10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe noutăți a mai pus la cale Fiscul

Ce noutăți a mai pus la cale Fiscul

Firmele plătesc penalități de nedeclarare, dacă nu declară toate impozitele către stat
Firmele plătesc penalități de nedeclarare, dacă nu declară toate impozitele către stat

Fiscul nu mai are voie să calculeze foarte multe penalități, fapt ce îngreuna mult sarcina fiscală a datornicilor către stat, până acum. De multe ori, dobânzile și penalitățile calculate ajung mai mari decât debitul în sine, după un timp. Au apărut clarificări și legat de valabilitatea certificatelor fiscale.

Codul de procedură fiscală a fost modificat prin Ordonanța Guvernului (OG) nr. 30/2017, prin care s-au clarificat mai multe aspecte din domeniul fiscal și au apărut noutăți pe care firmele trebuie să le cunoască.
Certificatele fiscale vor fi emise tot în trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii, la fel ca și până acum, însă valabilitatea acestor documente se schimbă, în funcție de specificul entității economice care a solicitat certificatul. Pentru persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent și pentru persoanele fizice cu profesii liberale, certificatul fiscal este valabil timp de 30 de zile, față de 90 de zile, cât era până acum. Pentru restul persoanelor fizice care nu exercită profesii liberale și nu au activități independente, valabilitatea certificatului fiscal este de 90 de zile. Certificatele emise firmelor au valabilitate tot de 30 de zile, ca și până acum.
Dobânzile și penalitățile de întârziere la plata obligațiilor fiscale se vor comunica de către Fisc în ordinea vechimii acestor datorii. Tot prin OG. nr. 30/2017 au apărut clarificări în ceea ce privește penalitățile de nedeclarare, apărute la ultima modificare a Codului de procedură fiscală, realizată în 2015, prin Legea nr. 207.
Prin noile modificări ale legislației fiscale se clarifică anumite aspecte care îngreunau sarcina firmelor aflate în dificultate și care aveau datorii către stat. De anul trecut s-au introdus penalități de nedeclarare, care se stabilesc de organul fiscal care efectuează controlul la firme și constată că acele firme nu își declaraseră la stat anumite obligații fiscale, din urmă. Înainte se ajungea să se calculeze penalități la penalități, astfel că sumele totale datorate statului urcau vertiginos. De acum înainte, „penalitățile de întârziere nu se aplică pentru obligații fiscale pentru care se stabilesc penalități de nedeclarare. Aceste penalități de nedeclarare se stabilesc prin calculul diferenței între sumele ce trebuia declarate în realitate și cele declarate efectiv de contribuabili și se stabilesc de către organul de control, prin actul de inspecție fiscală“, a explicat Mihai Antonescu, directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. Firmele care întârzie plata dărilor către stat plătesc mai multe feluri de accesorii: dobânzi de întârziere – de 0,02% pe fiecare zi de întârziere; penalități de întârziere – de 0,01% pe fiecare zi de întârziere; penalități de nedeclarare – de 0,08% pe zi, calculate de la data la care ar fi trebuit declarate sumele către buget și până la data efectivă a plății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS