10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOfițerul de penitenciare prins cu mită, aproape de judecată

Ofițerul de penitenciare prins cu mită, aproape de judecată

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, că poate începe procesul unui comisar-șef de la Penitenciarul Craiova, acuzat că a cerut și primit suma totală de 13.000 de euro pentru a aranja angajarea a trei persoane în sistemul penitenciar.
Potrivit procurorilor doljeni, cercetările în acest dosar de corupție au fost începute în luna mai, după ce o persoană s-a prezentat la Serviciul Județean Anticorupție Dolj, unde a depus un denunț împotriva comisarului-șef Marian Șerban din cadrul Penitenciarului Craiova. În fața ofițerilor anticorupție, denunțătorul a susținut că ofițerul đe penitenciare i-a cerut suma de 5.000 de euro pentru a-l ajuta să obțină un post de șofer la unitatea de detenție, sumă din care mai avea să îi dea 1.000 de euro.
Cercetările au fost preluate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a stabilit că „în perioada august 2016 – mai 2017, comisarul-șef de penitenciare i-a pretins unui denunțător suma de 5.000 de euro, din care a primit 4.000 de euro în trei tranșe (3.000 de euro și în două rânduri câte 500 de euro), cu promisiunea că-i va facilita încadrarea din sursă externă pe un post de conducător auto în cadrul penitenciarului“. Ofițerul de penitenciare a fost reținut pe 5 iulie, imediat după ce a primit de la denunţător, în autoturismul personal, suma de 1.000 de euro. O zi mai târziu, pe 6 iulie, inculpatul a fost dus la Tribunalul Dolj, instanță care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă.
Procurorii doljeni au încheiat cercetările în acest dosar la sfârșitul lunii august, când au și dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului pentru comiterea a trei infracțiuni de trafic de influență. Asta pentru că, pe parcursul urmăririi penale, anchetatorii au reușit să identifice alte două persoane de la care inculpatul a primit în total 9.000 de euro pentru a le aranja angajarea în sistemul penitenciar. „Din cercetări, s-a stabilit că inculpatul a mai pretins şi primit de la alţi doi denunţători sumele de 5.000, respectiv 4.000 de euro, în scopul de a le facilita angajarea pe posturi de agenţi de penitenciare în cadrul unor unități de detenție din Craiova sau Caracal“, au mai precizat procurorii doljeni. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, iar ieri, instanța a dispus începerea judecării inculpatului.
„Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 359/P/2017 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Şerban Marian, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă“, se arată în hotărârea Tribunalului. Marian Șerban poate contesta hotărârea instanței la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS