3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIluminatul ornamental de sărbători, în pericol să nu se mai realizeze

Iluminatul ornamental de sărbători, în pericol să nu se mai realizeze

Bradul de Crăciun de la Târgu Jiu valorează 100.000 de euro şi riscă să rămână în depozit
Bradul de Crăciun de la Târgu Jiu valorează 100.000 de euro şi riscă să rămână în depozit

Primăria Târgu Jiu nu are încă o firmă autorizată cu ajutorul căreia să realizeze iluminatul ornamental de sărbătorile de iarnă. În urma scandalului privind achiziţia de ornamente, considerată nelegală de un raport al ANAF, funcţionarii primăriei suflă acum şi în iaurt, de teamă să nu fie prinşi pe picior greşit de organele de control. Excesul de zel a făcut să nu fie încă organizată licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de montare a echipamentelor de iluminat ornamental pentru sărbătorile de final de an. Astfel, licitaţia este programată abia la finalul acestei luni, respectiv în data de 30 octombrie. În tot acest timp, în alte oraşe lucrările de împodobire a străzilor şi a cartierelor au început de mult. De altfel, şi la Târgu Jiu instalarea ornamentelor de iarnă a debutat anul trecut la jumătatea lunii octombrie Punerea în funcţiune a instalaţiilor a avut loc în fiecare an pe 1 decembrie, de Ziua Naţională.

Şi mai devreme în alte oraşe

Având în vedere că este vorba de zeci de kilometri de ghirlande luminoase, este nevoie de timp pentru montarea lor. Pentru împodobirea oraşului de sărbători, Primăria Târgu Jiu a alocat suma de 126.347 de lei. Este vorba exclusiv de instalarea de echipament de iluminare stradală: „Contractul are ca obiect lucrări de montare a echipamentelor de iluminat ornamental conform caietului de sarcini. Echipamentele sunt în proprietatea municipiului Târgu Jiu şi vor fi puse la dispoziţia executantului în vederea montării. Data punerii în funcţiune a echipamentelor este 1.12.2017 pentru zona Victoria Centru şi 20.12.2017 pentru celelalte străzi din municipiu. Valoarea estimată fără TVA: 126.347 de lei“, potrivit Primăriei Târgu Jiu. Durata de execuţie a lucrărilor: 45 de zile de la semnarea contractului.

Vor trebui să monteze şi noaptea

Misiunea va fi aproape imposibilă pentru firma care va câştiga contractul, având în vedere că anumite operaţiuni pot fi executate numai noaptea, după ce troleibuzele şi autobuzele nu mai circulă. Trebuie amintit faptul că în urma unui contract dubios de achiziţii care a vizat cumpărarea de echipamente de iarnă pentru împodobirea oraşului în 2011, mai mulți directori din Primăria Târgu Jiu s-au ales cu dosar penal. Acesta a fost iniţial instrumentat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, după care procurorii târgujieni şi-au declinat competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Între timp, primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a devenit senator şi cauza a devenit de competenţa unei instanţe superioare. De asemenea, actualul primar a imputat unui număr de cinci directori din primărie sumele pe care ANAF le-a considerat prejudiciu. Este vorba de aproximativ trei milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS