6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOperațiunea „Mercur“, ținută la secret de primărie

Operațiunea „Mercur“, ținută la secret de primărie

Împrejmuirea parcării din spatele Mercur a declanșat scandalul
Împrejmuirea parcării din spatele Mercur a declanșat scandalul

Primăria Craiova a încercat să ascundă opiniei publice procesul cu CJ Dolj pentru parcarea din spatele magazinului Mercur, o afacere estimată de noi la circa 3,5 milioane de euro. În 2013, reprezentanţii municipiului susțineau că parcarea se află pe domeniul public al orașului. În 2017, și-au schimbat radical punctul de vedere, afirmând că terenul pe care funcționează parcarea este proprietate privată. Cazul nu a fost analizat pe fond de vreo instanță de judecată.  

GdS a relatat săptămâna trecută despre scandalul imobiliar de proporții în mijlocul căruia se află magazinul Mercur, cel mai cunoscut centru comercial din Craiova. Clădirea ocupă o suprafață la sol de 3.500 mp, dar în 2004 societatea care administrează magazinul a obținut de la Consiliul Județean (CJ) Dolj acte pe o suprafață dublă. Mercur SA a devenit astfel proprietară și pe parcarea din spatele clădirii, pe care magazinul o împărțise dintotdeauna cu locatarii blocurilor din zonă. Câtă vreme totul a rămas în acte, a fost liniște. În 2012 însă, Mercur SA a împrejmuit terenul cu stâlpișori antiparcare și a montat acolo o barieră. Din acel moment, a început scandalul. Locatarii au făcut sesizări către primărie, arătând că parcarea aparține domeniului public al Craiovei. Municipiul și-a însușit punctul lor de vedere, cerând CJ Dolj să anuleze parțial actul de proprietate al Mercur SA. Refuzată, primăria a dat consiliul județean în judecată, arătând că parcarea figurează ca domeniu public al orașului, atestat prin două hotărâri de guvern (HG nr. 965/2002 și HG nr. 141/2008). Prin urmare, terenul pe care se află parcarea nu putea ajunge în proprietatea privată a Mercur SA.

Misterul din spatele afacerii

Judecătorii au respins acțiunea primăriei pe procedură, fără să judece fondul problemei. Ei au argumentat că cererea de chemare în judecată a fost depusă tardiv, după opt ani de la derularea faptelor. Potrivit Legii contenciosului administrativ (Legea nr. 554/2004), primăria trebuia să ceară anularea actului de proprietate în cel mult 30 de zile de la emitere sau în cel mult șase luni de când Mercur SA și-a înscris proprietatea în cartea funciară (20 decembrie 2005). Plângerea administrativă pe care primăria o făcuse către CJ nu a fost luată deci în considerare. Nemulțumiți de soluțiile pronunțate în civil, locatarii au depus plângeri penale la DNA împotriva șefilor de la acea vreme ai județului, Ion Voiculescu și Gheorghe Barbărasă – președintele, respectiv secretarul CJ Dolj. În dosar a fost reclamat și directorul din acea perioadă al Mercur SA, Ioan Vigaru. Procurorii au clasat însă dosarul, motivând că nu au reușit să descopere vreo infracțiune de corupție.
Misterul operațiunii Mercur începe însă să se elucideze. Actul de proprietate eliberat de CJ Dolj a avut la bază o adresă din partea Primăriei Craiova (4 februarie 2004), semnată de primarul Vasile Bulucea, care informa că terenul pe care se află magazinul Mercur și alți 3.500 mp de teren învecinați unde funcționa parcarea nu aparțin domeniului public al orașului. Procurorii DNA au disjuns din dosar partea referitoare la controversata adresă, cerând procurorilor de la parchetul local să cerceteze dacă actul semnat de Vasile Bulucea fusese completat în fals. Dosarul a fost clasat de parchetul local, pe motiv că suspectul Bulucea murise în 2008. Problema de fond a rămas însă nerezolvată. Este parcarea domeniu public sau este proprietate privată?

Primăria ne-a ascuns procesul cu CJ

Jongleriile cu domeniul public al Craiovei au făcut ca administrația locală să se încurce în explicații. În 2013, atunci când a dat în judecată CJ Dolj, primăria susținea că parcarea din spatele magazinului Mercur este domeniu public. Ea a cerut chiar anularea parțială a actelor de proprietate ale Mercur SA. Pornind cercetările în aces caz, GdS a cerut primăriei documente din dosarul cu CJ. Municipalitatea a refuzat însă, invocând o dispoziție a primarului Antonie Solomon (nr. 4309/22 februarie 2011) care excepta de la liberul acces informații din „dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată și documentele ce le compun în care Instituția Primarului, Consiliul Local sau una dintre unitățile subordonate este parte“. Primăria a refuzat să ne furnizeze informațiile cerute cu toate că dosarul nu se mai afla pe rolul instanței de judecată, fiind soluționat printr-o hotărâre definitivă (3 septembrie 2014). GdS a întrebat atunci dacă terenul din str. Unirii nr. 14, care include parcarea de la originea scandalului, este domeniu public. Surprinzător, primăria a abandonat punctul de vedere din 2013, transmițând că terenul nu figurează înregistrat în inventarul domeniului public sau privat al Municipiului Craiova, fiind proprietate privată“. Oficialii s-au raportat la informațiile din cartea funciară, nemaifăcând trimitere la hotărârile de guvern privind atestarea domeniului public, pe care le folosiseră la proces. Afacerea privind terenul estimat de noi la 3,5 milioane de euro pare îngropată. Asta dacă locatarii din zonă nu decid să deschidă un nou proces pentru declararea „nulității absolute a actului juridic“, în speță a certificatului de atestare a dreptului de proprietate deținut de Mercur SA. O astfel de acțiune judiciară este imprescriptibilă și ar avea șanse de reușită dacă reclamanții demonstrează că actul care a stat la baza certificatului emis de CJ Dolj (controversata adresă semnată de Vasile Bulucea) a fost completat în fals, adică atesta o situație nereală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS