13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 32.000 de fermieri doljeni îşi aşteaptă avansul din subvenţii

Peste 32.000 de fermieri doljeni îşi aşteaptă avansul din subvenţii

La nivelul judeţului Dolj, peste 32.000 de fermieri ar trebui să înceapă să îşi primească banii în conturi
La nivelul judeţului Dolj, peste 32.000 de fermieri ar trebui să înceapă să îşi primească banii în conturi

Astăzi începe plata avansului subvenţiilor pentru campania din 2017. La nivelul judeţului Dolj, peste 32.000 de fermieri ar trebui să îşi primească banii în conturi. Spre deosebire de anul trecut, în acest an, numărul celor care vor primi subvenţii va fi mai mic.

Astăzi se dă startul acordării avansului din subvenţiile agricole în sectorul vegetal. Fermierii vor primi avansul din patru scheme de plată, respectiv schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, denumită plata pentru înverzire, precum şi plata pentru tinerii fermieri. Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) este de 97,24 euro/ha, mai mare decât anul trecut, când s-au acordat 96,88 euro/ha. În ceea ce priveşte plata redistributivă, agricultorii care au între unu şi cinci hectare vor primi tot cinci euro pe hectar, ca şi anul trecut, iar cei care au între 5 şi 30 de hectare vor primi 48,32 euro pe hectar, faţă de 48,85 euro pe hectar, cât s-au plătit anul trecut. Pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) se acordă 57,17 euro/ha, faţă 57,37 euro/ha, anul trecut. Plata pentru tinerii fermieri este de 24,31 euro/ha, mai mare decât în 2016, când s-au acordat 22,87 euro/ha. În primă fază, fermierii vor primi 70% din cuantumul acestor scheme de plată. La nivelul judeţului Dolj, peste 32.000 de fermieri ar urma să beneficieze de aceşti bani, ceea ce înseamnă 85% din total. „În judeţul Dolj, ar putea fi plătiţi 32.742 de fermieri, adică 85% din total. Am primit asigurări că autorizarea la plată va începe de duminică seară (15 octombrie), astfel încât banii să intre la timp în conturi. Restul până la sută la sută sunt fermieri care au fost la controlul clasic pe teren şi cel prin teledetecţie. La controlul clasic pe teren au fost 1.065 de fermieri, reprezentând cam 34.000 de parcele, un eşantion enorm. Pentru a finaliza controalele am avut nevoie de ajutorul colegilor din alte centre judeţene, dar le-am terminat în termen“, a spus Dumitru Stroe, director executiv adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj.

Doljul, locul întâi pe ţară la numărul fermierilor aflaţi la control

Anul acesta, Doljul a fost pe locul întâi pe ţară în ceea ce priveşte numărul fermierilor aflaţi la control, iar reprezentanţii APIA spun că de vină este modul cum îşi digitizează oamenii parcelele. „Fiind o rată de eroare mare, ni s-a mărit eşantionul de control. E foarte importantă digitizarea, adică alocarea foarte precisă a parcelei în blocul fizic. Degeaba lucrează terenul dacă alocarea parcelei în bloc o fac pe un teren necultivat. Există o aplicaţie în IPA online prin care îşi pot identifica foarte bine parcela. Au fost situaţii în care oamenii şi-au pierdut subvenţiile pentru că nu au fost corect digitizate“, a spus Dumitru Stroe. Acesta dă totuşi asigurări că şi fermierii aflaţi la control vor putea să îşi primească avansul din subvenţii. „Şi fermierii aflaţi la control cărora rapoartele le-au fost întocmite, operate şi verificate în baza de date pot intra la plata în avans, dar nu toţi odată. Acum lucrăm la întocmirea rapoartelor şi introducerea lor în baza de date, iar după această etapă ele trec din statusul corespunzător controlului în cel corespunzător instrumentării dosarului şi pot intra la plată“, a mai spus Stroe.
Numărul total al fermierilor doljeni care vor primi subvenţii anul acesta este de 38.117, mai mic decât anul trecut, când a fost de 39.017. „S-a micşorat numărul fermierilor, dar s-a mărit suprafaţa, ceea ce înseamnă că terenurile au început să se comaseze, să dispară din fermierii cei mici şi să se mărească numărul fermierilor mari, care au peste 50 de hectare, şi acesta este un fapt îmbucurător“, a adăugat Stroe.

Plafoanele în sectorul zootehnic

În ceea ce priveşte sectorul zootehnic, şi aici au fost stabilite plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii. Se alocă 24,08 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, peste 101 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne şi 50,78 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
Cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii prevăzute se calculează astfel prin raportarea sumelor la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine şi femele ovine sau caprine eligibile. Potrivit directorului executiv adjunct al APIA Dolj, se intrumentează dosare şi pentru fermierii din sector zootehnic, ceea ce înseamnă că şi ei îşi pot primi avansul din subvenţii. Reprezentanţii APIA dau asigurări că nu vor fi probleme cu softul. „Au fost probleme cu softul, dar s-au rezolvat pe parcurs, iar fermierii au fost autorizaţi la plată. Anul trecut a fost mai bine decât în 2015, anul acesta sperăm să fie mai bine decât în 2016. Avem calculatoarele, aplicaţia ni se pune pe calculator şi o utilizăm. Mai sunt sincope, mai ales când, la nivel naţional, toţi funcţionarii intră în aplicaţie, dar pe parcurs se remediază şi se rezolvă în timp util“, a spus directorul executiv adjunct al APIA Dolj.
Plata avansului urmează să se facă până la 1 decembrie, iar după această dată şi până în luna iunie a anului viitor fermierii trebuie să îşi primească subvenţiile în întregime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS