6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRestanțierii rămân în frig

Restanțierii rămân în frig

În Asociația 4 Mareșal Ioan Antonescu, șapte blocuri nu au căldură
În Asociația 4 Mareșal Ioan Antonescu, șapte blocuri nu au căldură

În Craiova, furnizarea căldurii a început din această săptămână, dată fiind scăderea temperaturii exterioare. Totuși, blocurile care înregistrează mari restanțe către furnizorul de căldură al orașului, SC Termo, au rămas în continuare în frig și fără apă caldă. Operatorul le cere asociațiilor datornice să plătească măcar 10% din debite ca să beneficieze de căldură în această iarnă. Mai mult, va trece la blindare sistemului de încălzire în apartamentele cu restanțe, cu condiția să aibă acces.

Reluarea furnizării căldurii în Craiova nu s-a făcut pentru toate asociațiile de proprietari. Zeci de scări de bloc sunt și la acest moment fără căldură și apă caldă din cauza restanțelor. Sunt în această situație cinci blocuri din Asociația 11 din cartierul 1 Mai, două blocuri din Asociația de proprietari 7 Rovine, două blocuri din Asociația 83A1-83A2 din Craiovița Nouă, cinci blocuri din Asociația 7 din cartierul 1 Mai, șapte blocuri din Asociația 4 Mareșal Ioan Antonescu și lista poate continua. Cei mai vitregiți sunt proprietarii care și-au plătit întreținerea, dar nu beneficiază de utilități din cauza vecinilor care nu-și plătesc debitele sau a angajaților de la asociație. „În cazul asociațiilor cu mari restanțe către noi, furnizarea căldurii nu a fost reluată nici la acest moment. Sunt în jur de 30 de asociații care au parțial oprită căldura, adică doar la scările cu datorii mari. Un astfel de exemplu este Asociația de proprietari 14 Romanescu, care are un debit de 690.000 de lei și a plătit de la începutul anului 15.000 de lei. Am reluat furnizarea energiei termice către asociațiile și blocurile care au mai achitat din datorie, care ne-au demonstrat că au făcut toate demersurile posibile să recupereze debitele. Am fost înțelegători cu cei care au venit la discuții cu noi și și-au luat angajamentul că plătesc“, a precizat Sorin Iordache, directorul economic al SC Termo Craiova SRL.
Totodată, furnizorul de căldură al orașului a decis să treacă la blindarea rețelei de furnizare a căldurii în apartamentele care înregistrează mari restanțe la întreținerea. Este, totuși, un impediment faptul că întreruperea furnizării energiei pe apartament se poate face doar acolo unde proprietarii le permit accesul angajaților Termo. „Vom merge și pe blindarea rețelei de furnizare a căldurii în apartamentele care înregistrează mari datorii. Dar acest lucru se poate face doar acolo unde avem acordul proprietarului. Au fost cazuri când au venit și au spus că ei nu-și pot susține financiar plățile și că ne permit accesul în locuință ca să-i blindăm. Nu trebuie să sufere cei bun-platnici din cauza restanțierilor. Am avut o bătrână care locuiește într-un bloc ce nu primește căldură, a venit plângând pentru că stă în frig deși ea și-a plătit facturile“, a spus Dan Magla, director SC Termo Craiova SRL.

Căldură mai scumpă

Din această iarnă, craiovenii vor plăti mai mult pentru căldura primită de la Termo, fiindcă tariful local la energia termică facturată populației a crescut cu 7,42%, adică de la 220,5 lei/Gcalorie la 236,86 lei/Gcalorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS