri pe denunţător, ultima dată în ziua de 14.01.2017, ocazie cu care i-a solicitat din nou bani, stabilind să se întâlnească două zile mai târziu, pentru remiterea sumei pretinse. Ca urmare, persoana respectivă a formulat un denunţ în baza căruia s-a organizat activitatea de prindere în flagrant a agentului de poliţie, după ce primise suma de 150 de lei de la denunţător“.
După ce a fost prins în flagrant, polițistul a fost audiat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a hotărât să-l rețină pe o perioadă de 24 de ore. O zi mai târziu, pe 17 ianuarie, inculpatul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă instanța de judecată a respins solicitarea procurorilor și a dispus arestarea la domiciliu a polițistului.
Ulterior, pe 1 februarie, inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, iar săptămâna trecută, pe 2 noiembrie, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea tribunalului nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova de inculpat și procurori.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, agentul Popîrțan a fost suspendat din funcție încă de pe data de 17 ianuarie.

Condamnat pentru mituirea unui polițist cu 100 de euro și două sticle de whisky

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, tot pe 2 noiembrie, să condamne la doi ani de închisoare cu suspendare un doljean de 40 de ani, acuzat că a încercat să-l mituiască pe șeful de post din localitatea Coțofenii din Dos cu 100 de euro și două sticle de whisky.
Potrivit anchetatorilor, pe data de 17 iulie, agentul Robert Craiu, șeful Postului de Poliție din Coțofenii din Dos, a anunțat ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj despre faptul că un bărbat încearcă să-l mituiască.
Este vorba de Emil Minea, de 40 de ani, din localitate, care fusese depistat cu o zi în urmă într-un autoturism cu care erau transportați 39 de litri de motorină şi 11 saci cu îngrăşământ chimic, bunuri sustrase de la Sere Ișalnița. „Pentru a nu se întocmi dosar penal pentru infracţiunea de furt, Emil M., pasager în autoturism şi angajat al societăţii comerciale, i-a oferit agentului de poliţie sume de bani şi băuturi alcoolice, ofertă respinsă de acesta“, au precizat anchetatorii. Ulterior, suspectul s-a prezentat la postul de poliție și i-a promis din nou agentului Craiu suma de 100 de euro și două sticle de whisky, precizând că se va întoarce mai târziu cu bunurile și banii. Între timp, polițistul a anunțat ofițerii anticorupție, care au organizat o acțiune de prindere în flagrant chiar în sediul postului de poliție. „Emil M. a fost prins imediat după ce, în sediul Postului de Poliţie, i-a oferit polițistului suma de 100 de euro şi două sticle de băuturi alcoolice, solicitându-i acestuia să nu se efectueze cercetări cu privire la infracţiunea de furt constatată anterior“, au mai reținut procurorii doljeni.
Minea a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, iar joi, pe 2 noiembrie, a și fost condamnat. Inculpatul a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru fapta sa și a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Coţofenii din Dos. De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 100 de euro şi a două sticle de whisky marca J.B. Sentința Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel de inculpat și procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS