13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițist lovit cu capul în figură de un șofer băut

Polițist lovit cu capul în figură de un șofer băut

Suspectul a fost dus la Spitalul de Urgență Craiova, unde i-au fost recoltate probe de sânge
Suspectul a fost dus la Spitalul de Urgență Craiova, unde i-au fost recoltate probe de sânge

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au pus sub acuzare, joi, un tânăr de 25 de ani, din Balș, care ar fi lovit un polițist după ce s-a urcat băut la volan și a provocat un accident de circulație. Miercuri, un doljean trimis în judecată, tot pentru ultraj, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova.

Sindicatul Polițiștilor Dolj a făcut publică, joi,  o fotografie a agentului lovit de tânărul din Balș
Sindicatul Polițiștilor Dolj a făcut publică, joi, o fotografie a agentului lovit de tânărul din Balș

Ultraj, conducere sub influența băuturilor alcoolice și tâlhărie. Acestea sunt infracțiunile ce ar fi fost comise în noaptea de miercuri spre joi de un tânăr de 25 de ani din orașul Balș, județul Olt.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 3.50, polițiștii Secţiei 5 Poliţie Pieleşti au fost sesizaţi de un bărbat din localitate despre faptul că un autoturism a ieşit de pe șosea și i-a lovit autoturismul care era în fața porții.
La adresa indicată a fost trimis un echipaj de polițiști, aceștia stabilind că un autoturism BMW înmatriculat în Franţa, condus pe DN 65 de Adrian Grigorie, de 25 de ani, din oraşul Balş, a derapat şi a lovit un autoturism şi mai multe utilaje agricole ce se aflau în afara părţii carosabile.
Pentru că șoferul mirosea a băuturi alcoolice, a fost testat de polițiști cu etilotestul, care a indicat o alcoolemie de 0,87mg/l alcool pur în aerul expirat.
Oamenii legii mai spun că atât șoferul, cât și Cătălin Șerban, de 24 de ani, tot din Balș, pasager în BMW, au devenit violenți, motiv pentru care au fost imobilizați. Se pare că acest lucru nu l-a împiedicat pe Grigorie să-i dea cu capul în față agentului principal Sorin Cepoi din cadrul Secţiei 5 Poliţie Pieleşti. „Atât conducătorul auto, cât şi pasagerul se manifestau violent, motiv pentru care au fost imobilizaţi. În timp ce se deplasau către sediul secţiei, G. Adrian l-a lovit cu capul în zona feţei pe unul dintre agenții de poliție, provocându-i leziuni“, au explicat polițiștii doljeni. În final, Grigorie a fost dus la spital pentru a-i fi recoltate probe de sânge. Pe pagina de facebook a Sindicatului Polițiștilor Dolj a fost publicat, joi, un film de trei minute făcut în unitatea medicală, cel mai probabil de către un polițist, în care se poate auzi cum polițiștii sunt înjurați, pe rând, de Grigorie. De asemenea, Sindicatul Polițiștilor Dolj a publicat și o fotografie a agentului principal Cepoi, făcută la scurt timp după ce a fost agresat. Polițiștii doljeni au mai precizat că cei doi tineri sunt suspectați de comiterea unei tâlhării, faptă comisă în aceeași noapte, la o sală de jocuri de noroc din Balș.
Cercetările în acest dosar au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Grigorie fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de ultraj. În cursul zilei de joi, suspectul a fost dus la audieri, urmând ca procurorul de caz să hotărască dacă dispune sau nu o măsură preventivă față de acesta. Tot joi, la sediul Parchetului s-a prezentat o echipă de polițiști din cadrul IPJ Olt, urmând ca Grigorie să fie audiat de aceștia pentru fapta de tâlhărie.

Doljean condamnat definitiv pentru ultraj

Miercuri, cu o zi înainte de acest incident, Curtea de Apel Craiova a condamnat definitiv un bărbat de 37 de ani, din localitatea doljeană Vârvoru de Jos, trimis în judecată tot pentru ultraj.
Este vorba de Daniel Bancău, care a fost acuzat că, în iulie 2016, a târât cu mașina un agent al Poliției Locale care încerca să-l legitimeze. Incidentul s-a petrecut în centrul orașului, la intersecția străzilor A.I. Cuza și Panait Moșoiu, și a pornit de la refuzul șoferului de a-și muta automobilul parcat în zona trecerii de pietoni, în dreptul indicatorului „Oprirea Interzisă“. Când agentul Ionel Broboană i-a cerut actele, șoferul a demarat în trombă, polițistul local fiind luat pe portieră și târât circa zece metri. În momentul în care agentul a reușit să se desprindă de ușă, șoferul a închis portiera și și-a continuat drumul. În urma accidentului, polițistul local Broboană a suferit leziuni ușoare la un braț și un picior. Ulterior, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Craiova au reușit să-l identifice și să-l prindă pe șoferul fugar.
Bancău a fost trimis în judecată după numai câteva zile, iar în noiembrie, după ce și-a recunoscut fapta în fața instanței, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare pentru ultraj. Pedeapsa i-a fost contopită cu una de un an și jumătate de închisoare cu suspendare primită de inculpat într-un dosar de ucidere din culpă, în final fiind condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
În plus, Judecătoria Craiova l-a obligat pe Bancău să-i plătească agentului Broboană suma de 20.000 de lei drept daune morale. Sentința a fost atacată cu apel de inculpat, acțiunea sa fiind înregistrată abia în iulie, anul acesta, pe rolul Curții de Apel Craiova. La termenul de miercuri, 20 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel au constatat că inculpatul nu a formulat apelul în termenul legal, așa că i-au respins acțiunea printr-o hotărâre definitivă. Bancău rămâne cu pedeapsa stabilită în noiembrie 2016 de magistrații de la Judecătoria Craiova.

Pușcărie pentru ultraj

Potrivit Codului Penal, ultrajul reprezintă ameninţarea, lovirea, vătămarea corporală, loviturile cauzatoare de moarte sau omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Ultrajul se pedepsește cu închisoarea prevăzută de lege pentru aceste infracțiuni, ale căror limite se majorează cu o treime. Dacă ultrajul a fost comis asupra unui poliţist sau jandarm aflați în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele pedepselor pentru aceste infracțiuni se majorează cu jumătate.
La începutul lunii august, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus modificarea codului penal în așa fel încât ultrajul să fie pedepsit numai cu închisoarea. MAI a propus ca alin. 4 al art. 257, care prevede că „se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate“ să fie modificat în „se sancționează cu pedeapsa cu închisoarea prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS