24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNu va mai fi ridicat gunoiul de la 28 de asociaţii de proprietari

Nu va mai fi ridicat gunoiul de la 28 de asociaţii de proprietari

Gunoiul va fi lăsat neridicat!
Gunoiul va fi lăsat neridicat!

Polaris Holding SRL, firma de salubritate din Târgu Jiu, a anunţat că, începând cu 1 octombrie, nu se va mai ridica gunoiul din 28 de asociaţii de proprietari şi din cartiere unde există zeci de beneficiari individuali. Vizate sunt asociaţiile din următoarele cartiere: Nicolae Titulescu, Plopilor, Lido, 9 Mai, Teilor, 23 August şi Lotrului. Este vorba de mii de locuitori ai oraşului care nu vor mai beneficia de duminică de servicii de salubritate şi vor rămâne cu gunoiul în cartiere.
Unele datorii provin şi din anul 2012 şi nu au putut fi recuperate, deşi Polaris a acţionat în instanţă mai multe asociaţii de proprietari din oraş, însă, la rândul lor, asociaţiile trebuie să îi dea în judecată pe rău-platnici în mod individual. Suma totală la care se ridică taxa de gunoi pe care beneficiarii serviciilor salubritate o datorează Polaris depăşeşte 2,5 milioane de lei.

Gunoiul va rămâne pe străzi

Conducerea firmei de salubritate din municipiul Târgu Jiu a mai anunţat că, de la jumătatea lunii viitoare, urmează să nu mai beneficieze de servicii de ridicare a deşeurilor agenţi economici, instituţii publice, asociaţii de proprietari şi cetăţenii care locuiesc la case şi care au în data de 15 octombrie debite mai mari de 45 de zile. „Întreruperea prestării serviciului de salubrizare conform art. 42, alin. 11, din Legea nr. 51/2006, a serviciilor comunitare de utilități publice, conform căruia dacă sumele datorate, inclusiv penalităţile, nu au fost achitate după 45 de zile de la primirea facturii, operatorul poate întrerupe furnizarea/prestarea serviciului cu un preaviz de cinci zile lucrătoare şi are dreptul să solicite recuperarea debitelor în instanţă“, potrivit unui comunicat de presă transmis de Polaris Holding, firma de salubritate din Târgu Jiu.

Taxă lunară de 4,8 lei de persoană

Eduard Lădaru, consilier local la Târgu Jiu, a precizat că firma Polaris nu are voie să lase gunoiul menajer neridicat, fiind vorba de un atentat la sănătatea populaţiei. Cu toate acestea, Luis Popa, director în cadrul Polaris, a precizat că taxa plătită de populaţie pentru serviciile de salubritate este cea mai mică dintre toate utilităţile. Este vorba de 4,8 lei de persoană pe lună. O familie compusă din două persoane plăteşte mai puţin de zece lei pe lună taxă de gunoi. Tocmai acesta ar fi şi motivul, în opinia lui Luis Popa, pentru care populaţia nu se grăbeşte să plătească, fiind vorba de o sumă mică, care ar mai putea suporta o amânare la plată. Polaris nu a recurs niciodată la o asemenea măsură, cu toate că şi în anii trecuţi au fost datorii mari acumulate la asociaţiile de proprietari.

Scandal pe depozitul ecologic

Adevărata miză a deciziei de a nu mai ridica gunoiul de la restanţieri are însă legătură cu o dispută dintre firma Polaris şi Consiliul Local Târgu Jiu. Este de amintit că luna aceasta aleşii locali au adoptat o hotărâre prin care au decis să interzică aducerea de deşeuri din alte localităţi la depozitul ecologic din Târgu Jiu. Firma Polaris deţine şi groapa de gunoi din municipiu, singura autorizată la nivelul judeţului. În prezent este în derulare un contract între firma Polaris şi Primăria Alba Iulia privind aducerea la depozitul de la Târgu Jiu a deşeurilor din această localitatea. Consilierii locali susţin că la următoarele contracte pe care firma Polaris le va încheia va fi necesar şi acordul Consiliului Local. Pe de altă parte, conducerea societăţii de salubritate din Târgu Jiu şi deţinătoarea depozitului de deşeuri ecologic susţine că va înregistra pierderi dacă nu va aduce gunoi din alte judeţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS