5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFuncționar de la Primăria Podari, condamnat cu suspendare

Funcționar de la Primăria Podari, condamnat cu suspendare

Procurorii DNA au trimis în judecată mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Podari, printre care se numără primarul și viceprimarul comunei
Procurorii DNA au trimis în judecată mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Podari, printre care se numără primarul și viceprimarul comunei

Magistrații Tribunalului Dolj au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să condamne la doi ani și jumătate de închisoare un funcționar din cadrul Primăriei Podari, acuzat că a obținut fără drept informații dintr-un dosar în care era cercetat pentru fapte de corupție alături de primarul și viceprimarul comunei. Informațiile cu pricina au fost obținute cu ajutorul a doi angajați ai Tribunalului Dolj, care au primit pedepse de doi ani și patru luni, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare.

Șef al Compartimentului Taxe și Impozite din cadrul Primărie Podari la data faptelor, Costinel Băbălău a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pe 1 noiembrie, anul trecut. În același dosar au fost deferiți justiției și doi funcționari ai Tribunalului Dolj, referentul Radian Mitru și informaticianul Mihaela Ionescu. Dacă Băbălău este acuzat de instigare la comiterea infracțiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Mitru a fost deferit justiției pentru favorizarea făptuitorului și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Mihaela Ionescu a fost acuzată de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au precizat că, pe 29 ianuarie 2015, ”în contextul desfășurării cercetărilor de către procurorii anticorupție în dosarul nr. 168/P/2013 (prin care la data de 16 decembrie 2015 au fost trimise în judecată mai multe persoane din conducerea Primăriei Podari), inculpatul Băbălău Costinel i-a solicitat inculpatului Mitru Radian, angajat în calitate de referent în cadrul Tribunalului Dolj, date ce nu erau destinate publicităţii în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, lucru pe care acesta din urmă l-a și făcut. Deoarece inculpatul Mitru Radian nu avea acces la interfața nepublică a programului ECRIS, acesta a apelat la inculpata Ionescu Mihaela, informatician la instanța menționată, care i-a pus la dispoziție informațiile respective, nedestinate publicității“.
Mai exact, Mitru i-a oferit lui Băbălău informații privind un mandat de supraveghere tehnică emis de Tribunalul Dolj. Problema a fost că mandatul în cauză fusese emis de instanță în decembrie 2014, așa că pe 29 ianuarie 2015, la ora 11.40, a fost înregistrată și convorbirea telefonică în care Băbălău i-a cerut lui Radian Mitru date din dosar. Anchetatorii au susținut că, prin obținerea acestor informații, Băbălău a vrut să-şi asigure o apărare eficientă în dosarul în care era cercetat la acea vreme.

Cei trei inculpați, condamnați cu suspendare

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 1 noiembrie 2016, iar joi, pe 21 septembrie, instanța s-a pronunțat.
Costinel Băbălău și-a recunoscut faptele și a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și, în plus, a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității la… Primăria Podari. Potrivit informațiilor făcute publice de Primăria Podari, în prezent Băbălău este inspector de specialitate în cadrul Compartimentului Taxe și Impozite.
Gazeta de Sud a încercat să afle părerea inspectorului Băbălău despre pedeapsa primită în acest dosar, însă acesta a explicat, vineri, că nu știa ce conține hotărârea instanței. ”Nu știu soluția tribunalului, nu știu ce să vă spun. O să vorbesc cu avocatul“, a spus Băbălău.
La rândul lui, Radian Mitru a primit o pedepsă de doi ani și patru luni de închisoare, urmând să muncească alături de Băbălău în folosul comunității. „Obligă inculpatul să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Podari, inculpatul locuind fără forme legale în comuna Podari“, se arată în hotărârea instanței. În schimb, Mihaela Ionescu a fost condamnată la trei ani de închisoare, tot cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Primarul, viceprimarul din Podari și alți cinci inculpați, judecați tot la Tribunalul Dolj

Costinel Băbălău a fost trimis în judecată în dosarul din care a obținut informații în decembrie 2015, alături de alți șase inculpați. Aceștia sunt
primarul Constantin Gheorghiță, viceprimarul Petre Prodileanu, secretara Mioara Stan, arhitecta-șefă Mariana Vlăduți, Cristian Pisică, inginer la o societate comercială, și arhitectul Iulian Albu. Printre infracțiunile care ar fi fost comise de cei șapte inculpați se numără abuzul în serviciu, falsul intelectual, înșelăciunea sau uzul de fals.
Anchetatorii au reținut că totul a început în 2008, după ce primarul Gheorghiță a retrocedat în mod abuziv un teren al ANIF Dolj din Podari. „Inculpatul Gheorghiță Constantin, a emis în mod abuziv o dispoziție prin care a aprobat restituirea suprafeței de 5.000 mp unei persoane, iar la data de 30 iunie 2008 a pus-o pe aceasta în posesie cu suprafața de 5.000 mp în intravilanul comunei Podari, întocmind și semnând un proces-verbal, alături de inculpatul Prodileanu Petre, viceprimar al aceleiași localități, cu toate că persoana respectivă nu a fost prezentă, iar comisia nu s-a deplasat efectiv în teren și nu a procedat la efectuarea de măsurători“, au explicat procurorii anticorupție. Ulterior, în ianuarie 2010, terenul intravilan a fost cumpărat de Costinel Băbălău, care a început demersurile pentru a pune mâna pe mai multe imobile ale ANIF, care erau amplasate pe terenul retrocedat de primarul Gheorghiță. În final, pe 6 iulie 2010, Băbălău a vândut clădirile cu pricina unui cumpărător de bună-credință, cu suma de 106.000 de euro.
Acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 4 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS