24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAchiziții suspecte la Spitalul „Filantropia“ din Craiova

Achiziții suspecte la Spitalul „Filantropia“ din Craiova

Șeful Biroului Achiziții, Cătălin Mărgineanu, este acuzat într-un denunț anonim că a dat contracte cu dedicație unei firme pe care o controlează din umbră. „Nu știam că firma are sediul în locuința soacrei mele, este o coincidență“, se apără acesta.
Alte contracte de reparații ar fi fost „sparte“ pentru a fi atribuite fără licitație. Primăria și spitalul au demarat o anchetă internă.

Spitalul „Filantropia” Craiova se află în pragul unui megascandal din cauza achizițiilor publice făcute în ultimii ani. Un denunț anonim, care a circulat pe surse în ultimele săptămâni, îl acuză pe șeful Biroului Achiziții, Cătălin Mărgineanu, că se află în spatele unor firme care au încheiat contracte cu spitalul. Concret, reclamantul anonim susține că, în perioada 2014-2016, societatea Ancosad Trading a livrat spitalului, la un preț supraevaluat, produse de birotică în valoare de 200.000 de lei. Printre altele, este vorba despre capsatoare metalice, perforatoare, dosare, caiete, agrafe de birou, hârtie pentru copiator, pixuri, sfoară de bumbac, folii de protecție, în valoare totală de 56.000 de lei. La acestea se adaugă 20 de imprimante laser la prețul de 645 lei/bucata fără TVA, produsele fiind cumpărate de firmă de la un hipermarket la prețul de 450 lei/bucata fără TVA. Mărgineanu ar fi ignorat complet ofertele din catalogul SEAP, mult mai avantajoase pentru spital, în condițiile în care același model avea prețuri cuprinse între 385 lei/bucata (Iași IT SRL) și 543 lei/bucata (Smart Choice SRL). În aceeași perioadă, de la Ancosad au fost cumpărate 14 seifuri electronice „Yale“ la prețul de 395 lei/bucata, pe care firma le luase de la un hypermarket la 209 lei/bucata. Și tot Ancosad ar fi livrat, în decembrie 2015, o centrală antiefracție la prețul de circa 2.800 lei, deși o altă firmă avea în catalogul SEAP o ofertă mult mai ieftină, la doar 1.800 lei. În fine, în 2016, de la aceeași firmă au fost cumpărate cartușe/tonere de imprimantă, dosare și hârtie pentru copiator în valoare de 29.000 lei. La solicitarea GdS, Spitalul „Filantropia“ spune că în perioada 2014-2017 a achiziționat de la Ancosad Trading rechizite și furnituri/alte obiecte de inventar în valoare totală de 252.000 lei. Achizițiile au fost făcute „conform prevederilor legale, care reglementează achiziția prin catalogul SEAP“.

Firme controlate prin interpuși?

O informație interesantă din materialul care circulă pe surse este aceea că societatea Ancosad a fost înființată în 2004 sub numele de Craisib, la care acționară cu 50% era Teodora Dumitrescu, soacra lui Cătălin Mărgineanu. În 2017, firma este deținută în acte de Costinel Boșonea, nașul lui Mărgineanu conform denunțului. Deși soacra lui Mărgineanu nu mai figurează în acte, sediul social al firmei a rămas într-un apartament din Craiovița Nouă în care aceasta locuiește.
Cătălin Mărgineanu sus­ține că a respectat legea, neavând nici un interes în firma Ancosad. „Știu că soacra mea a vândut firma, dar habar nu aveam că sediul social a rămas în locuința ei. Abia recent am aflat. Am înțeles că era un contract de comodat pe o perioadă mai lungă și de aceea sediul nu a fost schimbat. Este o coincidență, nu m-am gândit că cineva ar putea face o legătură de acest gen“, ne-a spus Mărgineanu. Acesta a mai precizat că la achizițiile directe prețul nu este singurul criteriu, în calcul fiind luate și alte elemente, cum ar fi stocurile disponibile, termenul de plată etc.
Denunțul anonim mai susține că unele contracte de lucrări de reparații ar fi fost „sparte“ pentru a fi atribuite direct către anumite firme, cum ar fi GMG Construcții și Damar Build. Prima societate a primit în octombrie 2015 un contract de lucrări pentru reparații la blocul operator și clădirea Cardiologiei în valoare de 250.000 lei. Două luni mai târziu, aceeași GMG Construcții a primit un contract pentru reparații la sălile de sterilizare și punctul de transfuzii de la Clinica Maternitate, în valoare de 28.000 lei. Și Damar Build a primit două contracte în decembrie 2015, unul pentru reparații la acoperișul clădirii Cardiologiei (83.000 lei) și unul pentru igienizarea noului sediu al ambulatoriului pentru adulți (30.000 lei). În ambele cazuri, lucrările ar fi fost începute „anterior definitivării procedurilor de achiziție publică“, adică în a doua parte a lunii noiembrie 2015. Biroul Achiziții ar fi fragmentat unele lucrări cu același obiect „pentru a evita derularea unor proceduri competitive și pentru a putea atribui discreționar contractele aferente către firme agreate, prin achiziție directă“. Ca exemplu sunt date lucrările de reparații la Secția de Radiologie, care au făcut obiectul a două contracte încheiate cu Mag Construct și Dav Construct, „societăți implicate, în mod tradițional, în proiecte de lucrări finanțate din fonduri publice, având ca beneficiar Spitalul «Filantropia»“.

Spitalul și primăria au demarat ancheta

În răspunsul furnizat către GdS, Spitalul „Filantropia“ spune că valoarea lucrărilor încredințate către GMG Construcții în perioada 2015-2017 se ridică la 378.000 lei cu TVA, iar a celor atribuite către Damar Build, la circa 140.000 lei cu TVA. Ambele achiziții au fost făcute în baza reglementărilor privind achizițiile prin catalogul SEAP.
În ceea ce privește contractele încheiate cu Mag Construct (98.000 lei cu TVA) și Dav Construct (569.000 lei cu TVA), acestea au fost atribuite prin „cerere de ofertă“, respectiv „cerere de ofertă“ și „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare“. În apărarea sa, șeful Biroului Achiziții, Cătălin Mărgineanu, a spus că nu a luat singur decizia încheierii acestor contracte. „Nu am luat eu personal decizia, există o comisie care se întrunește și decide. Eu sunt executant“, a afirmat Mărgineanu. Spitalul „Filantropia“ a informat GdS că „au fost demarate cercetările interne față de aspectele semnalate“. În plus, o comisie de la primărie ar urma să vină astăzi la spital pentru verificarea informațiilor care ar putea arunca Spitalul „Filantropia“ într-un uriaș scandal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS