6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCantina studențească de la Agronomie, lăsată în paragină

Cantina studențească de la Agronomie, lăsată în paragină

Cantina de la Agronomie a fost închisă în toamna anului 2013
Cantina de la Agronomie a fost închisă în toamna anului 2013

Cu lacătul pe ușă, infiltrații pe tavan și geamuri sparte, așa arată în prezent cantina studențească din complexul Agronomie. Aceasta a fost închisă în urmă cu patru ani, iar reprezentanții Universității din Craiova spun că pentru a o redeschide va fi nevoie de reabilitare, care se va face în funcție de fondurile pe care le vor aloca în bugetul de venituri și cheltuieli. 

Decizia de a închide cantina de la Agronomie a fost luată în toamna anului 2013, pe motiv că nu aducea profit, reprezentanții Universității din Craiova de la vremea respectivă menționând că intenționează să o includă într-un proiect de investiții pe fonduri europene.
„Se încearcă includerea cantinei de la Agronomie într-un proiect de investiții, după modelul Facultății de Drept și după modelul care se va aplica în cazul Facultății de Mecanică și al căminului 8. Se va scrie un proiect pe o linie de finanțare care se va deschide în perioada 2014-2020“, se arată în comunicatul Universității din Craiova, pe această temă. Au trecut patru ani de atunci și nu este nici un semn că s-ar face investiții din fonduri europene. Între timp, clădirea s-a deteriorat. În interior au început să apară infiltrațiile pe pereți, iar o parte din geamuri s-au spart. De altfel, pe ușile și zidurile imobilului au apărut desene, iar în spațiul verde sunt aruncate diverse resturi menajere. Actuala conducere a Universității din Craiova precizează că pentru a o redeschide va fi nevoie de lucrări de reabilitare, care să se facă din venituri proprii, nefiind prevăzută până acum finanțare. „Pentru punerea în funcțiune a cantinei de la Agronomie se are în vedere reabilitarea acestui obiectiv. Acest aspect depinde de fondurile disponibile pe care le va aloca Universitatea în bugetul de venituri și cheltuieli“, se arată în răspunsul Universității din Craiova pentru Gazeta de Sud.

Inaugurarea cantinei centrale, amânată pentru luna noiembrie

În prezent, Universitatea din Craiova are funcțională o singură cantină, cea din Căminul 14 din campusul studențesc de pe Calea București, cu toate că din 2015 s-au început lucrările de amenajare a unei alte cantine în sediul central. Valoarea contractului pentru demararea investiției a fost de 3.842.468,79 cu TVA de 24%. Finanțarea acestei investiții a fost asigurată din veniturile proprii ale universității, motivul amenajării unei cantine în sediul central fiind acela că în respectiva clădire vin zilnic 4.000 de studenți, care au cursuri în intervalul orar 8.00 – 20.00. În luna martie a acestui an, conducerea Universității din Craiova preciza că va fi dată în folosință în anul universitar 2017-2018. La începutul acestei luni, universitarii craioveni au specificat faptul că au fost terminate lucrările la respectiva cantină și sunt la stadiul de dotare cu utilajele necesare. Pe 9 octombrie, Universitatea a lansat un anunț pentru a achiziționa servicii de expertiză tehnică pentru reparațiile capitale făcute la rectorat, corpul A în vederea realizării recepției.
Termenul estimat pen-tru a da în folosință cantina din sediul central este 1 noiembrie. Creșterea numărului de cantine este solicitată și de studenții Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România la Ministerul Educației, pentru a diminua costurile cu hrana. De altfel, studenții au cerut dublarea subvențiilor acordate de stat pentru cămine și cantine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS