6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPodul suspendat - reabilitare de 1,4 milioane de euro

Podul suspendat – reabilitare de 1,4 milioane de euro

Primăria Craiova propune spre aprobare, în ședința de joi a Consiliului Local, expertiza tehnică și documentația de avizare a lucrărilor de intervenții privind reabilitarea podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“, obiectiv care nu a fost prins în proiectul de circa zece milioane de euro ce a vizat modernizarea parcului monument istoric al Băniei. Potrivit expertizei tehnice, podul, a cărui cale de rulare are 49,6 metri lungime și doi metri lățime, are nevoie de consolidare structurală şi reabilitare, valoarea totală a investiției ridicându-se la 6.243.288 de lei (TVA inclus), adică circa 1,4 milioane de euro, din care construcții și montaj în sumă de 4.818.410 lei.
„În urma examinării vizuale a podului suspendat, se constată, în general, o stare bună a structurii acestuia, dar sunt semnalate unele deficienţe la nivelul finisajelor portalurilor şi ale culeelor, în timp ce la nivelul structurii metalice a căii de rulare s-a constatat coroziunea tuturor elementelor componente, iar la nivelul podinei din lemn s-a constatat degradarea în proporţie de 50%“, se specifică în raportul întocmit de Serviciul Investiții și Achiziții din cadrul primăriei. „Prin realizarea lucrărilor de reabilitare a podului suspendat din Parcul «Romanescu» vor fi atinse mai multe obiective ce privesc atât siguranţa în exploatare şi stabilitatea podului, cât şi integrarea armonioasă a acestuia în ansamblul parcului“, se mai menționează în raport.

Ce lucrări se vor executa

Din cauza stării sale, în special a căii de rulare (mai multe blăni erau rupte, punând în pericol trecătorii), circulația pe podul suspendat a fost interzisă începând cu data de 29 martie 2017, primăria deținând în prezent toate datele necesare în execuția lucrărilor. Potrivit raportului municipalității, restaurarea podului presupune curățare prin abraziune cu jet de particule minerale la presiune scăzută, biocidare, consolidare, refacerea elementelor decorative de la parapetul și apareiajul grinzii podului, corecție cromatică și tratament hidrofob. În soluția tehnică propusă la reabilitarea podului se insistă pe „refacerea hidroizolaţiei teraselor portalurilor cu turnuri crenelate de la capătul podului“. „Este prevăzută hidroizolarea cu membrană bituminoasă termosudabilă în două straturi, al doilea strat fiind din membrană pe bază de bitum distilat modificat cu polimeri plastomeri (…). Compoziţia modificată a membranei propuse oferă proprietăţi excelente împotriva îmbătrânirii, elasticitate, flexibilitate la rece şi durabilitate sub acţiunea factorilor de mediu“, se precizează în soluția tehnică.
Tot aici se mai menționează că „toate elementele de fixare a îmbinărilor (șuruburile și piulițele) vor fi verificate și dacă se găsesc unele nereguli, acestea vor fi înlocuite cu piese similare“. Totodată, podina din lemn va trebui refăcută complet, cu lemn de stejar tratat antimucegai, anticarii, antifungic, insecticid și ignifug, căruia i se va aplica și un tratament de hidrofugare, în timp ce cablurile principale de susținere a căii de rulare va trebui retensionate. Toate aceste lucrări au ca durată de realizare 12 luni, ceea ce însemnă că podul suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“ ar rămâne închis publicului și pe toată durata anului viitor.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS