14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfaceri necurate la Filarmonica Oltenia

Afaceri necurate la Filarmonica Oltenia

Raport incendiar al Camerei de Conturi Dolj despre activitatea Filarmonicii Oltenia aflată în subordinea Primăriei Craiova. Potrivit documentului, Filarmonica este folosită ca paravan pentru o serie de activități artistice ale Asociației Craiova Muzicală. Metoda este următoarea: Asociația, de fapt, un ONG-privat, încasează bani din sponsorizări folosindu-se de numele Filarmonicii sau din concertele susținute cu angajați ai acesteia, dar nici un leu nu intră în casieria Filarmonicii. Auditorii au descoperit, de exemplu, că în aceeași zi în care au susținut un concert în alt oraș, mai mulți angajați au fost pontați ca prezenți la locul de muncă de la Filarmonică. Conducerea instituției a contestat concluziile raportului. 

Filarmonica Oltenia intră în centrul unui nou scandal după cel recent, legat de controlul instituției. Camera de Conturi Dolj a descoperit în iulie anul acesta mai multe contracte de sponsorizare și de prestări activități artistice din 2015 și 2016 din care Filarmonica nu s-a ales cu nici un leu, iar angajații săi au dat concerte private în timp ce erau plătiți ca fiind la locul de muncă.
Concret, pe 11.12.2015 și 17.12.2015, Filarmonica Oltenia a organizat două concerte în cadrul Stagiunii Europa, organizată în parteneriat cu ambasadele și consulatele statelor membre UE, alături de Institutul Cultural Român. Stagiunea a fost sponsorizată de BRD și CEZ Vânzare, dar numai o parte din bani au intrat în contul Filarmonicii. Restul s-au dus către Asociația Craiova Muzicală, o structură privată înființată la începutul anului 2015 al cărei „scop precis“ este de „susţinere a Filarmonicii Oltenia din Craiova, ca punct al cristalizării conştiinţei de sine cultural-naţionale, în aplecarea sa către conştiinţa publicului larg şi în accentuarea efectelor sale asupra Craiovei şi României“. Potrivit singurei descrieri de pe pagina sa de Facebook, „membrii săi sunt preocupaţi de sprijinirea dezvoltării artistice în domeniul muzical şi asigurarea unei atitudini parteneriale în vederea garantării succesului cultural al judeţului şi al regiunii. Aceste interese se manifestă prin susţinerea şi promovarea materială şi ideatică a Filarmonicii Oltenia din Craiova, prin participarea financiară la proiectele artistice importante ale acesteia, precum şi prin suportul acordat activităţilor complementare precum editarea de publicaţii, ediţii muzicale sau organizarea de discuţii artistice“. Sună frumos, dar auditorii Camerei nu au găsit nici o participare financiară. Să revenim la contracte. BRD a sponsorizat Asociația Craiova Muzicală cu 44.000 de lei pentru „Europa Season“ și pentru stagiunea Oltenia din perioada octombrie 2015 – mai 2016. La rândul ei, Asociația a încheiat cu Filarmonica un protocol de colaborare în octombrie 2015 prin care se obliga să sprijine Stagiunea Europa 2015 – 2016 în timp ce Filarmonica se obliga să promoveze activitatea Asociației. CEZ Vânzare a sponsorizat Filarmonica Oltenia cu 15.000 de euro fără TVA pe baza unui contract semnat în noiembrie 2015 pentru „Europa Season“.
Iată ce spune Camera de Conturi Dolj despre sponsorizarea de la BRD: „Sponsorul a acordat Asociației suma de 44.000 de lei pentru «Europa Season» (28 de concerte). În schimb, Asociația s-a obligat să aducă la cunoștința publicului sponsorizarea prin promovarea imaginii, a numelui și a emblemei sponsorului prin toate mijloacele utilizate pentru mediatizarea activității care a făcut obiectul sponsorizării, prin tipărirea/afișarea emblemei sponsorului pe toate suporturile utilizate de beneficiar (afișe, programe, site etc.) prin asigurarea unui număr de invitații pentru BRD la fiecare spectacol. Prin protocolul de colaborare dintre Asociație și Filarmonică, Asociația va sprijini Stagiunea Europa, însă nu se precizează modalitatea în care o va sprijini. Filarmonica a promovat prin broșura de prezentare a stagiunii entități cu care nu a avut contracte de sponsorizare sau de altă natură (BRD), executând astfel, în mod gratuit, obligația contractuală asumată de Asociație“, se arată în raportul Camerei care acuză Filarmonica de încălcarea Legii finanțelor publice locale și a contractului de management al managerului din acea perioadă, Vlad Drăgulescu.

Unii cu banii, alții cu gloria

De la sponsorizare, Camera a trecut la controlul contractelor de prestări artistice și a descoperit două astfel de documente. „Pe 21.02.2016, la Palatul Culturii «Teodor Costescu» din Drobeta s-a desfășurat un eveniment, la ora 17.30, în temeiul contractului de prestație artistică din 12.02.2016 încheiat între Casa de Cultură Costescu și Asociație. Prin contractul de prestație artistică (în valoare de 25.000 de lei – n.r.), Orchestra de Cameră a Filarmonicii, formată din 40 de instrumentiștii, se angajează să susțină concertul“. Pe de altă parte, pentru același eveniment, Asociația și Filarmonica au semnat un contract de colaborare prin care cea din urmă a pus la dispoziția Asociației 40 de instrumentiști. „Deosebit de important este faptul că acest contract de colaborare nu face referire la nici un tarif sau element privind contravaloarea prestației (…) Pe cale de consecință, Asociația a organizat acest concert folosind orchestra de cameră a Filarmonicii, încasând contravalorea evenimentului fără ca Filarmonicii să-i revină vreo sumă drept plată pentru susținerea acestui concert prin personalul său“, arată Camera.
Alt eveniment, aceeași metodă. Zi de marți, 8 martie 2016, Anna Events – Sala Rondă din Târgu Jiu. La ora 18.00, 18 muzicieni ai Filarmonicii Oltenia au susținut un concert solicitat de Primăria Târgu Jiu. La rândul lor, Asociația și Filarmonica au încheiat un contract de colaborare prin care Filarmonica a pus la dispoziția Asociației 17 instrumentiști, contract care, de asemenea, nu făcea referire la nici un tarif pe care Filarmonica l-ar fi avut de încasat. În plus, auditorii au descoperit că 17 dintre cei 18 muzicieni figurau prezenți la muncă în aceeași zi în care au susținut concertul. „Analizând foile colective de prezență ale personalului pentru luna martie 2016, s-a constatat că din cele 18 persoane care s-au deplasat 17 persoane au figurat cu 8 ore/persoană lucrate pe 8 martie 2016. Așadar, Asociația a organizat acest concert folosind personalul Orchestrei Filarmonicii și a încasat contravaloarea evenimentului fără ca Filarmonicii să-i revină vreo sumă drept contravaloare“ mai arată Camera de Conturi.
Filarmonica i-a mai oferit un avantaj Asociației, chiar dacă prin asta a încălcat legea. Instituția de stat i-a oferit un spațiu de zece metri pătrați în clădirea de pe strada Unirii, 16, clădire pe care o primise în administrare printr-o hotărâre de Consiliu Local în 2009. Dincolo de faptul că nu a avea voie să ofere gratis spațiu în clădire, Filarmonica a plătit utilitățile și reparațiile timp de trei ani. Și poate ar fi făcut-o în continuare, dacă nu veneau auditorii Camerei. „Asociația Craiova Muzicală are sediul în același loc (strada Unirii, 16 – n.r.) pe baza unui contract de comodat din 9.12.2014, prin care Filarmonica a dat în folosință gratuită o parte din imobil în suprafață de zece metri pătați. Darea în folosință s-a făcut fără aprobarea Consiliului Local“, se arată în raport. Conform contractului de comodat, Asociația avea obligația să suporte cheltuielile necesare folosinței, inclusiv reparațiile, „obligație care nu s-a materializat, întrucât Filarmonica nu a facturat utilități în sarcina Asociației până la data misiunii de audit“. Camera a obligat conducerea Primăriei Craiova, în subordinea căreia se află Filarmonica, să urmărească extinderea și recuperarea întregului prejudiciu. „Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă“, avertizează Camera.

Cu viteză spre concert

Filarmonica nu a stat nici ea cu mâinile în sân. A formulat obiecțiuni la nota de constatare, dar auditorii Camerei au rămas pe poziție și au emis decizia finală. „Ulterior comunicării Notei de constatare, Filarmonica Oltenia a formulat, în termen legal, Obiecțiuni la aceasta pe care le-a înregistrat cu numărul 2084/04.08.2017. Neținând cont de o parte din obiecțiunile formulate, Camera de Conturi Dolj a emis Decizia 106/2017“, se arată în Contestația pe care Filarmonica a trimis-o la solicitarea GdS. Mai departe, instituția de cultură susține că a rezolvat problema sediului oferit gratuit Asociației, dar contestă celelalte constatări ale Camerei. „Menționăm faptul că scopul încheierii celor două contracte de colaborare cu Asociația Craiova Muzicală (…) a fost unul de promovare a imaginei (corect imaginii – n.r.) instituției în toată regiunea olteniei (Oltenia cu O mare – n.r.), conform unuia dintre obiectivele propuse a fi îndeplinite prin Proiectul (corect cu ”p” mic – n.r.) de management de către managerul Vlad Drăgulescu. Vă învederăm faptul că atât evenimentele desfășurate la Drobeta Turnu Severin și Târgu Jiu, cât și repetițiile premergătoare acestora au avut loc în afara orelor de program, astfel încât activitatea artistică a filarmonicii (corect cu ”F” mare – n.r.) Oltenia nu a fost afectată în nici un fel, negenerând costuri directe sau indirecte pentru instituție. Acesta este motivul pentru care toate cele 17 persoane, salariate ale Filarmonicii Oltenia au figurat prezent cu opt ore lucrate în data de 8 martie 2016“, mai arată Filarmonica. De remarcat că, în cazul concertului de la Târgu Jiu, după logica conducerii instituției, cei 17 muzicieni s-au deplasat cu o viteză de invidiat. Cum concertul din 8 martie 2016 a avut loc la ora 18.00, iar programul la Filarmonică s-a terminat la ora 16.00, muzicienii au avut la dispoziție două ore să ajungă, să se pregătească de concert și să înceapă spectacolul la ora progamată. Contactat telefonic, directorul Filarmonicii, Dorin Măciucă, a spus că el nu a fost întrebat despre contracte, deoarece nu era manager în acea perioadă. Vlad Drăgulescu a spus și el că raportul a fost contestat și că Filarmonica a avut beneficii de imagine în urma acelor contracte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS