24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădinițe din Craiova și Argetoaia cu activitatea suspendată de DSP

Grădinițe din Craiova și Argetoaia cu activitatea suspendată de DSP

DSP Dolj a dispus suspendarea activității pentru Grădinița cu program normal nr. 7 Craiova, care funcționează în blocul S33 din cartierul 1 Mai (Foto: Lucian Anghel)
DSP Dolj a dispus suspendarea activității pentru Grădinița cu program normal nr. 7 Craiova, care funcționează în blocul S33 din cartierul 1 Mai (Foto: Lucian Anghel)

În urma controalelor făcute de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj, la unitățile de învățământ preuniversitar din Craiova și județ, s-a luat decizia de a suspenda activitatea la două grădinițe, una din Craiova și alta din comuna Argetoaia, pentru că pun în pericol sănătatea copiilor. Cu toate acestea, reprezentanții unităților școlare spun că în imobilele respective continuă activitatea cu preșcolarii, pentru că nu au alte spații în care să-i mute, dar că lucrează la revizuirea situației pentru a primi avizul de funcționare din partea DSP Dolj. Și acestea nu sunt singurele unități în care s-au găsit nereguli. În urma controalelor, s-au aplicat șapte avertismente pentru neconformități și două amenzi pentru nereguli la unitățile comerciale din interior.

Una din unitățile de învățământ pentru care reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj au decis suspendarea activității este Grădinița cu program normal nr. 7 din Craiova. Aceasta este structură a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“, dar funcționează la parterul blocului S33 din cartierul 1 Mai. Motivul principal pentru care s-a luat decizia suspendării activității este că unitatea de învățământ nu are o intrare separată de cea folosită de locatarii blocului. Managerul unității școlare, Verginica Roșca, a precizat însă că nu dispune de alt spațiu în care să mute copiii și e nevoită să-și continue activitatea în locația respectivă, dar că în paralel caută să remedieze situația. „Am fost într-o audiență la DSP Dolj pentru a cere permisiunea să ne continuăm activitate acolo, pentru că nu avem alt spațiu. Sunt trei grupe, cu 62 de preșcolari. Copiii au venit în fiecare zi la grădiniță, activitatea nu a fost întreruptă. Trebuie să găsesc soluții de remediere. Este vorba de realizarea unei intrări separate de cea a locatarilor și cred că se poate soluționa în scurt timp pentru că blocul de locuințe în care ne derulăm activitatea are două intrări. Am fost și la primărie și am găsit sprijin, cred că se va rezolva foarte repede“, a spus Verginica Roșca, managerul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova. Grădinița pentru care s-a suspendat activitatea se găsea însă pe lista unităților de învățământ cu autorizație de funcționare. „Autorizația a fost eliberată în 2014 și atunci funcționa în aceleași condiții ca și acum“, a precizat managerul.

Toalete degradate și acoperiș cu fisuri, la Argetoaia

O altă unitate de învățământ pentru care Direcția de Sănătate Publică Dolj a dispus suspendarea activității este grădinița din satul Piria, comuna Argetoaia. „La inspecția tematică s-a constatat că grupul sanitar era foarte degradat, s-au observat fisuri la acoperiș și la pereți și lipsa igienizării, lipsa apei potabile și a apei curente“, a precizat dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt în cadrul DSP Dolj.
Primarul comunei Argetoaia spune că respectiva construcție este veche și a fost supusă reabilitării cu aproximativ 17 ani în urmă. „Imobilul grădiniței este, de fapt, un local de școală cu etaj, foarte vechi. S-a făcut o reabilitare înainte de anul 2000, cu bani de la Banca Mondială, și de atunci au mai apărut probleme. Una dintre ele a fost la acoperiș, la astereală (căptușeală din lemn care susține olanele sau tabla acoperișului – n.r.), pe care au făcut-o atunci din rigips și s-a deteriorat, trebuie înlocuit cu OSB. Acum însă nu avem posibilitatea de a face acest lucru pentru că este o clădire cu etaj și ne-ar trebui un utilaj care să urce la 10-15 metri înălțime. Poate o să dăm rigipsul jos și o să lăsam așa deocamdată. O altă problemă a fost la grupul sanitar, a fost făcut tot prin Banca Mondială, dar se degrada și l-am reparat. Este poziționat în exterior, are fosă septică, dar fără apă curentă, pentru că este o zonă fără apă. Și localnicii se descurcă foarte greu, cară apa de la câțiva kilometri distanță de casă. Pentru copii însă o să aducem recipiente cu apă să se spele pe mâini. De asemenea, am făcut contract cu o firmă și pentru apa potabilă. O să rezolvăm și problema igienizării și o să încercăm să chemăm cât de curând reprezentanții DSP Dolj pentru a vedea dacă ne dau aviz“, a spus Lucian Vânătoru, primarul comunei Argetoaia. Edilul a precizat că pe poarta clădirii nu s-a pus lacătul chiar dacă DSP Dolj a dispus suspendarea activității, pentru că nu are posibilitatea de a muta copiii în altă clădire. „În grădinița de la Piria funcționează o clasă de preșcolari și o grupă de școlari. Ar fi trebuit să-i mut la școala de centru, dar și aceea este suprasolicitată pentru că avem copii și din alte sate și nici microbuzul nu face față, se merge foarte prost de drumul județean, șapte kilometri dus-întors se fac în 45 de minute. Copiii de gimnaziu din satul Piria care învață la școala din centrul comunei încep orele la 12.00, dar sunt luați de acasă la 10.30 pentru că nu este timp să se asigure transportul pe toate rutele“, a explicat primarul Lucian Vînătoru.

Improvizații, dezinsecție necorespunzătoare și amenzi la comercianți

Controlul tematic al Direcției de Sănătate Publică la începutul anului școlar s-a derulat în 62 de unități de învățământ preuniversitar, respectiv la 32 de grădinițe, 26 de școli și patru licee. În urma acestuia, s-au găsit nereguli nu numai la grădinițele pentru care s-a dispus suspendarea activității, ci și la alte unități școlare. Medicii DSP Dolj au găsit săli de sport improvizate în 17 unități școlare din mediul rural şi 17 spații improvizate pentru lapte și corn. De asemenea, s-a observat că deratizarea și dezinsecția a fost făcută necorespunzător în alte șapte unități școlare. Vizate de control au fost efectuate și în spațiile comerciale din incinta unităților de învățământ. Au fost controlate 115 societăți comerciale,  au fost găsite neconformități la trei dintre acestea și au fost aplicate două amenzi în valoare de 4.000 de lei. Șapte școli au primit avertisment din partea DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS