15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSondajul săptămânii

Sondajul săptămânii

Cu sau fără repartitoare? Ce variantă este mai bună pentru proprietarii de apartamente, care sunt dezavantajele sau punctele forte ale contorizării căldurii cu repartitoare de apartament – iată ce ne-am dorit să aflăm în Sondajul săptămânii. Peste 1.600 de cititori au comentat și ne-au împărtășit opiniile și experiențele lor. Concluzia: subiectul generează controverse mari, iar oamenii sunt nemulțumiți, se cred neîndreptățiți și acuză firmele de repartitoare de abuzuri și lipsa transparenței. Oamenii sesizează nereguli mari și neconcordanțe între repartitoarele din apartamente și cele generale, montate la subsolurile blocurilor. 

Pro (64%, 1.039 Voturi)

Contra (36%, 593 Voturi)

Nicolae Pleșa :
„Cei care au avut repartitoare montate nu vor mai dori niciodată să le aibă. Când plecam la serviciu închideam (caloriferele) și plăteam mai mult decât înainte de a avea repartitoare. Persoanele de la firma respectivă nu au reușit să îmi explice de ce“.

Cătălin Voi:
„Depinde foarte mult de cât de bune sunt repartitoarele din apartament. Dacă au o clasă de precizie proastă, sunt în dezavantajul consumatorului și mai bine lipsă! Oricum, toate scările au repartitoare generale la subsol, cu o clasă de precizie mult mai mare decât repartitoarele-chinezării de calorifer. Atâta timp cât firmele bagă manoperă mare și repartitoare ieftine, e mai bine fără. Am văzut cum repartitorul general indică o valoare, iar suma de la repartitoarele din apartamente arată aproape dublu. Concluzia e evidentă“.

Marcel Stănculeasa:
„În blocul nostru nu există repartitoare și an de an am plătit mai puțin decât cei cu repartitoare, iar căldură am avut mai multdecât suficientă. Și fără grija acelei drăcii pentru care trebuie sămai plătești și firmei care le citește.

Ovidiu Nicolae:
„Și cu repartitorul închis tot plătești mai mult, întrucât agentul termic circula prin instalația blocului și este înregistrat de gigacalorimetrul din subsol. Factura totală a blocului se plătește după acest gigacalorimetru. Repartitoarele sunt o mare țeapă, distribuitorul de agent termic nu se ia după acestea. Repartitorul „este bun“ dacă în bloc mai ai vecini la paușal, întrucât aceștia sunt supraîncărcați la factură. În momentul când toate apartamentele au repartitoare, facturile sunt amețitoare, iar atunci devine mult mai rentabil la paușal, cu condiția ca toate apartamentele să nu mai aibă aceste repartitoare! Această situație am probat-o cu vecinii, dar după ce s-a izolat blocul. Jumătate din apartamente a revenit la repartitoare, iar cealaltă jumătate cu centrale termice. Acum, cei cu repartitoare umblă după semnături să-și pună centrale. Așa că repartitoarele sunt o mare țeapă! Apropo, ia vedeți cu cât la sută crește consumul de gaze în perioada rece în blocurile cu repartitoare!“.

Vasile Leontin Coica:
„Sunt proprietari care au adăugat ilegal elemenți în plus la caloriferele pe care la dețin. Atunci când au fost instalate repartitoarele, au solicitat desființarea lor. Motivul? A fost bine când se plătea în paușal, iar când au trecut pe individual plăteau foarte mult, deoarece au dispărut “sponsorii“ (ceilalți proprietari din bloc)!“.

Nera Nera:
„Normal este să se calculeze căldura la numărul de elemenți ai caloriferului. Așa, toată lumea este obligată să plătească și nu poate nimeni să mai trișeze. Cei cu repartitoare fie le scoteau, fie le închideau și consumau non-stop gazele de la bucătărie, care se plăteau la paușal, ca să încălzească apartamentul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS