17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, pe primul loc pe țară la numărul de câini ce trebuie vaccinați antirabic

Doljul, pe primul loc pe țară la numărul de câini ce trebuie vaccinați antirabic

Medicii veterinari din județul Dolj au demarat în luna octombrie campania de vaccinare antirabică la câini şi pisici. Județul nostru se află pe primul loc pe țară în ceea ce privește numărul de câini care trebuie vaccinați în această perioadă. E vorba de 120.000 de patrupede, ce trebuie imunizate la virusul turbării în această campanie.

Medicii veterinari din județul Dolj au demarat campania de vaccinare antirabică la câini
Medicii veterinari din județul Dolj au demarat campania de vaccinare antirabică la câini

În această perioadă, medicii veterinari din județul Dolj se află în plină campanie de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor cu stăpân, în vederea imunizării lor la virusul turbării. Campania a debutat luna trecută, iar reprezentanții Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj spun că până la finalizarea acesteia trebuie vaccinați 120.000 de câini. Această cifră plasează județul nostru pe primul loc în țară. „După ultimele catagrafii făcute de colegii din teritoriu, la nivelul județului Dolj avem un efectiv de 100.000-120.000 de câini. Sunt județe cu 30.000 de câini, cu 50.000, chiar și cu 80.000, dar noi avem 120.000 de câini, iar volumul de muncă este destul de mare. Este foarte important ca oamenii să prezinte animalul la vaccinare, adică să lase liber accesul colegilor medici și tehnicieni pentru această vaccinare, deoarece efortul lor este destul de mare“, a spus Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj.

„Nu vaccinăm animale neidentificate“

Reprezentanţii DSVSA Dolj atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă rabia și le recomandă proprietarilor să își vaccineze patrupedele. Vaccinul se face anual, iar costul lui este suportat de stat, însă de el pot beneficia doar câinii microcipați. Cine vrea să-și microcipeze câinele (acțiune obligatorie, potrivit legii) trebuie să achite între 7 și 15 lei. „Rabia este o boală transmisibilă atât între animale, cât și de la animal la om, și, fiind o zoonoză, noi îi acordăm importanţa cuvenită, astfel încât să putem pune la adăpost întreg efectivul receptiv la această boală și să încercăm să avem cât mai puține cazuri. Câinele și pisica sunt foarte receptivi la virusul rabic. În condițiile în care ar lua contact cu un animal sălbatic, boala este fără tratament. Dacă respectivul animal zgârie sau muşcă un cetățean, iar acesta nu și-a luat măsuri, se poate ajunge și la deces. În ultimul timp, incidența rabiei a scăzut și noi punem acest lucru pe seama faptului că, de vreo câțiva ani, vaccinăm cu momeli vaccinale la vizuină și vulpile din mediul silvatic și constatăm o incidență scăzută a rabiei atât în mediul silvatic, cât și în cel domestic. Atât costul vaccinului, cât și manopera sunt suportate de statul român. Rămâne pentru cetățean prețul microcipului, care este destul de accesibil, cuprins între 7 și 15 lei. Mai trebuie plătită seringa, dar prețul este infim, deci nu e o presiune atât de mare pe proprietarii de animale. Ne referim aici la proprietarii de animale din mediul rural. Cei din oraș merg la cabinet și vaccinează animalele în mod privat, dar și acelea trebuie identificate prin microcipare pentru că nu vaccinăm animale neidentificate. În Craiova există un cabinet, pe Brestei, care are concesionată această activitate. Veterinarul care are acest cabinet vine la domiciliul cetățenilor și face gratuit vaccinul antirabic, în timpul campaniei. Cei care optează însă să meargă la alte cabinete, vor fi nevoiţi să achite contravaloarea vaccinului“, a mai spus Butaru.
Reprezentanţii DSVSA spun că există și oameni care, din diverse motive, nu prezintă animalele la vaccinare și avertizează că legislaţia prevede amenzi pentru cei care nu îşi înregistrează câinii. „Există și posibilitatea constrângerii, dar nu vrem să ajungem acolo pentru că, dacă un cetățean nu are 15 lei să își plătească microcipul și seringa, nu are rost să îi dăm 600 de lei sau 2.000 de lei amendă. Sperăm să nu ajungem la situația aceasta și îi îndemnăm pe oameni să își vaccineze animalele“, a mai spus Butaru.
Campania de vaccinare antirabică se va încheia în luna februarie a anului viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS