24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând ceri reducerea impozitului, Primăria Craiova îți impune majorare

Când ceri reducerea impozitului, Primăria Craiova îți impune majorare

După ce unii cetățeni au mers și au depus cereri la registratura DIT Craiova, solicitând reducerea impozitului pe locuință, ei s-au trezit că funcționarii l-au majorat
După ce unii cetățeni au mers și au depus cereri la registratura DIT Craiova, solicitând reducerea impozitului pe locuință, ei s-au trezit că funcționarii l-au majorat

După ce municipalitatea le-a încasat ilegal ani de-a rândul mai mulți bani la impozitul pe locuință, sute de craioveni au mers la Primăria Craiova să depună cereri pentru scăderea acestuia și aplicarea prevederilor Codului fiscal, de a reduce valoarea impozabilă a clădirilor, în funcție de anul construirii acestora. Dar, surpriză! În loc de reducerile cuvenite prin lege, unii dintre ei s-au ales cu majorări ale impozitului. Culmea, primăria le-a calculat inclusiv penalități de întârziere pe cinci ani în urmă. Iată cum a crescut primăria din pix impozitele a sute de craioveni.

Primăria Craiova a încasat ilegal ani de-a rândul impozite în plus de la craioveni, prin faptul că nu a aplicat tuturor celor care ar fi trebuit reducerile de impozit cuvenite, stabilite prin Codul fiscal, în funcție de vechimea blocului. Dacă imobilul este mai vechi de 30 de ani, atunci valoarea impozabilă a apartamentului trebuie să scadă cu 10%. Dacă clădirea e mai veche de 50 de ani, atunci valoarea impozabilă la care se calculează impozitul pe locuință trebuie să scadă cu 30%, iar dacă locuința este mai veche de 100 de ani, atunci valoarea impozabilă scade cu 50%. Aceleași reduceri ar fi trebuit aplicate și la case. GdS a descoperit că în toți acești ani, Primăria Craiova nu a aplicat majorității craiovenilor reducerile de impozit oferite din lege, ci le-a încasat oamenilor bani în plus. La nivelul Craiovei suma încasată în plus a fost estimată de GdS la 1,5 – 2 milioane de euro, prin evidențierea în deciziile de impunere trimise la domiciliul craiovenilor a unor ani de construcție ireali, în special din 1990 încoace, astfel că în actele primăriei blocurile nu ar fi atât de vechi cât sunt în realitate, ci aproape toate blocurile din municipiu figurau ca fiind aproape noi. Potrivit legislației fiscale, banii încasați necuvenit de municipalitate trebuie returnați pe cinci ani în urmă, conform perioadei de prescripție legale, doar dacă cetățenii păgubiți depun cereri de recuperare a sumelor, la Registratura Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, respectiv la sediul de la Piața Centrală. Numai că, Primăria Craiova a folosit o găselniță fiscală pe care până anul acesta nu s-a sinchisit nici un funcționar de la DIT Craiova să o folosească și în loc să le aplice tuturor celor care au cerut reducerea impozitelor, ca urmare a vechimii corecte a clădirii, la unii cetățeni le-a majorat impozitele. Pentru cei mai mulți dintre cei care au solicitat restituirea banilor, primăria le-a rambursat impozitele încasate necuvenit sau le-a compensat cu alte obligații viitoare, conform legislației fiscale.

Nu doar că li s-a majorat impozitul, dar oamenii au de plată și penalități de întârziere

Iată ce spun cifrele. Primăria Craiova a emis 1.550 de decizii de impunere în cursul anului 2017, fie ca urmare a cererilor de reducere a impozitului, depuse de 961 de craioveni, fie ca urmare a calculelor făcute din oficiu de municipalitate, pentru reducerea impozitului pe clădiri. Totuși, câteva sute de craioveni care au cerut reducerea impozitului, conform prevederilor Codului Fiscal, au fost surprinși să primească acasă decizii de majorare a impozitului pe clădiri. Unii dintre ei spun că Primăria Craiova le-a trimis majorările pe ultimii cinci ani și le-a calculat și majorări de întârziere pe fiecare an, fără să îi fi informat vreodată că ar avea sume de plată în plus. După ce GdS a întrebat de situație, Primăria Craiova recunoaște că din cele 1.550 de decizii de impunere emise în plus anul acesta, în 331 de cazuri s-au majorat impozitele. Nici vorbă de diminuare, așa cum spune legea fiscală.

Craiovenii se simt păcăliți: „Mi-au calculat impozit mai mare fără nici o explicație“

Nicolae Udriște își plătește an de an impozitul pe locuință până la 31 martie, fără nici o întârziere, în suma calculată de primărie, prin intermediul DIT Craiova. Apartamentul său este în suprafață de 58,06 metri pătrați, iar această suprafață reiese chiar din declarația depusă la primărie pe 13.01.1999, act din care mai reiese și anul real al construirii blocului, respectiv 1972 (conform copiei de pe acel act, pe care craioveanul a adus-o la GdS). „Am cerut la primărie reducerea de impozit, conform vechimii blocului. Pe 4.08.2017 mi-au calculat impozit mai mare fără nici o explicație. Mi s-a calculat impozit de 547 de lei, față de 391 de lei, cât plăteam până acum, și majorări de 122,16 lei, tot fără nici o explicație. Am depus la DIT procesul-verbal de recepție din care rezultă că blocul a fost construit în 1972“, ne-a sesizat la redacție craioveanul.
„Am solicitat Administrației Financiare (DIT Craiova – n.r.) să-mi aplice reducerea de impozit de 10%, conform Legii nr. 227/2015, pentru apartamentul care are vechimea de peste 30 de ani. Și în loc de reducere am primit majorare de impozit de 309 lei. Așa s-a întâmplat cu mai mulți cetățeni din cartier, care nu au primit scădere de impozit, ci majorare, cu sume între 200 și 500 de lei“, a spus Mihail Antonescu. Locuința sa figura în actele primăriei ca fiind de 66,09 metri pătrați, iar anul real al construirii blocului a fost 1972. Cei doi craioveni au precizat că nici un funcționar al primăriei nu s-a deplasat la adresele lor de domiciliu să vadă apartamentele și să calculeze suprafețele.

Primăria Craiova spune că a inclus balcoanele la calculul impozitului

Întrebați de GdS de ce le-au operat craiovenilor majorări de impozite, din moment ce ei ceruseră reduceri, potrivit legii, primăria a răspuns, fără să arate exact cum a găsit suprafețele în plus la apartamentele cetățenilor: „La solicitările contribuabililor, depuse la Registratura instituției, s-a rectificat anul construirii, acolo unde a fost cazul, în baza documentelor justificative depuse de contribuabili, rezultând și situații în care s-au identificat suprafețe în plus sau în minus, pentru care s-a procedat la rectificarea rolului fiscal“.
Reprezentanții Primăriei Craiova încearcă să dreagă busuiocul, spunând că au inclus balcoanele în calculul impozitului pe clădiri, fără să poată justifica exact ce i-a reținut să nu le includă până acum la calculul impozitului, ci le-au fost operate modificările acestea tocmai cetățenilor care și-au cerut drepturile legale, respectiv cele de reducere a impozitului pe locuință și numai după ce ei au depus cereri de recalculare a impozitului pe proprietate. „Având în vedere prevederile legale, pentru balcoanele la care s-au efectuat modificări, în sensul închiderii acestora, acestea nu mai sunt considerate balcoane, așa cum sunt prevăzute la art. 11, litera. d) din HG 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal – «balcon: platformă cu balustradă pe peretele exterior al unei clădiri, comunicând cu interiorul prin una sau mai multe uși», ci încăperi cu elemente structurale de bază, pereți și acoperiș, indiferent de materialele din care sunt construite“, se arată în răspunsul transmis de primărie către GdS.
Primăria le calculează retroactiv impozit pe clădiri incluzând și balcoanele și pe baza prevederilor din vechiul Cod fiscal. Municipalitatea justifică faptul că potrivit actualului Cod de procedură fiscală, art. 110, „dreptul organului fiscal de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de cinci ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel“. Conform vechiului Cod fiscal, valabil până la 1.01.2016, „în cazul clădirilor care nu pot fi efectiv măsurate pe conturul exterior al pereților, suprafața secțiunii unui nivel reprezintă suma suprafețelor utile ale tuturor încăperilor, inclusiv ale suprafețelor balcoanelor și a logiilor (…) adunând și suprafețele de deservire comună“.

Primăria le-a mărit impozitul din pix, fără să verifice la fața locului

În momentul în care craiovenii au cerut reducerea impozitului, ca urmare a aplicării prevederilor de reducere a masei impozabile ca urmare a vechimii blocului, ei au dus la DIT Craiova actele din care să rezulte anul construirii blocurilor, inclusiv schițele inițiale, proiectele și proiectele tehnice sau contractele de vânzare-cumpărare. Numai că angajații Fiscului local (adică ai DIT Craiova) nu s-au deplasat la fața locului să mai verifice în mod real situația, ci au făcut calculele din birou, majorând impozitele oamenilor prin includerea balcoanelor la calculul impozitului. Totuși primăria avea la dosarul fiscal al fiecărui craiovean actele care să arate dimensiunea, suprafața reală a fiecărui imobil, a fiecărui apartament. De ce nu i-a impozitat pe contribuabili până acum corect, la suprafața exactă a locuinței? Primăria recunoaște că exact așa a procedat: „La fiecare cerere a contribuabililor au fost verificate atât documentele existente la dosarele fiscale, cât și cele prezentate de contribuabili, efectuându-se în evidențele fiscale toate modificările necesare, acolo unde a fost cazul. Despre toate modificările, atât în plus, cât și în minus, contribuabilii au fost informați, prin transmiterea către aceștia a deciziilor de impunere“. Numai că acele decizii de impunere ce stabilesc sume în plus au fost trimise pe cinci ani în urmă, iar craiovenilor respectivi li s-au calculat inclusiv majorări de întârzieri și penalități.
Rămân în aer e serie de întrebări, la care municipalitatea a evitat răspunsul direct. De ce nu a efectuat din timp primăria aceste modificări de impozit, din moment ce prevederea privind suprafața balcoanelor exista în Codul fiscal vechi și în cel nou? De ce le calculează penalități proprietarilor de imobile acum pe cinci ani în urmă, din moment ce funcționarii de la DIT Craiova nu le-au calculat niciodată impozit la suprafața locuinței cu tot cu balcon și nici nu i-au înștiințat pe oameni până acum de faptul că impozitul anual este mai mare decât li se calcula lor an de an? De ce li se calculează cetățenilor penalități de întârziere, dacă greșeala este a angajaților primăriei care stabilesc cuantumul impozitelor? Oamenii întreabă și de ce nu li s-au acordat reducerile de impozit, în conformitate cu reducerea prin lege a valorii impozabile cu 10%, 30% sau 50%, în funcție de vechimea blocului și nici măcar nu li s-a comunicat dacă aceste reduceri au fost incluse în trecut în impozitele stabilite până în acest an sau nu.

Ce sume încasate în plus de primărie au fost restituite cetățenilor

Până spre finalul lunii august, în baza solicitărilor venite de la cetățeni și a informațiilor primite de la asociațiile de proprietari s-au introdus în evidența fiscală a DIT Craiova anul real al construirii blocurilor pentru 1.629 de scări de bloc, conform răspunsului transmis de primărie către GdS.
Primăria Craiova informează că sumele încasate în plus și restituite până spre finalul lunii august au fost de 81.043 de lei, din care suma restituită ca urmare a asocierii modificărilor cu actualizarea anului de construire a blocurilor a fost de 25.349 de lei. Dacă craiovenii cer restituirea sumelor încasate necuvenit pe cinci ani în urmă, atunci banii trebuie restituiți de DIT celor pe care i-au păgubit, în conformitate cu articolul 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Dacă modificarea anului construirii blocului s-a făcut din oficiu, atunci suma rezultată în plus va fi compensată cu alte obligații fiscale viitoare, conform art. 167 din Codul de procedură fiscală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS