12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSoldații români și polonezi au donat sânge pentru copii

Soldații români și polonezi au donat sânge pentru copii

Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din Craiova a fost, ieri, gazda unei campanii de donare de sânge, la care au participat militari români și polonezi din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.
Ieri-dimineață, începând cu ora 9.00, zeci de militarii polonezi și români s-au prezentat la Centrul Mobil de Donare, adus de reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova la sediul Batalionului 26 Infanterie de pe strada Caracal din Craiova. Ideea acestei campanii a fost a militarilor polonezi, ca un fel de răspuns al unei acțiuni asemănătoare, la care au participat militarii Batalionului 205 Apărare Antiaeriană Craiova, dislocați pentru șase luni în Polonia.
Strânși în jurul Centrului Mobil de Donare, atât militarii români, cât și cei polonezi, au explicat că, participând la această campanie de donare, ajută oamenii care au nevoie de sânge.
„Cel mai important lucru pentru noi este că putem fi aici, pentru a dona sânge pentru copii. Ideea acestei acțiuni de donare a venit, pe de o parte, din partea contingentului nostru, iar pe de altă parte de la militarii români. Ne bucurăm foarte mult că putem face acest lucru, că am putut coopera și în acest sens“, a spus fruntașul polonez Iulia Malicka.
Alt militar polonez, un radiotelefonist de 26 de ani, a povestit că donează sânge de la vârsta de 18 ani. „Prima dată când am donat mi-a fost puțin frică, însă de atunci am donat sânge de 14 ori și nu îmi mai este. Donarea de sânge ajută foarte mulți oameni, iar acest lucru este cel mai important“, a spus Iazik Rok.
La rândul lor, militarii români au reamintit că donarea de sânge salvează vieți. „Tocmai am donat! Scopul principal al acestei acțiuni de donare de sânge este de a ajuta oamenii aflați în nevoie. Le recomand celor care pot face acest lucru să o facă, pentru că sângele salvează vieți. Putem spune că suntem și noi salvatori“, a spus sublocotenent Alina Bizău.
Campania de donare a fost programată pentru zilele de luni și marți, aproximativ 200 de militari români și polonezi fiind așteptați la Centrul Mobil de Donare.

Militari români și polonezi din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est au donat sânge ieri, la sediul  Batalionului 26 Infanterie din Craiova
Militari români și polonezi din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est au donat sânge ieri, la sediul Batalionului 26 Infanterie din Craiova

Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova duce lipsă de sânge

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova a explicat, ieri, că sângele donat de militarii români și polonezi reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru Centrul de Transfuzie.
„Campania de astăzi este o gură de oxigen pentru Centrul de Transfuzie. În primele nouă luni ale acestui an, numărul persoanelor care au donat s-a redus, în unele luni chiar și la jumătate. Anul acesta am avut o medie de 600 de donatori pe lună, față de 1.200, cât aveam în anii anteriori. În numai două luni am reușit să depășim o mie de donatori pe lună. De exemplu, în luna august am avut peste 800 de donatori, dar este insuficient.
Suntem într-o situație delicată pentru că, neavând mulți donatori, la un moment dat există solicitare extremă pe o anumită grupă de sânge și nu ai de unde să dai. De asemenea, există momente în care există solicitare extremă pe anumite produse pe care nu le poți obține la prima prezentare a unui donator. Ne descurcăm foarte greu“, a precizat dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova.

Peste 200 de militari polonezi participă la Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova

În iulie 2016, la summit-ul NATO de la Varșovia, s-a hotărât ca o brigadă românească să fie transformată în una multinațională, scopul fiind de a întări prezența NATO în sud-estul Europei. Ulterior, Ministerul Apărării a decis că Brigada 2 Infanterie „Rovine“ din Craiova va prelua rolul de brigadă multinațională. Polonia participă cu 225 de militari și 47 de mijloace tehnice în compunerea Brigăzii Multinaționale Sud – Est de la Craiova, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul de estic al Alianţei (tailored Forward Presence).
Primii militari polonezi, din Batalionul 3 al Brigăzii 17 Mecanizate, au ajuns la Craiova pe 1 iunie.
În schimb, în luna martie, România a trimis în Polonia 120 de militari ai Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu“ din Craiova, care au în dotare tunuri antiaeriene Oerlikon. Cei 120 de militari români s-au alăturat unui batalion multinațional NATO condus de Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS