21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutorizaţia ISU pentru securitate la incendiu a devenit obligatorie

Autorizaţia ISU pentru securitate la incendiu a devenit obligatorie

Pompierii doljeni au anunțat că, sâmbătă, pe 30 septembrie, a expirat termenul prorogat pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, așa că proprietarii construcțiilor pot fi amendați pentru lipsa acestui document.
Potrivit Legii nr. 146/2017, termenul până la care proprietarii de firme care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu trebuie să obțină acest document a fost prorogat cu trei luni, până pe data 30 septembrie 2017.
Potrivit legii, punerea în funcţiune a construcțiilor noi, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei. Aceeași sancțiune este prevăzută și în cazul clădirilor existente la care s-au executat lucrări de modificare ori schimbare de destinaţie.
În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancțiune care nu este condiționată însă de existența autorizației de securitate la incendiu.
Potrivit reprezentanților ISU Dolj, documentația tehnică în baza căreia se emite autorizația de securitate la incendiu trebuie întocmită de către proiectanți și certificată de către verificatorii de proiecte, atestați. Pentru obținerea acestui act administrativ, ISU Dolj nu percepe taxe.
Pompierii doljeni au mai precizat că persoanele care au depus documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu până la 30 septembrie sunt exceptate la aplicarea de sancțiuni încă 30 de zile (termenul de verificare a documentației de către ISU Dolj).
ISU Dolj a mai transmis că, în primele luni ale acestui an, au fost soluționate 234 de solicitări pentru emiterea avizelor și autorizaţiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentațiilor tehnice și a lucrărilor din teren, au fost emise 88 de avize de securitate la incendiu și 48 de autorizații de securitate la incendiu. De asemenea, în primele luni ale acestui an, inspectorii de prevenire ai ISU Dolj au făcut 572 de acțiuni de îndrumare și control, fiind date 293 de amenzi în valoare totală de 341.700 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS